Mesajı Okuyun
Old 08-01-2008, 20:09   #6
rnaasen

 
Varsayılan


Fakat, itirazı inceleyen ağır ceza mahkemesi buna rağmen,itirazı reddederek,icra mahkemesi kararını bu anlamda onar.Borçlumuzun başka olanağının bulunmadığını düşünüyorum,sizler neler dersiniz? -------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maalesef Ağır Ceza Mahkemeleri bu konudaki itirazları herhalde hiç dosyaya bakmadan sonuçlandırıyorlar.. Bence karar kesin olarak verildiği için ancak CMK uyarınca şartları varsa olağanüstü kanun yollarına başvurulabilir..

Kanun yararına bozma
MADDE 309.– (1) Hâkim veya mahkeme ta*ra*fından verilen ve istinaf veya temyiz inceleme*sinden geçmeksizin kesinleşen karar veya hü*kümde hukuka aykırılık bulunduğunu öğrenen Adalet Bakanı, o karar veya hükmün Yargıtayca bozulması istemini, yasal nedenlerini belirterek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yazılı olarak bildirir.
(2) Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, bu ne*denleri aynen yazarak karar veya hükmün bozul*ması istemini içeren yazısını Yargıtayın ilgili ceza dairesine verir.
(3) Yargıtayın ceza dairesi ileri sürülen ne*den*leri yerinde görürse, karar veya hükmü kanun yararına bozar.
(4) Bozma nedenleri:
a) 223 üncü maddede tanımlanan ve davanın esasını çözmeyen bir karara ilişkin ise, kararı ve*ren hâkim veya mahkeme, gerekli inceleme ve araştırma sonucunda yeniden karar verir.
b) Mahkûmiyete ilişkin hükmün, davanın esa*sını çözmeyen yönüne veya savunma hakkını kal*dırma veya kısıtlama sonucunu doğuran usul iş*lemlerine ilişkin ise, kararı veren hâkim veya mahkemece yeniden yapılacak yargılama sonu*cuna göre gereken hüküm verilir. Bu hüküm, ön*ceki hükümle belirlenmiş olan cezadan daha ağır olamaz.
c) Davanın esasını çözüp de mahkûmiyet dı*şın*daki hükümlere ilişkin ise, aleyhte sonuç do*ğur*maz ve yeniden yargılamayı gerektirmez.
d) Hükümlünün cezasının kaldırılmasını ge*rektiriyorsa cezanın kaldırılmasına, daha hafif bir cezanın verilmesini gerektiriyorsa bu hafif cezaya Yargıtay ceza dairesi doğrudan hükmeder.
(5) Bu madde uyarınca verilen bozma kararına karşı direnilemez.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının kanun yararına başvurması
MADDE 310.– (1) 309 uncu maddede belirti*len yetki, aynı maddenin dördüncü fıkrasının (d) bendindeki hâllere özgü olmak üzere ve kanun yararına olarak re’sen Yargıtay Cumhuriyet Baş*savcısı tarafından da kullanılabilir.
(2) 309 uncu madde gereğince Adalet Bakanı tarafından başvurulduğunda bu yetki, artık Yar*gıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından kullanı*lamaz.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yargılamanın Yenilenmesi

Hükümlü lehine yargılamanın yenilenmesi nedenleri
MADDE 311.– (1) Kesinleşen bir hükümle so*nuçlanmış bir dava, aşağıda yazılı hâllerde hü*kümlü lehine olarak yargılamanın yenilenmesi yoluyla tekrar görülür:
a) Duruşmada kullanılan ve hükmü etkileyen bir belgenin sahteliği anlaşılırsa.
b) Yemin verilerek dinlenmiş olan bir tanık veya bilirkişinin hükmü etkileyecek biçimde hü*kümlü aleyhine kasıt veya ihmal ile gerçek dışı tanıklıkta bulunduğu veya oy verdiği anlaşılırsa.
c) Hükme katılmış olan hâkimlerden biri, hü*kümlünün neden olduğu kusur dışında, aleyhine ceza kovuşturmasını veya bir ceza ile mahkûmi*yetini gerektirecek biçimde görevlerini yapmada kusur etmiş ise.
d) Ceza hükmü hukuk mahkemesinin bir hük*müne dayandırılmış olup da bu hüküm kesinleş*miş diğer bir hüküm ile ortadan kaldırılmış ise.
e) Yeni olaylar veya yeni deliller ortaya ko*nu*lup da bunlar yalnız başına veya önceden su*nulan delillerle birlikte göz önüne alındıklarında sanığın beraatini veya daha hafif bir cezayı içeren kanun hükmünün uygulanması ile mahkûm edil*mesini gerektirecek nitelikte olursa.
f) Ceza hükmünün, İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşme’nin veya eki protokollerin ihlâli suretiyle verildiğinin ve hük*mün bu aykırılığa dayandığının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kesinleşmiş kararıyla tes*pit edilmiş olması. Bu hâlde yargılamanın yeni*lenmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kara*rının kesinleştiği tarihten itibaren bir yıl içinde istenebilir.
(2) Birinci fıkranın (f) bendi hükümleri, 4.2.2003 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahke*mesinin kesinleşmiş kararları ile, 4.2.2003 tari*hinden sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılan başvurular üzerine verilecek kararlar hak*kında uygulanır.