Mesajı Okuyun
Old 12-10-2007, 15:04   #2
Defi-Def

 
Varsayılan

Madde 0271: Suç uydurma
( 1 ) İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.
İlk bakışta maddede belirtilen suçun unsurları oluşmuş gibi görünse de ihbardan sonra orada bulunmamaları, tutanak esnasında hazır olmamaları savunma açısından kullanılablir diye düşündüm. Ayrıca amacın yetkili makamları yanıltmak iradesi olmadığı da savunulablir.İlk olarak bunlar aklıma geldi ancak ilgili tutanaktan ve iddianameden de daha başka sonuçlar elde edileblir. Olaya ilşkin Yargıtay kararı da aşağıya aktardım. Birebir örtüşmemekla birlikte yararlanlablir olduğunu düşündüm.
T.C.
YARGITAY
Dördüncü Ceza Dairesi
Esas No
: 2002/21805
Karar No
: 2003/04060
Tarih
: 14.05.2003

SUÇ UYDURMA
UYDURMANIN İNANDIRICILIĞI
İKRAR
ÖZET:
İftira suçunun oluşabilmesi için, soruşturmaya olanak verecek nitelikte olması gerekir. Karakola yapılan başvurunun ciddi bulunmayıp soruşturma yapılmaması durumunda suç oluşmaz. Sanığın suçunu itiraf edip olayı anlatması halinde TCY'nın 59. maddesi uygulanmalıdır.
Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:

Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.

Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.

Ancak;


TCY.nın 283. maddesinde düzenlenen suç uydurma suçunun oluşabilmesi için uydurmanın soruşturmaya olanak verecek nitelikte bulunması gerekmektedir. Sanığın üzerinde paraların gaspedildiği yolundaki karakola yaptığı başvuru sonucunda, ilk bakışta inandırıcı bulunmaması nedeniyle polislerce soruşturma aşamasına geçilmediğinin anlaşılması karşısında sanığa yükletilen suçun öğelerinin oluşmaması nedeniyle beraatine karar verilmesi gerektiği gözetilmemesi,

Kabule göre, karakola başvurudan hemen sonra suçunu itiraf edip olayın doğrusunu anlatan ve dosya içeriğine göre herhangi bir olumsuzluğu görülmeyen sanığın kişiliğinin hangi bulgularla olumsuz bulunduğu açıklanmadan cezasının alt sınır aşılarak belirlenmesi ve ayrıca TCY.nın 59. maddesinin uygulanmasına karar verilmesi,
Yasaya aykırı ve sanık Emre müdafiinin temyiz nedenleri ile tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden (HÜKMÜN BOZULMASINA) , yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 14.05.2003 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Saygılarımla...