12-11-2007, 14:16
|
|
|
aile konutu-ortaklığın giderilmesi
Değerli Meslektaşlarım,
Sulh Hukuk Mahkemesinde açılan ortaklığın giderilmesi davasında muristen intial eden taşınmazlardan birisinde ölenin eşi oturuyor. ( Ölüm tarihi 2004) TMK daki 652. maddeden istifade amacıyla konutun sağ kalan eşe tahsisi konusunda talepte bulunduk. Sulh Mahkemesi hakimi dava konusu parseldeki konutun aile konutu olduğunun tespiti davası açmak üzere süre verdi.
Bu ara karar gereğince aile mahkemesinde dava açsak doğru olurmu? Zira malik öldü.eşler arasında mal rejimleri ile ilgili anlaşma yok. Murisin ölüm zamanına göre dava değişirmi? Ölümden sonra aile mahkemesinde aile konutu tespiti davası açılırmı? Ortaklığın giderilmesi davasına bakan hakim tarafından bu talep incelenemez mi? Husumet tüm mirasçılara mı düşer? Mirasçılar karşı çıkarsa nasıl ispat edilecek.Tanık keşif dışında başka ne tür delil ibraz edebilirim.
TMK 652. maddesinde eş lehine bir düzenleme var ise de bu hak miras payına mahsuben verilmiştir. Başka malı yok ise yada tüm mallar için tereke hesabı mı yapılacak.
Öncelikle görevli mahkeme ile ilgili tereddütlerimi çözmek için yardım bekliyorum
İlgilenenlere teşekkür ediyorum.
|