Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Telif Hakkı Nasıl Alınır?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 28-12-2011, 20:28   #1
zehra aydın

 
Varsayılan Telif Hakkı Nasıl Alınır?

İyi akşamlar sayın meslekdaşlar.Müvekkil ilköğretim okullarında, dersliklerde kullanılmak üzere bir eser geliştiriyor.Bu eser bazı okullarda akıllı tahtaların yanında şu an kullanılmakta ve öğrenciyi kitap okumaya teşvik edici nitelikte.Bu eserin telif hakkını almak istiyoruz. Biraz araştırma yaptım. Eserin bir örneği noterde kalmak suretiyle,noterce tasdik edilerek telif hakkının alınabileceği söyleniyor. Nasıl bit yol izlemeliyim?
Old 29-12-2011, 10:14   #2
Admin

 
Varsayılan

Patent/marka haklarının aksine, telif hakları için özel bir tescile ihtiyacınız yok.

Eseri oluşturan FSEK 8 ve FSEK 13 gereğince onun sahibi ve esere ilişkin tüm hakların da malikidir.

Öte yandan ileride bir ihtilaf olmasından dolayı bir endişeniz varsa, böyle bir ihtilaf yargıya yansıdığı zaman HMK gereğince lehinizde delil olarak kullanabileceğiniz herhangi bir işlemi şimdiden yapabilirsiniz. Bu işlem hakkınızın korunması anlamında bir şekil şartı değil, sadece ispatı anlamında bir yardımcı olacaktır. HMK kapsamında yazılı ve güvenilir bir delil olabilecek herşey bu anlamda sizin bu işleminize dayanak tesbit edebilir. Örnek vermek gerekirse:
a) resmi bir makama verdiğiniz bir dilekçede eserin bir kopyasını eklemişsinizdir, dilekçe resmi evrak kayıttan geçip arşivlenmiştir
b) Sizin de belirttiğiniz gibi noterde eseri kayıt altına alan herhangi bir işlem yapmışsınızdır.
c) Eseri yayınevi aracılığıyla basmışsınızdır vs.

Ayrıca FSEK 13'deki hükme atfen bakanlığın 2006'da çıkardığı "Fikir Ve Sanat Eserlerinin Kayıt ve Tescili Hakkında Yönetmelik" gereği de Bakanlığın kendi bünyesinde oluşturduğu bir "İsteğe bağlı kayıt ve tescil " prosedürü var. Ayrıntıları yönetmeliğin 7. maddesinde bulabilirsiniz. Bu işlem de yine ispat yardımcısı olarak işinize yarayacaktır ancak ücretlendirmesi ve bürokrasisi hakkında bilgim yok, işin içine devlet girdiği için fazla zahmetli hale getirilmiş olması olası.

Aynı hizmetin özel sektör tarafından verildiği bir uygulama arıyorsanız, internette "zaman damgası" kavramını taratınız. Bu şekilde özel sektörün benzer bir "tescil işlemine" erişebilirsiniz.
Old 29-12-2011, 12:06   #3
zehra aydın

 
Varsayılan

İlgili kanun ve yönetmeliği okumuştum. Ancak yönetmelikte kayıt ve tescil ücreti başlığı altında anlatılanları anlayamadım. Bizim yapacağımız işlem isteğe bağlı bir tescil olacak.Ücretlendirme hakkında bilgisi olan bir meslekdaşım var mı acaba?
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
proje telif hakkı hüsnü gökulu Meslektaşların Soruları 7 19-09-2008 11:06
telif hakkı sincap Meslektaşların Soruları 1 26-12-2007 23:22
Tv programı telif hakkı ARN Meslektaşların Soruları 1 10-07-2006 21:25
Telif Hakkı Hasan Akdemir Hukuk Soruları Arşivi 3 20-03-2002 23:08


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03723311 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.