28-09-2007, 08:36
|
#1
|
|
Çağdaş Genç Avukatlardan "Kredi Değil Burs istiyoruz" İmza Kampanyası
Çağdaş Genç Avukatlar, Avukatlık Kanununun 27. maddesinin değiştirlmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulmak üzere imza kampanyası başlattı. "Bir imza ver Avukatlık Kanunu madde 27 değişssin, Kredi değil, burs istiyoruz" imza kampanyasına katılmak isteyen tüm meslektaşlarımızın aşağıda yer alan imza metnini doldurduktan sonra 0 212 514 54 28 nolu numaraya fax çekmelerini rica edilmektedir.İmza kampanyası metni için ayrıca www.cagdasgencavukatlar.org sitesini kullanabilirsiniz.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’ NA
ANKARA
Konusu : Avukatlık Kanunu’nun 27. Maddesinde yer alan ‘Staj Kredisi’ düzenlemesinin ‘Staj Bursu’ olarak düzenlenmesine ilişkin değişiklik tasarısı/teklifi.
Ben ……….. Barosu …….. sicil numarası ile kayıtlı Stajyer/Avukat ……………………......., stajyer avukatların mesleğe adım attıklarında sırtlarındaki staj kredisi kamburu ile ekonomik sıkıntı yaşamamaları, meslek yaşamlarının ilk yıllarında düşünsel üretimlerinin geliştirilmesi ve mesleki gelişimlerinin sağlanması için Avukatlık Kanunu’nun 27. maddesindeki ‘staj kredisi’ düzenlemesinin ‘staj bursu’ olarak değiştirilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını talep etmekteyim.
Aşağıda sunduğum değişiklik önerisi ile öncelikle Avukatlık Kanunu’nun 27. maddesinin, aynı kanunun Türkiye Barolar Birliği’nin görevlerini düzenleyen 110. maddesi ile uyumlu hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Türkiye Barolar Birliği’nin Avukatlık Kanunu’nun 110. maddesinde düzenlenen avukatların meslekte gelişmelerini teşvik edecek ve sağlayacak her türlü tedbirleri almak zorunluluğu ile meslek yaşamının başındaki stajyer avukatlara kredi veren ve bu kredileri faizleri ile birlikte tahsil etme görevi, birbirleri ile çelişkili düzenlemelerdir. 27. madde genel anlamda da mesleğin temel prensiplerine aykırıdır. Avukatlık ticari bir meslek değildir ve meslektaşlar arasındaki mesleki dayanışma olgusu belli boyutları ile de mevcuttur. Avukatların mesleki-merkezi örgütlülükleri olan Türkiye Barolar Birliği’ de tacir, banka, factoring v.s. değildir ve meslektaşlarına kredi veremez. Aksine mesleki gelişim ve üretimin önünü açmak için gerekli girişimlerde bulunur, bulunmak zorundadır.
Staj kredilerinin kaynağını oluşturan pullar, her avukat tarafından tüm meslek yaşamı boyunca kullanılmakta; kredi kullanan her avukat meslek yaşamı boyunca staj kredi geri ödemesini fazlası ile yapmakta; staj kredisi geri ödemesinin yapıldığı durumda ise mükerrer ödeme yapmış olmaktadırlar.
Stajyerlere barolarca yapılacak yardım:
Madde 27 – Staj süresince stajyerlere Türkiye Barolar birliğince burs verilir.
Ödenecek bursun kaynağı; avukatların yetkili mercilere sunduğu vekaletnamelere avukatın yapıştıracağı pul bedelleridir. (mülga: ile geri ödemeden gelen paralar ve bunların gelirleridir). Bu pullar, Türkiye Barolar Birliğince bastırılır. Yapıştırılacak pulun değeri; 2.7.1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununun Yargı Harçları bölümünde yer alan vekâletname örnekleri için kullanılan harç tarifesinin yüzde elli fazlası kadarıdır.
Avukatlarca vekaletname sunulan merciler, pul yapıştırılmamış veya pulu noksan olan vekaletname ve örneklerini kabul edemez. Gerektiğinde ilgiliye on günlük süre verilerek bu süre içinde pul tamamlanmadıkça vekaletname işleme konulamaz.
Burs ödemelerinden arta kalan miktar, meslektaşlara destek ve meslekte gelişmeyi sağlamakta kullanılır.
Bu bursun ilke ve koşulları, miktarı, burs ödemelerinden sonra arta kalan miktarın barolar ve Türkiye Barolar birliği arasında dağıtım ve sarf esasları ve diğer hususlar Baroların görüşü alınarak Türkiye Barolar Birliği Yönetim kurulunca hazırlanacak ve Adalet Bakanlığınca onaylanacak yönetmelikte gösterilir.
Pul bedelleri ile burs ödemelerinden arta kalan miktarın dağıtımı ve sarfı, her yıl Adalet Bakanlığı tarafından ek 4 üncü maddedeki esas ve usullere göre denetlenir.
Mükerrer ödeme olgusunun ortadan kaldırılması ve 110.madde ile uyumlu bir biçimde mesleki gelişmenin önünün açılması sureti ile mesleki dayanışma olgusunun güçlendirilmesi için aşağıda değişiklik önerisi sunulan 27. maddenin değiştirilmesi, değişiklik ile birlikte 19.12.2001 tarih ve 24615 Resmi Gazete Sayılı ‘Staj Kredi Yönetmeliği’nin ‘Staj Burs Yönetmeliği’ şeklinde yeniden düzenlenmesini talep ederim.
…./…./2007
Avukat
|