Mesajı Okuyun
Old 22-07-2007, 09:29   #1
Emin Cihan UYSAL

 
Dikkat Ünlü hakimlere atama rüzgarı

ADNAN KESKİN (Arşivi )

ANKARA - Yargıda önemli kararlar alındı. Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK ), `Son Nokta ` operasyonunda çeteyle ilişkileri ortaya çıkan İstanbul 14`üncü ağır ceza mahkemesi üyesi A.K`yı bu görevden alırken, Şemdinli `deki bomba davasını görüşen Van 3`üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı `na Mehmet Ekinci `yi atadı. HSYK , Yargıtay `ın sanık astsubaylar lehine bozma kararına direnen heyetten geriye kalan tek üye olan Eşref Aksu `yu da bu görevinden aldı . DGM döneminde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan `ın tutuklanması istemini reddeden ağır ceza üyesi Ramazan Aksan ise çocuk mahkemesi üyeliğine getirildi.

HSYK `nın `bazı yer hakimlerinin müstemir yetkilerinin belirlenmesi`ne ilişkin 16 Temmuz tarihli kararında, kamuoyunda ilgiyle izlenen soruşturma ve davalarla ilişkili tercihler de olduğu ortaya çıktı. HSYK `nın hangi yargıcın bundan sonra hangi mahkemede çalışacağına ilişkin kararı Adalet Bakanlığı `nın web sitesinde yayımlandı. Yüzlerce üye yargıç ya da mahkeme başkanının mevcut görevinden alınıp başka mahkemede görevlendirildiği kararda dikkat çekenler şöyle:

Dinlemeye takılmıştı

Çeteyle görüşen yargıca sürgün: İstanbul `da `Son Nokta ` adıyla yürütülen çete soruşturmasında bazı hakim savcılar da dinlemeye takılmıştı. Bunlardan birinin de çetenin bir uyuşturucu davasına bakan mahkeme üyesi A. K. olduğu açıklanmıştı. Bakanlık , çete dosyasında ismi geçen yargı mensuplarıyla ilgili soruşturma başlatmıştı. Şimdi HSYK , İstanbul 14`üncü Ağır Ceza Mahkemesi üyesi A.K`nın bu yetkisini kaldırdı ve kendisini müstemirren (devamlı) 2`nci Ağır Ceza Mahkemesi üyeliğinde çalışmak üzere yetkilendirdi.

Şemdinli davasına yeni heyet: HSYK , Şemdinli ve Rektör Yücel Aşkın davalarına bakan Van 3`üncü Ağır Ceza Mahkemesi `ne yönelik çok sayıda karar almıştı. Davayı açan savcı meslekten ihraç edilmiş, başsavcı başka bir ile atanmış, kısa süre önce de sanık astsubayları cezalandıran ve Yargıtay `ın `dosyayı askeri mahkemeye gönderin` kararına uymayan mahkeme başkanı İlhan Kaya , bu görevinden alınıp İstanbul `a tayin edilmişti. Heyette mahkumiyete katılan üyelerden bir tek Eşref Aksu yerinde bırakılmıştı.

HSYK , şimdi bu iki davaya bakan 3`üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyetini yeniden oluşturdu. Bu mahkemenin başkanlığına Mehmet Ekinci `yi getiren HSYK , 3`üncü Ağır Ceza üyelikleri için de Müslüm Uzun ile Serdar Ergül `ü yetkilendirdi. HSYK , mahkeme üyesi Aksu `nun da mevcut yetkisini kaldırıp, Asliye Ceza `da görevlendirdi.

3`üncü Ağır Ceza `nın kararlarına itirazları görüşen bir üst mahkeme olan Van 4`üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı `na ise Bergama `dan geçen ay Van `a atanan yargıç Suat Bilgin yetkilendirildi.

Erdoğan`ı tutuklamayan yargıç: Henüz Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM ) görevdeyken savcı Nuh Mete Yüksel tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında `laik anayasal düzeni değiştirmeye kalkışmak` suçundan soruşturma başlatılmıştı. Savcı Yüksel , Erdoğan`ın bu suçtan tutuklanmasını istemiş, ancak DGM Yedek Hakimi olan Ramazan Aksan bu talebi reddetmişti. Aksan , bu kararından sonra DGM `nin yerine kurulan Ankara 11`inci Ağır Ceza `da görev yapıyordu. HSYK , Aksan `ı bu görevinden alarak çocuk mahkemesinde yetkilendirdi.

Kaynak