09-12-2007, 15:06
|
#3
|
|
T.C. YARGITAY
9.Hukuk Dairesi
Esas: 2006/13004
Karar: 2006/17679
Karar Tarihi: 19.06.2006
ÖZET: Davalıya ait ticari araçta şoför olarak çalışan ve günlük hasılattan belirli bir miktarı ücreti karşılığı alan davacı ile davalı arasındaki ilişki iş sözleşmesi ilişkisidir. Esnaf ve Sanatkarlar Kanununun 2. maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde iş kanunu hükümlerinin uygulanamayacağı öngörülmüştür. Davalının geçimini münhasıran taksi işletmeciliği ile sağlayıp sağlamadığının, iş yerinde kaç işçinin çalıştığının tespiti önem taşımaktadır. Mahkemece bu konular üzerinde durularak sorunun çözümlenmesi gerekir.
(1475 S. K. m. 5) (507 S. K. m. 2, 3)
Dava: Davacı, ihbar ve kıdem tazminatı, fazla çalışma ve izin ücreti, genel tatil gündeliği ile ücret alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, davayı reddetmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı, davalıya ait takside 01.06.1996 -20.02.2003 tarihleri arası şoför olarak çalıştığını, davalının iş sözleşmesini haksız olarak sona erdirdiğini belirterek ihbar ve kıdem tazminatları ile bir kısım işçilik alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
Mahkemece savunmaya değer verilerek taraflar arasında hizmet akdi ilişkisi bulunmadığı, yapılan işin mahiyeti itibarıyla kira akdinden söz edilebileceği gerekçesiyle Görevsizlik kararı verilmiştir.
Dosya içeriğine göre; davalıya ait ticari araçta şoför olarak çalışan ve günlük hasılattan belirli bir miktarı ücreti karşılığı alan davacı ile davalı arasında; iş sözleşmesinin asli unsurları olan <zaman> <bağımlılık> <işverenin denetim ve gözetimi altında işin yapılması ve günlük ücret ödenmesi mevcut olup aradaki ilişki iş sözleşmesi ilişkisidir.
Bu konuda çözümlenmesi gereken bir başka sorunda; 1475 sayılı İş Kanununun 5/5. maddesinde <507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanununun 2. maddesinin tarifine uygun 3 kişinin çalıştığı işyerlerinde iş kanunu hükümlerinin uygulanamayacağı öngörülmüştür. Anılan 507 sayılı yasanın 2. maddesi ise üç ve daha az kişinin çalışması yanında> geçimini sınırlı olarak otomobilcilik ve şoförlükle temin etme> şartını kapsamaktadır.
Bu düzenleme uyarınca davalının geçimini münhasıran taksi işletmeciliği ile sağlayıp sağlamadığının, iş yerinde kaç işçinin çalıştığının tespiti önem taşımaktadır. Mahkemece bu konular üzerinde durularak sorunun çözümlenmesi gerekir. Eksik inceleme ile görevsizlik kararı verilmesi hatalıdır.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 19.06.2006 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programları
**************************************
Umarım işinize yarar.
|