Mesajı Okuyun
Old 08-11-2007, 11:06   #2
av.murat kalkan

 
Varsayılan

1- Sayın karataş, bildiğim kadarı ile bahsettiğiniz konular da muris muvazaası davalarına konu edilebilmektedir. Hatırladığım kadarı ile, Yargıtay'ın bu konuda vermiş olduğu kararlar da mevcuttur. Kanaatimce de, mirastan mal kaçırmak için illa, murisin üzerindeki malı devir etmesine gerek yoktur. Muris muvazaasında dikkate alınması gereken örf adet-murisin malvarlığındaki azalma- malı satın alan kişinin işbu taşınmazı satın alacak miktarda mal varlığı bulunmamaması- malın satışının rayiç değerinden az olması vs. gibi konular da işbu davada delil olarak sunulabilir.

Ayrıca, muris muvazaası için zamanaşımı süresi de yoktur kanaatindeyim.

Bu nedenle de açacağınız bir davada hisseniz uyarınca tapu iptali talep edebilirsiniz düşüncesindeyim.

2- Ancak, tenkis konusunda pek emin olmadığımı belirtmek isterim. Şöyle ki, bildiğiniz üzere, tenkis muvazaa teşkil etmeyen satış durumları için geçerlidir. Olayımızda da, (E)'nin satın aldığı yerleri kendi parası ile değil de murisin parası ile satın aldığını ispatlayamadığınız takdirde, siz (E)'ye mirasçı olamadığınız için ortada tenkis imkanı da yoktur denilebilir.

3- Ancak benim tavsiyem, her ihtimale binaen davanızı kademeli açmanız ve öncelikle tapu iptali, bu mümkün olmaz ise tenkis talep etmeniz; ayrıca davada ihtiyati tedbir talep ederek bu talebiniz kabul edilirse taşınmazlar üzerine tedbir koydurmanızdır.

Saygılarımla,