Mesajı Okuyun
Old 07-01-2008, 12:50   #1
Av. Özer ÖKTEN

 
Varsayılan Kat KarŞiliĞi İnŞaat SÖzleŞmesİ Ve MÜteahhİdİn 3.Şahislara BorÇlari

Selam ve Saygılarımla;

Müteahhit kat karşılığı inşaat sözleşmesine dayalı olarak yapıp,%95 seviyesinden fazlasını tamamladığı bir inşaatta, kendi adına isabet edecek dairelerden bazılarını, noterden satış vaadi sözleşmesi ile satıyor.
Satış vaadi ile satın alanlar tüketici mahkemesinde, taşınmazın kendi adlarına tescili için tapu iptali ve tescil davası açıyorlar.
Bu arada müteahhitten alacaklı olan bir şahıs icra takibi yapıyor ve icra müdürlüğünden İİK.Md.94 gereğince dava açmak üzere yetki alıp, asliye hukuk mahkemesinde, taşınmazın müteahhit adına tescili hususunda tapu iptali ve tescil davası açılyor.

1. Her iki dava birbirinden habersiz devam edip, her ikisinde de davanın kabulüne karar verildiği takdirde aradaki çelişki nasıl giderilecektir?

2. Satış vaadi sözleşmesinin tarihi ile icra takibine konu senedin veya icra takip tarihinin önce ya da sonra olmasının hukuki neticesi nedir, dava tarihlerinin olayda önemi bulunmaktamıdır.

3.Eğer her iki dava birbirinden haberdar olmuş ise, kimin kimi bekletici mesele yapması gerekmektedir. Yada bekletici mesele yapması gerekmektedir.

4. Bu hususta yargıtay kararı varmıdır.

İlgilenecek arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ediyorum.