Mesajı Okuyun
Old 02-01-2004, 17:34   #3
Marmara24

 
Varsayılan

Alıntı:
Dokunulmazlıklar dendiğinde hepimizin aklına ilk önce Milletvekili Dokunulmazlıkları geliyor


Bunun nedeni bugüne kadar en çok suistimal edilen dokunulmazlığın Milletvekili dokunulmazlığı olabilir mi acaba? Ancak dokunulmazlığın kaldırılmamasına "yargının bağımsız olmadığını" sebep gösteren dokunulmazlık sahipleri kim olursa olsun sırf bu açıklama nedeniyle bu tür bir yazının konusu olacaklardı. Burada tartışılan hangi dokunulmazlıkların kaldırılması hangilerinin sınırlandırılması değildir. Tartışma konusu böyle bir açıklamanın hangi akla hizmeten yapıldığıdır. Bu açıklamanın ardından vatandaşların hukuğa, adalete, kanuna nasıl güven ve saygı duyacakları benim için merak konusu.

Alıntı:
Ahlaki yozlaşma toplumun her kesime yayılmıştır.


Doğru ama bizde genel görüntü balığın baştan koktuğudur. Belki de milletvekili dokunulmazlığı ardına sığınarak yapılan yolsuzlukların bu kadar ön plnada olmasının sebebi budur. Demokrasilerde beklenen balığın baştan kokmamasıdır.

Alıntı:
Çünkü Türkiye'de birçok şeyin kutsandığı gibi 'Yargı' da kutsanmış durumda


Sorun yargının kutsanmışlığında değil bence. Milletvekillerimizin ne dediklerine ise bu kadar itibar etmek bana çok sakıncalı geliyor. Elindeki gücü/kalkanı her nederseniz, bırakmasını istediğiniz kişinin tespitleri objektif olmaktan çok sübjektif olacaktır. Kaldı ki tespit ne kadar doğru olursa olsun bazı şeyler vardır ki uluorta açıklanmaz. Açıklanırsa buna dürüstlük, açık sözlülük denmez. Düpedüz patavatsızlıktır bu.

Ne yazık ki ülkemizde yakın geçmişte yargının hukuki olmaktan çok kendi siyasi fikir ve inaçlarının etkisiyle bazı kararlar verdiği düşüncesindeyim. Bugün için kimi davalarda hakimlerimizin basına ve kendine karşı bağımsızlığını koruduğunu söylemek güç.

O zaman bir iki kötü örneği (ki kararların siyasi olduğu sizin iddianız) genelleyelim, ancak bu tür genellemelere gidersek bundan kimin zararlı çıkacağı aşikar.

-Yargının bağımsızlığını ve tarfsızlığını özgürce tartışabilmeli, yargı da dahil hiç bir kurumu, müesseyi kutsamamalı, tartışılmaz görmemeli,
5-Bir konuyu analiz etmeden, üzerinde düşünmeden basının yönlendirmesiyle karar vermemeliyiz.

Burada açılan konu yargı bağımsızlığının tartışılmaz olduğuna dair herhangi bir ifade içermemektedir.

6. maddeyi de ben yazıyım:

Bir yargıya varırken bunun üzerinde bir tek kendinizin kafa yorduğu yanılgısına düşmeyelim. Bazı noktalarda kendimizin de yanılabileceğini göz önünde tutalım, yazılarımızı başkasına ders verir şekilde yazmayalım en önemlisi bir yargıya varırken o kadar aceleci olmayalım .

Saygılar,