Mesajı Okuyun
Old 05-03-2004, 23:11   #14
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Sayın Jus,

Her zamanki atletik yapınızla ''jimnastikte'' yine öndesiniz. Kutlarım.

Evlilik sözleşmesinin bir özel hukuk sözleşmesi olduğunda hepimiz hemfikiriz. Ancak, ben hala, evlendirme memurunun yaptığı izin verme, ilan ve kayıt işlemlerinin idari nitelikte olduğunu düşünüyorum . En azından, memurun yargı alanında olmadığı açıktır. Bu nedenle evlendirme memuru hakimlere benzetilemez kanısındayım.

Evlendirme memuru belediye başkanı veya muhtardır. Bunlar mahalli idarenin unsurlarıdır. Mahalli idareler İçişleri Bakanlığının vesayeti ve denetimi altındadır. İçişleri Bakanlığı da idarenin ta kendisidir.

İşlemler ''Evlendirme Dairesi'' nde yapılır. Daireler idarelerin çalışma yerleridir. Dairelerde 'Memurlar'' çalışır.

Teoride söylenenler ''evlilik sözleşmesi '' hakkındadır. Evlendirme memurunun sözleşmeye katılması ile sözleşmenin özel hukuk niteliğine zeval gelmeyeceği hakkındadır. Yoksa hiçbir teorisyen beni '''evlendirme memurunun idarenin dışında biri'' olduğuna inandıramaz. Sözleşmeye katkısı ''yardım'' olarak nitelendirilse de izin, ilan ve kayıtların tutulması apaçık idari görevlerinden kaynaklanan işlemlerdir. Hiç bir memur bunları ''hayır işlemek'' adına yapmamaktadır. ''Yardımcı olmak'' sözcüğü bana zorlama gibi gelmektedir.

''Aile toplumun temelidir '' Bu cümle eskiden anayasa hükmüydü.
Bu nedenle idare ''kimin kiminle evli olduğunu'' bilmek ister. Hatta ''kimin kiminle evleneceğine izin vermek'' de ister. Evlenme yasakları koyar ve bu yasakları evlendirme memurlarına uygulatır. Evliliğe izin vermek, ilan etmek ve kayıtlarını tutmak işlemlerini yapmak üzere mahalli idarelerin unsurları olan belediye başkanları veya muhtarlar ''memur'' edilmiş, ''evlendirme daireleri'' kurulmuştur. Pratikte olan budur.

Evlilik sözleşmesi elbette bir idari işlem değildir. Elbette bir idari tasarruf değildir. Ama evlendirme memurunun evlendirme dairesinde yaptıkları da idarenin ''ben yapmıyorum'' diye inkar edeceği şeyler değildir.

Evlilik bir özel hukuk sözleşmesi olduğu içindir ki Medeni Kanuna göre izin verilmesi hakkındaki memurun kararına itiraz asliye hukuk mahkemesine yapılmaktadır. Özel hukuk sözleşmesi yapmak için idari yargıya gidilmeyeceği için asliye hukuk mahkemesine gidilir.

Burada memurun idari görevi, özel hukuk sözleşmesinin arkasına gizlenmiştir. Gizlenmiş olması bizim onu görmemize engel olmamalıdır.

İdare ''VAR''dır, evlendirir ve evlendirme memurları idarenin uzantısıdır.

Saygılarımla

Bir Dost