Mesajı Okuyun
Old 01-01-2008, 23:13   #48
ŞEMİSTAN

 
Varsayılan Rüşveti Meşru Yapan haller

Rüşvet bir kişimnin belli bir iş karşılığında yasal yetkisini kullanmaması veya haklı bir konuyu haksız sınıra haksız bir konuyu haklı bir sınıra taşıyarak yapılan yasa dışı işlemdir. Ülkemizde rüşvet tartışması sadece o memurun hal ve hareketiyle sınırlı kalır oysa bir memur bir yerde rüşvet alıyorsa onu koruyan kollayan hatta teşvik edenlerin sayessinde bu eylemine devam eder. Hatta öyle kurumlar varki ne kadar dürüst olursanız olun sistemdeki bu usülsüzlüğe uymadığınız zaman en kötü yıldırma hareketiyle karşı karşıya kalırsınız Birak huzurunuzun bozulmasını ruh sağlığınızda bozulur.
Bütün bu olumsuzlukların ortadan kalkmasının en önemli ayağı memurun özlük haklarının moderinleştirilmesi gerekmektedir. Örneğin Amerikada bir memur a sokağında göreve başlarsa yine o sokaktan emekli olur. Bizde bir memur a dairesinde şaibeli hale gelince b dairesine gönderilir ordada düzelmez. oysa bu konunun mantığı ve temel kuralı Bir memur seçtiği memuriyet dalını ya yapar yada yapamaz. caklı cıklı hiçbir konu memuru düzeltmez ve rüşvetide ortadan kaldırmaz.
Rüşvet alan ekonomik yapısını elde ettiği paraya göre ayarlar burdan alınan memur gittiği yerdede masrafını karşılamaya çalışacak maaşının üstünde bir girdi elde etmeye çalışacaktır. gittiği yerde bu ortamı bulamaması halinde amca dayı vs. kalabalık etki grubunu devreye sokarak amacına devam eder.
Oysa Her memur yaptığı işin hesabını vereceğini yaptığı işin fateurasının kendine kesileceğini bilir ve yasa karşısında en güvendiği arkadaşı amiri vs. yanıda değil karşısında olacağını bilirse zaten bu işleme teavasul etmez. Oysa rüşvet bir kişilik değil. en ufak bir girdi sitemli olarak en aşağıdan en yukarıya kadar gider zaten münferit bir olay iki veya üç tekrarı olur sonunda sisteme takılır.
Toplum olarak memuru parayla satın almayı kuyruğa girmeden kafadan iş yaptırmayı severiz bunun karşılığındada rüşvet vermeden kaçınmayız.
Rüşvetin önünü kesmenin bir diğer yanıda bilgisayarlı takip sistemidir. Rüşvet dönen dairelerde bilgi akış sistemi sınırlıdır. rüşvetin döndüğü birim en son bilgisayara dahil edilir tabi birçok denetim kısıtlamalarıyla. Mesela belediyelerde imar müdürlüğü en son sisteme girer.Gerekçesi imar pilanlarındaki varsayımlardır. oysa bir işyerinin ruhsat alıp almayacağı ruhsat memurunun masaındaki bilgisayardan belli olursa İmar müdürlüğne git gel olmaz. Bir Mahalle karakoluna veya bir birime yapılan müracaatı ve neticelerini amir ve müdür masaındaki monitörden gördüğü bir sistemde kim kimi kayırabilir. örnekleri çoğaltmak mümkün,Yinede Toplum olarak elektironik gelişme Toplumsal bilinç, ve Yasaları uygulamada tarafsızlığın tam sağlandığı bir idarede rüşveti fazla barındıramasınız
saygılarımal