Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

edinilmiş mala haciz olur mu?

Yanıt
Old 03-08-2011, 12:35   #1
Nuriye Değer

 
Varsayılan edinilmiş mala haciz olur mu?

Sayın meslektaşlarım, Konu henüz bir dava konusu değil bir yakınımın bana danıştığı konuda hatalı bir yanıt vermek istemedim. Avukat olarak değil hukuk okumuş yakın akraba olarak beklentisi var.
Konu; Eşler 20 yıllık evli kadın kendi üzerine kayıtlı olan evi satıyor ve yeni bir ev alıyor o arada kocasının da işleri bozulduğundan haciz ve icra takipleri başlıyor. Kadın kendi üzerine kayıtlı olan gayrimenkul(ev ve aynı zamanda ikametgahı) ün haczedilme korkusu yaşıyor. Biri ona 2002 den sonra edinilmiş mallar rejimi var herşey ortak senin evini de haczettirip sattırabilirler demiş.
Ben mal rejiminin boşanma sonrasında hüküm ifade edeceğini kocanın borcu için eşe ait evin haczedilmeyeceğini söyledim. yanılıyormuyum?.Bu konuda gözden kaçırdığım bir husus var mı?
Saygılarımla...
Old 03-08-2011, 15:29   #2
Hasan Coşkun

 
Varsayılan

Boşanma davası açılıp kesinleşmeden mal rejiminin tasfiyesi gündeme gelemez.Ayrıca mal edinilmiş mal olsa da mülkiyet hakkı tapuda malik olanındır.Diğer eşin hakkının ayni değil şahsi olduğu bunun da artık değerin yarısı olduğu ve mal rejimin tasfiyesiyle doğacağı gözetildiğinde bu ev üzerine ben de haciz konulamaz kanaatindeyim.
Old 03-08-2011, 16:11   #3
üye31284

 
Varsayılan

Müvekkilimin garımenkulü hakkında, tasarrufun iptaliyle ilgili bir dava açılmıştı ve oradan konu hakkında bazı bilgilerim var.

Alacaklılardan mal kaçırma nedenine dayalı tasarrufun iptali davası açılıp, bu şekilde muvazaa ispat edilmedikçe, söz konusu ev ( içindeki eşyalar hariç ) gayrımenkul olarak haczedilememeli.

Müvekkilimin eşinin icra dosyasının avukatı başkaydı. Ben sadece müvekkilimin gayrımenkulü hakkında açılan tasarrufun iptali davasının avukatıydım, ancak davanın ardından müvekkilimin gayrımenkulü hakkında haciz yapılmadığını biliyorum.

Evin alınmasıyla borçların gelmesi çok eş zamanlı görülüyor anlatımınızdan. Bu muvazaa açısından şüpheli bir durum ama tek başına yeterli de değil ispata.

Eşin kendi evini satarak yeni bir ev aldığını belitmişsiniz. 10 lirarık evini satıp 100 liralık ev alıyorsa bu şüpheli bir durum olabilir diğer şartlarla birleşince, ancak anlatımınızda böyle bir bilgi yer almadığı için yaklaşık değerli bir ev olduğunu düşünüyorum.

Yani sonuç olarak, -sadece anlatımlarınıza göre- söz konusu gayrımenkule yönelik bir işlem yapılamaz diye düşünüyorum.
Old 04-08-2011, 03:16   #4
ALAMUT

 
Varsayılan

Peki, borçlunun Esi adına kayıtlı olan ve 2002 den sonra edinilen taşınmaz icin;
Boşanmalarından sonra borcun tahsili amacıyla işlem yapılabilir mı? Boşanmanın kesinlesmesinden itibaren 1 sene geçmesi durumunda cevap değişir mı ?
Old 04-08-2011, 09:49   #5
yılmazkan

 
Varsayılan

Ev kendi üzerine kayıtlı olduğundan ev şu anda haczedilemez. Mallar ortak sattırırız denmesi kadını korkutup imzasını almak, borcun ödenmesini sağlamak olabilir. Boşanmadan mal rejiminin tasfiyesi gündeme gelmeyeceğinden alacaklıların şu anda eve yapabilecekleri bir şey yok. Hasan beyin dediği gibi boşansalar bile ayni değil şahsi hak gündeme geleceğinden olsa olsa sadece eşin katılma alacağı haczedilebilir. Ancak boşanma söz konusu olsa bile eğer kadının sattığı ev 2002'den önce alınmışsa, 2002'den sonra bu evi satıp bu parayla yeni evi almışsa yeni evin eskisinin yerine ikame edilip TMK 220/2 uyarınca kişisel mal sayılması mümkün olabilir diye düşünüyorum. Bu sadece bir fikir. Bu durumda diğer eşin de ev üzerinde katılma alacağı doğmayabilir. TMK 220/2 üzerinde araştırma yapabilirsiniz.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
vekalet ücreti için ihtiyati haciz olur mu? law in law Meslektaşların Soruları 8 27-08-2014 21:42
Edinilmiş Mala Katılma Tapu İptali denipre Aile Hukuku Çalışma Grubu 16 19-10-2012 11:20
kira takibinde ihtiyati haciz olur mu hale_13_hale Meslektaşların Soruları 1 04-03-2009 21:59
Mirastan Iskat ve mirasın tasfiyesi - Edinilmiş Mala Katılım rejiminin tasfiyesi Av.Mehmet Saim Dikici Aile Hukuku Çalışma Grubu 8 17-08-2006 20:53


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03955412 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.