Mesajı Okuyun
Old 04-11-2007, 14:06   #1
ferahgokel

 
Varsayılan Ciro Edilmemiş Çalınan Çekler İçin Ne Yapılabilir? Acil

Merhaba,
Müvekkilime ait bir miktar çek çalınmıştır. Bu çeklerden bir kısmı müvekkil tarafınca ciro edilmek sureti ile hamil sıfatı kazanılmış, bir kısmı müşteri çeki olup henüz müvekkilce ciro edilmeksizin çalınmış (ciro silsilesinde müvekkilin namı er almamaktadır) ve ayrıca boş çek koçanı da çalınmıştır. Böyle bir durumda şahsen ciro

1. Ciro edilmiş çeklerde çek iptali davası açılabileceği hususunda kafamda bir netlik olmakla beraber müvekkilce henüz ciro edilmemiş çeklerde dava açma hakkımız mevcut mudur? Zira meşru hamil ve lehdar sıfatını haiz olmayı gerektirir bir dava olan çek iptalinde bu durumda dava açmak için çekleri aldığımız şirketlerden vekalet almak dışında bir yol var mı dava açabilmek için?
2. Çalınan boş çek koçanı için ise izlenecek usul ilk aşamada ne olmalıdır. karakolda tutanak tutuldu ve savcılığa suç duyurusunda bulunuldu ancak dava anlamında açılacak dava ne olmalıdır. Boş çek koçanları çek niteliğinde olmadığından çek iptali davası açılmayacağını net bir şekilde biliyorum ama yerine ne davası açılacağı hususunda karar evremedim. Konuya ilişkin çözüm önerilerinizi en kısa süre ieçrisinde iletirseniz çok sevinirim.