Mesajı Okuyun
Old 12-07-2007, 17:04   #7
Av.Yüksel Eren

 
Varsayılan Bankaları şaşırtan karar! İnternet şifresi virüsle kırıldı ve...

Teslime TOSUN DHA

ANTALYALI işadamı Mehmet Ali Doğan, internet bankacılığında kullandığı şifresinin kırılması ve hesabındaki parasının çalınmasıyla ilgili banka aleyhine açtığı davayı kazandı. Antalya 5'inci Asliye Hukuk Mahkemesi, hesabın bulunduğu bankanın, zanlılar tarafından dolandırılan 30 bin YTL’yi, faiziyle birlikte hesap sahibine ödemesine karar verdi. Aynı tüketici, 4 yıl önce de farları yandığı zaman silecekleri çalışmaya başlayan otomobili için dava açmış ve bu davayı da kazanmıştı.

Gazi Bulvarı üzerinde akaryakıt istasyonu bulunan Mehmet Ali Doğan'ın bir bankadaki 100 bin YTL'si, 27 Nisan 2004 tarihinde internet bankacılığı şifresi kırılarak aynı bankanın İstanbul’da bir şubesindeki hesaba transfer edildi. ‘Truva’ adlı virüsü göndererek şifreyi kırdığı belirlenen Emrah Y. ve birlikte hareket ettiği arkadaşları, transfer edilen paranın 30 bin YTL’sini bu şubeden kısa sürede çekti. Bu sırada parasının çalındığını fark eden iş adamının ihbarı üzerine, Emrah Y.’nin hesabındaki 70 bin YTL bloke edilerek el konuldu. Zanlılar Emrah Y. ile Namık Kemal T., N.D. ve M.A, İstanbul polisince yakalandı. ‘Bankayı vasıta kullanmak suretiyle dolandırıcılık’ yaptıkları iddiasıyla İstanbul’da tutuklu yargılanan zanlılardan Emrah Y. ile Namık Kemal T. geçen yıl 4’er yıl hapis ve 440’ar YTL para cezasına çarptırıldı. Dolandırılan iş adamı Mehmet Ali Doğan, hukuk mücadelesini banka aleyhine açtığı tazminat davasıyla da sürdürdü.

REKLAMDA İNTERNET BANKACILIĞI ÖZENDİRİLDİ


Doğan’ın avukatı Cengizhan Gököz tarafından, 2004 yılında 5'inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açılan tazminat davasında, iş adamının parasının internet ortamında çalınmasıyla ilgili bankanın sorumluluğu bulunduğu iddia edildi. Avukat Gökgöz dava sürecinde, söz konusu bankanın yaptığı reklamlarda, internet bankacılığı ile müşterilerin bankaya gelmeden internet ortamında parasal işlemlerini daha kolay ve çabuk yapabileceklerini ve internet bankacılığının son derece güvenli olduğunun vurguladığını belirterek, bankanın internet bankacılığı hizmetinden yararlanmayı tavsiye ettiğini ve özendirdiğini kaydetti.

PARAYI TALEP ETTİ


Bankanın bu yönlendirmesi sonucu işadamı müvekkilinin de bu hizmeti kullandığını ve güvenli olduğunun söylenmesine rağmen şifresinin kırılarak hesabındaki 100 bin YTL’nin çalındığını belirten Avukat Gököz, 70 bin YTL’si ele geçirilen, ancak 30 bin YTL’si zanlılar tarafından kullanılan paranın çalınmasıyla ilgili olayda, bankanın hizmetin sunumu ve güvenliğin sağlanması konusunda kusurlu olduğunu savundu. Bankanın kendi sorumluluğu altında bulunan parayı güvenli olarak saklama yükümlülüğü bulunduğunu ve bankanın kendi sisteminin çözülmesinden dolayı müvekkilinin uğradığı zararı ödemek zorunda olduğunu öne süren Gököz, bu nedenlerle söz konusu bankanın çalınan 30 bin YTL’yi ödemesini talep etti.

BANKA AVUKATI MÜŞTERİYİ SUÇLADI


Davalı bankanın avukatı ise yargılamalarda zanlı Emrah Y. tarafından yapılan işlemlerde sahtecilik unsuruna rastlanmadığını, davacının bilgisayarında da kişisel güvenlik programlarının bulunmadığını ve dışarıdan müdahalelere açık olduğunu savunarak, davacının internet bankacılığı için gerekli tedbirleri almadığını öne sürdü. Banka avukatı, bankanın kusurlu olmadığını ve dava konusu haksız fiil işleminin banka tarafından gerçekleşmediğini öne sürdü.

KARARI TEMYİZ ETTİLER

Antalya 5'inci Hukuk Mahkemesi’nde, Borçlar Kanunu’ndaki ‘Haksız fiil’ maddesi uyarınca, bankanın tazminat ödemesi istemiyle açılan dava, bir buçuk yılı aşkın süren yargılama sonucu geçen Mayıs ayında sona erdi ve gerekçeli karar birkaç gün önce yayınlandı. Mahkeme, bankanın kusurlu olduğuna yönelik açılan davanın kabul edilmesine ve 30 bin YTL tazminatın banka tarafından yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verdi. Davalı banka avukatları, karara itiraz ederek temyiz başvurusunda bulundu.

‘YARGITAYDA ONANIRSA EMSAL OLACAK'

İşadamı Doğan'ın avukatı Cengizhan Gököz, “Para bankanın sorumluluğunda ve kendi hakimiyet alanında çalınmıştır. Bu karar internet bankacılığı mağdurları için emsal temsil edecektir. Bankaların, hem güvenliği hem de hesaplarındaki paranın dışarıdan müdahalelere karşı korunmasını sağlaması kaçınılmazdır'' dedi. Gököz, söz konusu bankanın internet sitesinde yayınlanan güvenlik uyarılarının ise kısa, ayrıntısız ve yetersiz olduğunu savunarak, “İnternet bankacılığını müşterilerine tavsiye eden ve özendiren bankalar, bu sistemde doğacak olumsuzlukların sorumluluğunu üstlenmelidir'' diye konuştu.

OTOMOBİLİ DEĞİŞTİRTMİŞTİ

Petrolcü işadamı Mehmet Ali Doğan, olaydan sonra bir daha internet bankacılığını kullanmadığını söyledi. Arkadaşlarını da bu yönde uyardığını belirten Doğan, “Biz işadamıyız. Yurtdışı bağlantılı çalışmalarımız oluyor. Böyle güvensiz bir ortamda bir daha paramı bulundurmam. Bu olaydan sonra çok sayıda arkadaşım da internet hesaplarını kullanmayı iptal etti. Ben de internet bankacılığını kullanmıyorum'' dedi. Doğan, 2003 yılında da yine mahkemeye başvurarak ilginç bir karar aldırdığını söyledi. O tarihte eşine aldığı Opel Corsa marka otomobilin farları yakıldığı zaman sileceklerinin çalıştığını belirten Doğan, “Firma otomobildeki hatayı kabul etmedi. Teknik rapor tutturdum ve dava açtım. Mahkeme, otomobilin değiştirilmesi yönünde karar verdi ve değiştirildi'' dedi.