02-10-2007, 11:26
|
#1
|
|
yapı ortaklığı, adi ortaklık, eser sözleşmesi
A şirketi B şahsı ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapmış.Sonra da yine A şirketi 20 kişi ile yapı ortaklığı sözleşmesi adı altında , yapacağı inşaattan birer daire vermek karşılığında aidat toplamak üzere bir sözleşme daha yapmış.Sözleşmede bu 20 şahıs yapı ortaklığına kabul edilenler olarak nitelendirilmişler.Şirket yapı ortaklığı adına tek başına yetkili kılınmış. Ayrıca 2. sözleşmede A şirketi ile B şahsı arasındaki kat karşılığı inşaat sözleşmesinden doğan tüm sorumluluklarının 20 şahsı da bağladığı belirtilmiş.Kat karşılığ inşaat sözleşmesinde inşaatın 72 ayda bitirileceği tahhüdü var ama yapı ortaklığı sözleşmesinde sadece birer dairenin hangi şartlarda teslim edileceği teknik özellikleri ile yer almış ama A şirketi yapı ortaklarına süre bakımından bir taahhütte bulunmamış.
Yapı ortaklarından biri , ortaklıktan ayrılmak istiyor çünkü mevcut ortak sayısı ile ve aidatlar ile inşaatın bitmesi neredeyse imkansız. Ayrılmak isteyen ortak sadece ödediği aidatları geri istiyor.Ancak ortaklık sözleşmesinde ayrılma, fesih durumları düzenlenmemiş.
Öncelikle ihtar çekerek BK 106 hükmünü uygulamak gerektiğini düşündüm,sözleşmenin feshedildiği ve mehil vererek aidatların geri ödenmesi gerektiği ile ilgili bir ihtar hazırlanacak. Ancak ortaklık sözleşmesi adı altında düzenlenen sözleşmenin niteliği hususunda tereddüde düştüm. Yapı ortaklığı ile ilgili pek yargıtay kararı da bulamadım.
Sözleşmenin adi ortaklık oluşturduğunu düşünürsek, ayrılmak isteyenin adi şirket hükümlerine göre mi ortaklıktan ayrılması gerekir?( tüm ortaklara bildirmek zorunluluğu , haklı sebep yoksa oy birliği)
Sözleşme eser sözleşmesi niteliğinde sayılabilir mi?
yapı ortaklığı hakkında bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
|