Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

icra dosyasından para çekilmesi zamanaşımını keser mi?

Yanıt
Old 25-12-2006, 16:04   #1
Kibitzer

 
Varsayılan icra dosyasından para çekilmesi zamanaşımını keser mi?

Sevgili Dostlar, bugün bir meslektaşımla icra dosyasından para çekme işleminin zamanaşımını kesip kesmeyeceği yönünde hukuki bir tartışma yaşadık.
İcra dosyasından para çekme işleminin alacaklı taraf işlemi olması nedeniyle zamanaşımını keseceğini düşünmeme karşın meslektaşım bu işlemin tek başına yeterli olmadığını takibin ilerlemesini sağlayacak bir işlem gerektiğini ileri sürmekte.. Bu tartışmanın hukuki galibi sizce kimdir?
Old 25-12-2006, 16:18   #2
Aybüke Kağan

 
Varsayılan

Meslektaşınızın belirttiği gibi takibin ilerlemesine yönelik etkili bir işlem yapılması zamanaşımını keser.Saygılarımla.
Old 26-12-2006, 15:39   #3
AV. YUSUF DEVECİ

 
Varsayılan

icradan paranın çekilmesi zamanaşımını keser icradan paranın çekilmesi tek taraflı alacaklının yaptığı bir işlem olmayıp borçlu tarafta icraya ödeme yapmaktadır.parayı yatıran-parayı çeken,
Old 26-12-2006, 16:25   #4
Av. Şehper Ferda DEMİREL

 
Varsayılan

İcra dosyasından para çekilmesi de, icranın alacaklıya para ödemesi bir icra takip işlemidir. Dolayısıyla her ödeme, bir yıllık süreyi yeniden başlatır.

Dosya borçlusunun her ay gelip ödeme yaptığı ve sizin de ödemeleri alarak dosyanızın infaz aşamasına doğru gittiğini düşünün. Bu dosya takipsiz kalmış sayılabilir mi?

Saygılarımla...
Old 28-12-2006, 13:33   #5
erdal7

 
Varsayılan

Arkadaşlar bu sorunun belli bir yere kadar cavabı var. O yerden sonrası ise cevabını bulamadım. Bilen varsa hazine değerindeki bu bilgiden bizi mahrum etmesin.

İlk olarak iki tür takipte bu soruyu cevaplandıralım.
Bilindiği üzere Borçlar kanununda ve Ticaret Kanununda Kambiyo Hükümlerinde Zamanaşımını kesen sebepler tadadi ve sınırlı olarak sayılmıştır. Birbirlerinden de farklıdır.

1- Takibin dayanağına Borçlar Hukuku hükümlerinin uygulandığı durumlar. ilamsız takiplerde , ilamlı takiplerde

BK. mad. 132, 133, 134, 135’de öngörülen sebeplerle borçlunun dosyaya para yatırması kısmi ödeme sayılacağından zamanaşımı kesilir.. Dolayısı ile alacaklının para çekip çekmemesi önemli değildir. Özellikle maaşdan gelen paralarda.

2- Kambiyo Hukukuna göre açılmış takipler.

TK. mad. 662’de öngörülen bu zamanaşımını kesen sebepler sayılarak (sınırlı olarak) belirtilmiş olduğundan, bu maddede öngörülen sebepler dışında -örneğin; BK. mad. 132, 133, 134, 135’de öngörülen sebeplerle- zamanaşımı kesilmez. Yüksek mahkeme de çeşitli içtihatlarında aynı gerekçe ile yani; “TK. mad. 662’de öngörülmeyen nedenlerle zamanaşımının kesilmeyeceği gerekçesiyle”;

“Borçlunun borcunu ikrar etmesinin ya da borcuna mahsuben ödemede bulunmasının” zamanaşımını kemiyeceğini belirtmektedir.
12. HD. 13.3.1986 T. 9294/2778
Bu sonuca varılıyorsa borçlunun dosyaya para yatırması da icra takip işlemi olmadığı sonucuna varılmaktadır.


Fakat can alıcı nokta bundan sonra başlamaktadır. Acaba , borçlunun yatırdığı paranın alacaklı tarafından dosyadan çekilmesi icra takip işlemimidir. Zamanaşımını keser mi , kesmez mi , İşte bu sorunun cevabını bilen varsa söylesin.

Tüm araştırmalarıma rağmen bulamadım. Kanaatim zamanaşımını kesmesi yönünde olacaktır.

Saygılarımı sunarım. Av.Erdal
Old 28-12-2006, 15:41   #6
hidayet

 
Varsayılan

Sayın Erdal belirtmiş olduğunuz TTK.662 hükmü,kambiyo senedine dayalı alacaklarda zamanaşımını kesen nedenleri saymaktadır..Bu sebepler dışında bir durum kanunen zamanaşımı kesmemektedir.Bu nedenlerden birisi de takip talebinde bulunulmasıdır.Bu noktada soruyu devreye sokarsak, takip talebinde bulunmuş ve derdest bir icra dosyasına para yatırılması ve bu paranın çekilmesi İİK'nca aranan ve dosyanın takipsiz bırakılmaması neticesini doğuran bir işlem olması itibariyle İcra Hukuku yönünden ilgili icra dosyasındaki 1 yıllık süreyi kesen bir işlem olacaktır.TTK.662 hükmü henüz ödeme aşamasında olmayan alacakların zamanaşımı ile ilgili olup ,ödenmesi için keşideci ve cirantalara karşı yapılacak taleplerde geçerli olacağı kanaatindeyim.Saygılarla.
Old 29-12-2006, 00:48   #7
Av. Şehper Ferda DEMİREL

 
Varsayılan

Sn. Talih Uyar, icra işlemi/icra takip işlemi ayrımını yaparak, icra işleminin icra takip işleminden daha geniş bir kavram ve icra işlemlerini "icra organları tarafından yapılıp, icranın ilerlemesini yani alacaklıyı hakkına kavuşturmak yolunda amacına yaklaştıran işlemler" olarak tanımladıktan sonra, icra veznesindeki paranın alacaklıya ödenmesinin dar anlamda bir ‘icra takip işlemi’ olmadığını, ancak, bir icra işlemi olduğunu değerlendirmiş.

Çoğun içinde az da olacağına göre, icra takip işlemi zamanaşımını kesiyorsa, icra işlemi de kesmelidir yorumunda bulunabiliriz sanıyorum.


Saygılarımla...
Old 24-07-2013, 11:38   #8
Av.Kemal

 
Varsayılan aşırı hassasiyetmi ?

Alıntı:
Yazan Av.Şehper Ferda DEMİREL
Sn. Talih Uyar, icra işlemi/icra takip işlemi ayrımını yaparak, icra işleminin icra takip işleminden daha geniş bir kavram ve icra işlemlerini "icra organları tarafından yapılıp, icranın ilerlemesini yani alacaklıyı hakkına kavuşturmak yolunda amacına yaklaştıran işlemler" olarak tanımladıktan sonra, icra veznesindeki paranın alacaklıya ödenmesinin dar anlamda bir ‘icra takip işlemi’ olmadığını, ancak, bir icra işlemi olduğunu değerlendirmiş.

Çoğun içinde az da olacağına göre, icra takip işlemi zamanaşımını kesiyorsa, icra işlemi de kesmelidir yorumunda bulunabiliriz sanıyorum.


Saygılarımla...

bu yazıyı şimdi okudum da biraz gülümseme geldi bana .. bu derece kelimelerle oynamak lüzumundan fazla hassasiyetmi getiriyor acaba diyorum .. bu şekilde sürecek anlam değerlendirmelerinde o halde çok dikkat eilmesi gerekir kanaatindeyim .. bana göre böyle durumlarda mantık hatalarına düşülebilir ve kılı kırk yardıran, her hal ve şartta Yargıtay'ın iki dudağı arasına sıkışıp kalacak bir adalet kavramı ortaya çıkacaktır.. ben burada bahsedilen hususa karşıyım .. o halde ben de diyorum ki; adı üzerinde '' İcra Takip Dosyası '' veya '' İcra Takibi '' ...işte bu kelimelerden hareketle, icra dosyasında yapılan her işlem İcra Takip işlemidir ve İcra İşlemi veya İcra Takip İşlemi diye bir ayrım gözetilmesi ve bunun üzerinden kılın kırk yarılması, gereksizdir...
sevgi ve saygılarımla.....
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Sıra cetveline itiraz icra dosyasında bekleyen para faiz mustafaaladag Meslektaşların Soruları 6 18-02-2021 20:42
Murisin Bankadaki Parasının Çekilmesi Hammerfall Meslektaşların Soruları 44 12-12-2018 15:34
kısmi ödeme zamanaşımını keser mi balturk Meslektaşların Soruları 10 04-12-2010 17:28
Menfİ Tespİt Davasi ZamanaŞimini Keser Mİ? kum Hukuk Soruları Arşivi 17 29-10-2006 23:36
vekaletnamede yetki olmamasına rağmen para çekilmesi halinde bankanın sorumluluğu minerva Hukuk Soruları Arşivi 2 31-08-2006 17:17


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05443811 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.