Mesajı Okuyun
Old 29-08-2007, 23:40   #2
Gemici

 
Varsayılan

Sayın İhsan Yıldırım,

Türk Hukukuna göre alınmış bir ilama dayanarak Almanya'da cebri icrada bulunabilmek için, o ilamın Almanya'da tanınması ve tenfizi gerekiyor. Tanıma ve tenfiz için borçlunun ikamet ettiği yerin aslıye mahkemesi (Landgericht) yetkili. Alman Hukuk Sistem'ine aykırı ilamların ve bunların dışında kalan bazı ilamların tanınması ve tenfizi mümkün değil, ama sizin anlattığınız olayda böyle bir durum söz konusu değil bence.

Prosedür:
Hangi asliye mahkemesinin yetkili olduğunu 'Google' arama motoruna 'Gerichtssprengel' kelimesini verdiğinizde açılan sayfada karşınıza çıkan 'PLZ' hanesine borçlunun bulunduğu yerin posta kodunu ve 'Ort' hanesine yerin ismini vererek öğrenebilirsiniz. Verilen dilekçenin Almanca olması gerekir. Ayrıca ilamın ve Almanca tercümesinin dilekçeye eklenmesi gerekir. Türk mahkemesinin ilamın icraya konulabileceğine dair belgesi ve bu belgenin tercümeside dilekçeye eklenmeli.

Belirtilen koşullar gerçekleştiğinde mahkeme ilamın tanındığına ve tenfiz edilebileceğine dair bir karar alır. Mahkeme esas üzerinde herhangi bir araştırmada bulunmaz. Borçlunun bu karara Eyalet Yüksek Mahkemesi(Oberlandesgericht) nezdinde, bir aylık süre zarfında, itiraz etme hakkı var. Böyle bir durum söz konusu olduğunda mahkemenin itirazı neticelendirmesine kadar beklemekten başka yol yoktur. Borçlu itiraz etmediği takdirde alacaklı bir aylık sürenin sonunda Eyalet Yüksek Mahkemesinden, itiraz edilmediğine dair bir belge isteyebilir. Bu belgeye dayanarak asliye mahkemesi ilamın tanındığına ve tenfiz edilebileceğine dair bir karar verir.

Alacaklının yapacağı iş ilamı yetkili icra memuruna vererek alacağın tahsilini istemektir bundan sonra.
Tanıma ve tenfiz kararı aldırmada avukat mecburiyeti yok. Alacaklı kararın tebliği için avukat olmayan başkasını da tayin edebilir. Bu kişinin mahkemenin yetkili olduğu bölge içinde(Gerichtssprengel) ikamet etmesi gerekir.

Avukat tutulduğu takdirde, alacaklının kendi avukatının ücretini ödemesi gerekir. Hem avukat ücreti hemde mahkeme masrafları sonradan borçludan tahsil edilir. Daha doğrusu bu masrafları davayı kaybeden taraf öder.

Saygılarımla