20-08-2007, 14:16
|
#3
|
|
Sn.isim bulamadım,
Müvekkilinizin durumunu, haksız şartlar içerisinde değerlendirmenin mümkün olduğunu düşünüyorum. Aşağıdaki yönetmelikte ilgili olduğunu düşündüğüm maddeleri yazdım. "Ek" bölümünde gönderdiğim 9 uncu madde birebir uymuyor, ancak bir fikir verebilir diye düşündüm.
Sözleşmenin kalanını ayakta tutma iradenizi de açıklayarak sigortaya ilişkin şartın haksız olduğunu, müvekkilinizin bu şarta müdahale edemediği gibi finans kuruluşunun önceden verdiği bilgi formunda da sigortanın mecburi olmadığının düzenlendiğini, bu sözleşme imza edilmediği takdirde bankanın kredi vermekten kaçındığını beyan ederek haksız şartın iptalini isteyebileceğiniz inancındayım.
Saygılar.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:
TÜKETİCİ SÖZLEŞMELERİNDEKİ HAKSIZ ŞARTLAR HAKKINDA YÖNETMELİK
Dayandığı Kanun Numarası ve Tarihi: 4077 - 23.2.1995
Resmi Gazete ile Neşir ve İlânı: 13 Haziran 2003 - Sayı: 25137
.....
Haksız Şart
Madde 5- Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.
Sözleşmenin bütün olarak değerlendirilmesinden, standart sözleşme olduğu sonucuna varılırsa, bu sözleşmedeki bir şartın belirli unsurlarının veya münferit bir hükmünün müzakere edilmiş olması, sözleşmenin kalan kısmına bu maddenin uygulanmasını engellemez.
Bir satıcı, sağlayıcı veya kredi veren, bir standart şartın münferiden tartışıldığını ileri sürüyorsa, bunu ispat yükü ona aittir.
İşbu Yönetmeliğin ekinde, yol gösterici mahiyette ve sınırlayıcı olmamak üzere haksız olarak kabul edilebilecek şartlar listesi yer almaktadır.
.....
EK Beşinci Maddenin Son Fıkrasında Anılan Türden Haksız Şartlar
......
9) Tüketicinin, sözleşmenin kurulmasından önce fiilen bilgi sahibiolamayacağı sözleşme şartlarını, aksi ispat edilemeyecek şekilde kabulettiğini gösteren şartlar,
|