|
Çift şeritli yolda ara geçişlerin keyfi yapılması
Merhaba;
Olay çift şeritli karayolunda, karşıdan gelen aracın kontrolünü kaybedip ara geçiş yerinden terse girerek diğer araçla çarpışması sonucu gerçekleşmiştir. Olayda iki ölü bulunmaktadır.
Olay yerini incelediğimde, o bölgede birden fazla tesis ve benzinliğin olduğunu ve burdaki ara geçişlerin keyfi olarak yapıldığını gördüm. Hiç bir işaret ve geçiş levhası yok. Çok kısa bir mesafede toplam 5 adet geçiş keyfi olarak yapılmıştır. Karşıdan gelen araç bu aralardan birinden geçerek diğer araçla çarpışmıştır. Ben burada hizmet kusuru olduğunu düşünüyorum.
Elimde şöyle bir yönetmelik var;
KARAYOLLARI KENARINDA YAPILACAK VE AÇILACAK TESİSLER HAKKINDA YÖNETMELİK
Resmi Gazete Tarihi: 15/05/1997
Resmi Gazete Sayısı: 22990
Bayındırlık ve İskan Bakanlığından:
Kavşak Mesafesi
Madde 17 - Kavşak Mesafesi: Tesislere ait geçiş yolu ekseninin taşıt yolu dış kenarı ile kesiştiği noktanın kavşak başlangıcına mesafesi, aynı yönde birden fazla şeridi olan iki yönlü devletyolları ile bölünmüş devletyollarında enaz 200 metre, diğer devletyolları ile platform genişliği 10 metre ve daha fazla olan il yollarında enaz 150 metre, diğer ilyollarında enaz 100 metre ve diğer yollarda enaz 50 metredir. Geçiş yolu, giriş ve çıkış yolu olarak tesis edilmiş ise, kavşak tarafında kalan giriş veya çıkış yolu ekseni bu mesafenin tahkikinde esas alınır.
Tesislere ait geçiş yolu ekseninin taşıt yolu dış kenarı ile kesiştiği noktanın, platform genişliğinde daralma olan köprü, tünel ve menfez gibi yapıların yaklaşımlarında yol platformundaki daralmanın başladığı kesime olan mesafesi; iki yönlü devlet ve il yollarında her iki yönde ayrı ayrı olmak üzere enaz 100 metre, bölünmüş devlet ve il yollarında enaz 50 metredir.
Ancak;
a) Çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının bakımı altında bulunmayan tapuda kayıtlı yollar, b) Çeşitli kamu kurum veya kuruluşların bakımı altında bulunmayan veya bu kuruluşların bakımı altında olmasına rağmen kamuya açık tutulmayan yollar,
c) Çeşitli kamu kurum veya kuruluşlarınca daha önce bakım altında iken, sonradan bakım ağından çıkarılan karayolları,
d) Geçiş yolları,
e) İlgili kuruluşlarınca yapım ve bakım altında bulundurulan sulama kanalı yolları, baraj yolları ile radyoling, radar, televizyon yayın aktarıcı istasyonları, haberleşme istasyonları, katı, sıvı veya gaz iletim hatları gibi tesislere ulaşan yollar,
f) Serbestçe girmenin yasaklandığı yollar,
g) Bölünmüş yollarda sadece, "U" dönüşleri için ayırıcı üzerinden verilen aralıkları, h) Bölünmüş yollarda, ayırıcıda aralık bırakılmaksızın tesis yeri karşı tarafındaki yol bölümüne bağlanan veya bu bölümden ayrılan yollar,
Kavşak mesafesi tahkikinde dikkate alınmaz.
Bu yönetmeliğe göre hizmet kusuru olduğunu düşünüyorum. Ancak verilmiş herhangi bir karar bulamadım.
Görüşlerinizi ve eğer elinizde bu yönde bir karar varsa paylaşmanızı bekliyorum. Şimdiden hepinize teşekkürler.
|