Mesajı Okuyun
Old 09-12-2007, 13:55   #10
umutlaw

Sayin Meslektaslarim,

Soz konusu olayi iki boyuttan bakmak zorunda oldugumuz kanaatindeyim unutmamak gerekir ki siddetli gecimsizlik davasi vatandasliktan cikmasi uzerine acilirsa bu dava Alman vatandasti olan kadinin vatandasti oldugu Almanya Federal Cumhuriyeti Mahkemesinden geri donecek ve hatta yeni bir davanin acilmasina dahi yol acabilir. ( Bu dava Federal Cumhuriyet Savcisi tarafindan kadinin haklarini korumak icin Turkiye aleyhine acilabilir).

Konuya gelince, kanaatime gore: Evlilik birligi, zora dayali veya milli duygular ve ailevi hislere dayali bir kurum degildir. Evlilik kurumu iki kisinin kendi ozgur iradeleriyle ve yine yasadiklari toplumun kendilerine verdigi halk adabiyla gerceklesen bir olaydir. Insanlar her noktada anlasacaklari diye bir sey yok ancak evlilikteki siddetli gecimsizlik daha da bir ince noktaya dayanmaktadir o da sudur ki sidetli gecimsizlik hususu kisilerin oturup sorunlarini konusmadiklari veya konusup netice alamadiklarindan kaynaklanan bir olgudur. Vatandasligini degistirdin sen artik Turk degilsin, sen artik Tuk toplumu kabul etmiyorsun veya ben aileme artik ne diyecegim kavramlari kisinin ozel olarak kendisiyle cozmesi gereken bir husustur, efendim esim Alman vatandasti olmus ben artik ailemin yuzune bakamiyorum demek veya ben esimin Turkiyede olmasini diliyorum ama o Almanyada yasamak istiyor denilmesi hususu bir siddetli gecimsizlik degil belki kisisel gorus aykiriligi teskil etmektedir. Bu nedenle kisisel bir gorusun kisiler arasindaki iliskiye etki edemeyecegi kanaatindeyim ki bilhassa Almanyadaki davalarda bu hususlara cok dikkat edilmistir. Hatirladigim kadariyla bir davada Erkek tarafi hanimefendi esinin Turk vatandasliktan cikma istegini bosanma sebebi gostermisti nitekim bu husus Frankfurtta cok tartisilmisti ve sonuc olarak hic bir mahkemeden bu dusunceye destekleyici bir sonuc cikmamisti cunku herkes erkegin kadinin kendisiyle mi yoksa vatandasligiyla mi yasadigini ve boyleyse bunun temelden evlilik ve birlektilik kurumuna aykiri oldugunu kabul etmek gerektiginin altini cizmislerdir.

Tuk vatandasti x Ingiliz vatandasti olan y ye 2003 yilinda 5 yil evliliklerini gecirdikten sonra sen Turk vatandasti olmalisin yoksa seni terk ederim tahdidiyle evden cikmis kadin Turk vatandasti olmayi kabul etmemis erkek mahkemye basvurmus vamahkeme kesin olarak kadini hakli bulmustur cunku evlilik esasinin kimin nereli oldugu, ne oldugu veya hangi makam ve mevkide oldugu esasina degil belki sadece ve sadece iki kisinin sahsi duygulari ve iradelerine dayali bir kurum oldugu alti cizilmistir.

Saygilarimla