19-08-2007, 19:47
|
|
|
merhaba. TCK m.192 uyuşturucu ve uyarıcı madde ile ilgili etkin pişmanlık konusunu düzenlemektedir. bu maddeye göre;
MADDE 192. - (1) Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçlarına iştirak etmiş olan kişi, resmî makamlar tarafından haber alınmadan önce, diğer suç ortaklarını ve uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin saklandığı veya imal edildiği yerleri merciine haber verirse, verilen bilginin suç ortaklarının yakalanmasını veya uyuşturucu veya uyarıcı maddenin ele geçirilmesini sağlaması halinde hakkında cezaya hükmolunmaz.
(2) Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran kişi, resmî makamlar tarafından haber alınmadan önce, bu maddeyi kimden, nerede ve ne zaman temin ettiğini merciine haber vererek suçluların yakalanmalarını veya yuşturucu veya uyarıcı maddenin ele geçirilmesini kolaylaştırırsa, hakkında cezaya hükmolunmaz.
(3) Bu suçlar haber alındıktan sonra gönüllü olarak, suçun meydana çıkmasına ve fail veya diğer suç ortaklarının yakalanmasına hizmet ve yardım eden kişi hakkında verilecek ceza, yardımın niteliğine göre dörtte birden yarısına kadarı indirilir.
grüldüğü gibi etkin pişmanlıktan faydalanabilmek için resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce haber verilmesi ve olayın aydınlatılması için yardım edilmesi gerekmektedir. olayımızda ise dava açılmdıktan sonra bu konda ifade verilmekte hatta sanığın ifadesi çelişkili bulunmaktadır.önce kullanmak maksadıyla daha sonra ticaret maksadıyla bulunlemektedir. bu davranışı olayı aydınlatma maksadından oldukça uzak görünmektedir. bu yüzden etkin pişmanlık hükmünden yararlanamaz diye düşünüyorum.
sorunuz ise beyanı doğrultusunda araştırma yapılıp yapılamayacağı; ancak konu başlığınız etkin pişmanlık olunca b konullara değinme gereği duydum. sanığın beyanı doğrultusunda araştırma yapılmasına engel bi durum yok gibi görünüyor.
saygılar...
|