|
İlginç bir vesayet öyküsü
Değerli meslektaşlarım,
Her ne kadar vesayetle ilgili hükümleri okuduysam da ne yasada ve ne de uygulamada "geçici vesayet" ile ilgili bir hükme ve uygulamaya rastlayamadım. Karşılaştığım ve sizlere sormak istediğim somut bir örnek hariç.
2001 yılında x şahsının vesayet altına alınması istenir. Talep sahibi x'in eşidir ve vasi adayı da kendisidir.
x şahsı İstanbul'da ikamet etmektedir, ancak talep Ankara mahkemelerine yapılır. x o tarihte Ankara'da bir hastanede tedavi edilmektedir.
Mahkeme, vesayeti istenenin malvarlığını araştırmaksızın, talep üzerine, 25 ocak tarihli tensip zaptı ile tayin ettiği 26 ocak tarihli duruşmada, talep sahibinin isteğini kabulle x şahsının geçiçi vesayet altına alınmasına, talep sahibinin de geçici vasi olarak atanmasına karar verir. Başkaca tetkikat yapılmaz.
Karardan sonra, geçici vasi eş, -bilahare mirasçı olacak kişilerin iddiasına göre- x şahsının malvarlığını hızla uhdesine geçirmeye başlar. x in çocuklarından birisi aşamalarda bu geçici vesayet dosyasına müdahale eder ve mahkeme yetkisizlik kararı vererek, dosyayı yetkili İstanbul mahkemesine gönderir. Nihayetinde 2002 senesinde yetkili mahkeme tarafından, usulüne uygun vesayet kararı verilir ve x in iki çocuğundan birisi vasi olarak atanır.
Bundan sonraki aşamalarda x ölür, ölmeden önce vasi, eski geçici vasi eşe boşanma davası açar ve kısıtlı x, eşinden boşanır. Yine vasi olarak atanan çocuk, eski eşe tazminat davaları vb. açar. Bu aralıkta bu kez x muris olunca, murisin iki mirasçısı olan, vasi varis ile diğer varis arasından, bitmek tükenmek bilmeyen karşılıklı suçlama ve davalar örgüsü başlar.
Biz bu çekişmenin dışında, 3. bir kişiyiz. Konunun bizi ilgilendiren kısmı şu:
Geçici vesayet kararı ocak 2001 de verilir. Nisan 2001 tarihinde ise, geçici vesayet altındaki x, falanca avukata taşınmaz satış yetkisi içere bir vekaletname verir, vekalename doğal olarak noterde verilir, geçici vesayet kararından vekaletnamede sözedilmemektedir, ancak vekaletnameyi düzenleyen de noterdir.
Anılan vekaletname ile,nisan 2001 tarihinde, x in Ayvalık'taki bir taşınmazdaki 1/2 hissesi, y şahsına satılır.
Biz bu taşınmazın her iki payını da (vekaletle x adına kayıtlı iken 2001 yılnda y'ye satılan payı da), sorunsuz diğer payı da ARALIK 2004 tarihinde satın alan tarafız.
Şimdi bir varis, diğer vasi varis aleyhine muvazaa ve ehiliyetsizliğe dayalı tapu,iptal,tescil davası açarak anıla taşınmazın 1/2 payın dava etti.
Konu en özet hali ile bu.
Sormak istediklerim:
-Geçici vesayet diye bir müessese var mıdır, varsa ilanı gerekmez mi? Yoksa itibar edilebilir mi? Zira konunun sonraki kısmı değil, yalnızca nisan 2001 tarihli , x adına vekaletname ile y ye yapılan satış kısmı bizi ilgilendiriyor. Bldiğimiz üzere, ehliyetsizliğe dayalı işlemlere sonradan hukuksal geçerlilik tanınamıyor. Ancak, Ankara ve İstanbul Mahkemelerinde sürüp giden vesayet çekişmesini, yine x in adı olmayan, doğrudan y den , o da 3,5 yıl sonra satın alan müvekkilimin bilmesine olanak yok. Geçici vesayet kararı ilan edimemiş, o dönem x in malvarlığı tespit edilmemiş, tedbir şerhi verilmemiş, noter vekaletnamesine dayalı olarak tapuda x in payı y ye satılmış. Biz de bu payı 3,5 yıl sonra, y den satın almışız. En öz hali ile, ilan edlmeyen ve yasada karşılığı bulunmayan geçici vesayet kararı dönemi ierisindeki, noter vekaletnamesi ile x'n y'ye yaptığı satış geçerli midir, değil midir. ve her iki halde de 3.5 sene sonra bu payı banka havaleleriyle ödemelerini yaparak y'de (ve diğer 1/2 payı da dava dışı hissedarından) satın alan müvekkilimin mülkiyet hakkı tehlikede midir?
Karışık göründüğünün farkındayım. Ama daha net anlatmayı başaramıyorum.
İlgilenecek meslektaşlarıma, şimdiden teşekkür ederim.
|