Mesajı Okuyun
Old 18-09-2007, 21:03   #2
halit pamuk

 
Varsayılan

Alıntı:
boşanmadan önce sahip olduğu tek evi (aile konutu), muvaazalı olarak kardeşine satış yapıyor

Sanırım hala evliler..

tapu iptal tescil ve tapuya aile konutu şerhi verilmesi talepli dava açmanız gerekecek.

Türk Medeni Kanununun "Aile konutu" başlığı altında düzenlenen 194. maddesi; "Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz" hükmü yer almaktadır.

Aile konutu üzerinde,Eşin açık rızası olamdan yapılan tescil, yolsuz tescildir, iptali gerekir.

HGK'nın bir kararında, tapuya verilecek olan aile konutu şerhin kurucu olamadığına hükmetmişlerdir:

" Şerhin etkisi ise eşin rızası alınmadan gerçekleştirilen kazandırıcı işlemlerin üçüncü kişinin iyi niyetine rağmen geçersiz sayılacağına yöneliktir. Bu sebeple yerel mahkemenin tasarruf yetkisi sınırlamasının şerh ile doğacağı; eş söyleyişle, şerhin bir "kurucu şerh" olduğuna ve işlem tarafı üçüncü kişinin iyiniyetli olmasının aranmasına gerek kalmaksızın kazanımının korunması gerekeceğine ilişkin belirlemesi yerinde değildir."(Hukuk Genel Kurulu ESAS NO : 2006/2-591 KARAR NO : 2006/624 )


Bu durumda tek sorun kocadan aile konutunu alan kardeşin iyiniyeti olmadığını kanıtlamak kalıyor. Kardeşi olduğuna göre hayatın normal akışında evin aile konutu olduğunu bilmemesi çok zor.

Bu durumda ispat hususunda bir sorunla karşılaşacağınızı sanmıyorum.


http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=9282 benzer olay için verilen HGK kararı ve yapılan tartışma için bakınız.