Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Hukuk Haberleri Hukuk Haberleri, duyuruları, güncel hukuki gelişmeler. [Haber Ekleyin]

Danıştay'dan MEB atama yönetmeliğine durdurma

Yanıt
Konu Notu: 2 oy, 5,00 ortalama. Değerlendirme: Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 23-08-2006, 22:21   #1
Av. Galip DAĞTEKİN

 
Varsayılan Danıştay'dan MEB atama yönetmeliğine durdurma

Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin yürütmesinin durdurulmasına hükmetti. Danıştay, rotasyona tabi müdürlerin tercih ettikleri yerlere atanamamaları durumunda Valiliklere ve Bakanlığa yetki verilmesinin hukuka aykırı olduğunu bildirdi.

Danıştay Nöbetçi Dairesi, Eğitim-Sen’in Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’nin yürütmesini durdurdu. Danıştay, müdürlük görevine yapılacak atamalarda adayların eşit koşullarda yarışmasını sağlayan yazılı sınavdan sonra sözlü sınav yapılmasının, yazılı sınavını etkisiz kılacağını belirterek, “Yönetmeliğin sözlü sınav öngören düzenlemesi hukuka uygun değildir” dedi.

Danıştay, çalışma süresinin sonunda zorunlu yer değiştirmeye tabi eğitim kurumları müdürlerinin tercihlerine atanamamaları durumunda Valiliklere ve Bakanlığa doğrudan yetki verilmesinin nesnelliği ortadan kaldırdığını belirterek, “Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Yer Değiştirme Formu’nun takdir puanına ilişkin bölümünde Komisyona takdir puanı verme yetkisi tanınması da belirsizliklere yol açıcı niteliği nedeniyle hukuka uygun görülmemiştir” dedi.


http://www.hurriyet.com.tr/gundem/49...rid=3044&oid=1
Old 24-08-2006, 12:28   #2
PINAR YILMAZ

 
Varsayılan Mülakatler

Kesinlikle doğru bir karar.Zaten günümüzde mülakatlerin amacı yeteneği ölçmek olmadığı için ,yazılı sınavı başarıyla geçmiş bir insanın mülakate tabi tutulmasını gereksiz buluyorum..
Old 24-08-2006, 14:26   #3
irfan AYDIN

 
Varsayılan Okul Müdürlerinin Yerinin Değiştirilmesi

Mevcut hükümet 11.01.2004 tarihinde yürülüğe giren "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM KURUMLARI YÖNETİCİLERİNİN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİNDE" 04.03.2006 Tarihinden geçerli olmak üzere önemli değişiklikler yapmış bulunmaktadır.Yönetmeliğin "ZORUNLU YER DEĞİŞTİRME " kenar başlıklı 27.maddesinde yapılan değişikliğe göre görev yerlerinde 5(beş) yılını doldurmuş olan tüm okul müdürlerinin yeri değiştirilecektir.Bu genel kuralın tek istisnası Mille Eğitim Bakanlığı'na tanınmıştır.
Bu düzenlemenin hukuka uygun olduğunu savunmak mümkün değildir.Şöyleki;
1- Değiştirilen yönetmelik de, mevcut hükümet tarafından yürürlüğe konulmuştur. Bu düzenlemede kamu yararı mevcut ise bunu hükümet iki yıl önce neden görememiştir?
2- Değişikliğin kime (öğrenci,veli,eğitim v.s) ne şekilde ve nasıl bir yararı olacaktır?Bu husus açıklığa kavuşturulabilmiş değildir.
3- Değişikliğin uygulanması sırasında herhangi bir geçiş süreci öngörülmediğinden idareciler zor durumda bırakılmaktadır.Eşlerin işleri,ikamet edilen ev,çocukların okulları gibi sebeplerle Aile bütünlüğü bozulabilecektir.
4- Madde metni ilk bakışta herkesi ilgilendiren genel bir uygulama gibi görünmekte isede Bakanlık yandaşlarını koruyabilecektir.
5- 27.maddenin uygulanması sırasında görevinden başka bir şey düşünmeyen yani siyasi partilerle ilgisi bulunmayan müdürlerin küsmesi sağlanıp bu yolla boşaltılacak kadrolara da iktidarın yandaşlarının ataması yapılacaktır.
Yönetmelik değişikliklerinin derhal uygulamaya sokulması yani bir geçiş sürecinin tanınmaması ve de genel seçimlere kısa bir sürenin kalmış olması sebebiyle yönetmelik değişikliğin, KAMU YARARI değil de SİYASİ ÇIKAR amacıyla yapıldığını ortaya koymaktadır.
Danıştay İdari Dava Dairesi,sözü edilen yönetmelikte yapılan değişiklikleri iptal etmişse kararını alkışlamak, değilse de kararına saygı duymak gerekir.
Saygı ve Sevgilerimle .
İrfan AYDIN
Old 24-08-2006, 22:42   #4
irfan AYDIN

 
Varsayılan Yönetmelikte Yapılan Değişiklik Hukuka Aykırıdr.

Yönetmeliğin 28.maddesinde yapılan değişikliğin sebebi bilimsel olmadığına göre siyasidir.İrfan AYDIN
Old 25-08-2006, 19:45   #5
ahmetsacit

 
Varsayılan Okullara müdür atamaları durduruldu


Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay’ın, ‘Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliği’nin bazı maddelerinin yürürlüğünü durdurması üzerine, tüm okul müdürü atama ve yer değiştirme işlemlerini durdurdu.
Bakanlık müsteşarı Prof. Dr. Necat Birinci imzasıyla tüm illere bir genelge gönderen bakanlık, ‘yönetmeliğin bazı maddelerinin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle açılan idari davaya ilişkin kararın henüz bakanlığa tebliğ edilmediği’ni belirtti. Ancak Danıştay’ın kararının kamuoyuna yansıdığını hatırlatan bakanlık, “Herhangi bir hukuki hataya sebebiyet vermemek ve konuya ilişkin yapılacak değerlendirmeler sonucu yeni bir açıklama yapılıncaya kadar; Yönetici Atama Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde eğitim kurumu yöneticiliklerine yapılacak atama ve yer değiştirmelere ilişkin her türlü iş ve işlemler durdurulmuştur.” dedi. Danıştay, Türk Eğitim-Sen’in başvurusu üzerine baktığı davada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul müdürü atamalarında adaylara sözlü sınavı yapması, bulunduğu yerde 5 yıl görev yapan okul müdürlerinin görev yerlerinin tercihleri dışında değiştirilmesi ile müdür adaylarına takdir puanı olarak 15 puan verilmesi yönündeki maddelerinin yürürlüğünü durdurmuştu.
İbrahim Asalıoğlu, Ankara Zaman

Old 25-08-2006, 22:06   #6
irfan AYDIN

 
Varsayılan Danıştay'ı Alkışlıyorum

"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM KURUMLARI YÖNETİCİLERİNİN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİNDE yapılmış olan ve değişikliklerin yürütülmesinin durdurulmasına ilişkin karar metnini görmemiş olmakla birlikte böyle bir kararı nedeniyle Danıştay'ın ilgili dairesin alkışlıyorum.
İrfan AYDIN
Old 26-08-2006, 21:43   #7
PINAR YILMAZ

 
Varsayılan

Müdüre sözlü sınava durdumaDanıştay, Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim kurumları müdürü adayları için sözlü sınav getirmesini öngören yönetmenliğini hukuka uygun bulmayarak iptal etti.23 Ağustos 2006 17:50Yazı boyutunu büyütmek için
Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) eğitim kurumları müdürü adayları için sözlü sınav getirmesini hukuka uygun bulmadı. Yüksek mahkeme, bulunduğu yerde 5 yıl görev yapan okul müdürlerinin görev yerlerinin değiştirilmesine ilişkin yönetmelik hükmünün yürütmesini durdurma istemini reddetti. Ancak bu durumda olan müdürlerin tercihlerine atanamamaları durumunda görev yerlerinin belirlenmesinde valiliklere veya Bakanlığa doğrudan takdir yetkisi tanıyan yönetmelik hükmünün yürütmesini ise durdurdu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türk Eğitim Sen'in 4 Mart 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ''MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik''in bazı hükümlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı davada ilk aşama sonuçlandı.
Danıştay 2. Dairesi yerine bakan Danıştay Nöbetçi Dairesi, yönetmeliğin eğitim kurumları müdür adayları için sözlü sınav öngören hükümlerinin yürütmesini durdurdu. Dairenin bu bölüme ilişkin kararında, müdürlük görevine yapılacak atamalarda ''adayların eşit koşullarda yarışmalarını sağlayan nesnel bir yöntem olan yazılı sınavdan sonra her türlü öznel değerlendirmeye açık olan sözlü sınav yapılmasının yazılı sınavın nesnel sonuçlarını etkisiz kılacağından, yönetmeliğin sözlü sınav öngören düzenlemesinin hukuka uygun olmadığına'' işaret edildi.
Kararda, sınavın sözlü olma niteliğinin idari yargı denetimini işlemin, yalnızca yetki ve şekil unsurları ile sınırladığından, idarenin her türlü eylem ve işlemine karşı yargı yolunun açık olduğu yolundaki Anayasa hükmüne de ters düştüğüne dikkat çekildi.
Yönetmelikte, ''öğrencisi bulunmayan eğitim kurumları hariç olmak üzere atanacağı eğitim kurumunda ilgili mevzuatına göre aylık karşılığı okutabileceği dersin bulunması''nın öngörüldüğü anımsatılan kararda, doğrudan Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarının yöneticileri ile öğretmenevi ve akşam sanat okulları müdürlüğüne, ilgili birimin teklifi üzerine sınav şartı aranmadan gerekli diğer şartları taşıyan müdür yardımcıları arasından Personel Genel Müdürlüğünce atama yapılacağı kuralının getirildiği kaydedildi. Bu düzenlemelerde öğrencisi olmayan kurumların tanımı yapılmadığından bu kurumlardan ne anlaşılması gerektiği konusunda belirsizlik bulunduğuna işaret edilen kararda, MEB Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu'nda Personel Genel Müdürlüğü'ne yönetici atama konusunda verilmiş bir yetki olmadığı kaydedildi.
Kararda, doğrudan Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarının yöneticileri ile öğretmenevi ve akşam sanat okulları müdürlüğüne sınavsız atama yapılmasını öngören yönetmelik düzenlemesinde, müdürlük görevine atanmada eşit koşullara tabi olma ilkesinin ihlal edici nitelikte olduğu vurgulandı.
ROTASYON
Nöbetçi Daire, atama yetkisi Bakanlıkta ve valiliklerde bulunan eğitim kurumu müdürlerinden bulundukları eğitim kurumunda 5 yıllık çalışma süresini tamamlayanların görev yerlerinin il içindeki aynı tipteki eğitim kurumları olacak şekilde tercihleri dikkate alınmak suretiyle puan üstünlüğü esasına göre belirlenerek değiştirileceğini öngören yönetmelik hükmünün yürütmesini durdurma istemini ise reddetti. Ancak Daire, çalışma süresine bağlı olarak zorunlu yer değiştirmeye tabi eğitim kurumu müdürlerinin tercihlerine atanamamaları durumunda görev yerlerinin belirlenmesinde valiliklere veya Bakanlığa takdir yetkisi tanınmasının, ''nesnelliği ortadan kaldırdığı''na işaret ederek, Yönetmeliğin ek 1. maddesinin (ç) fıkrasının yürütmesini de durdurdu. Dairenin kararında, yönetmeliğin ek 4'ün işaretli ekinde yer alan ''Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Yer Değiştirme Formu''nun takdir puanına ilişkin bölümünde Komisyona takdir puanı verme yetkisi tanınmasının da belirsizliklere yol açıcı niteliği nedeniyle hukuka uygun görülmediği belirtilerek, takdir puanına ilişkin kısmının da yürütmesinin durdurulduğu kaydedildi.
Davacı Türk Eğitim Sen ile davalı MEB'in, Nöbetçi Dairenin bu kararına itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı bir üst kurul olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

kaynak:www.haber7.com
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Sözleşmeli öğretmene Danıştay'dan müjde Seyda Hukuk Haberleri 3 04-12-2006 14:28
Hakim-Savcı Yönetmeliğine Tepki ahmetsacit Hukuk Haberleri 2 11-08-2006 23:21
İlk Atama-harcırah MİNA Meslektaşların Soruları 3 07-02-2006 16:33
Kayyum Atama sami Hukuk Soruları Arşivi 1 08-03-2003 12:37
Yeni Reklam Yönetmeliğine Tepkiler Admin Hukuk Haberleri 0 08-12-2001 20:52


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03325200 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.