Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Hukuk Soruları Arşivi THS Hukuk Soruları alanına 2000-2007 yılları arasında gönderilmiş eski soruların arşivlendiği forum alanımız. Bu alan yeni mesajlara ve yanıtlara kapalıdır ve sadece arşiv amaçlı olarak yayında tutulmaktadır.

Mal Ayrimi/birligi Ve Ayri Yasama

 
Old 27-02-2002, 17:28   #1
koko

 
Varsayılan Mal Ayrimi/birligi Ve Ayri Yasama

Hemen yanitlayabilirseniz cok sevinirim. Saygilar.
1) "Kadin bosanma davasi dolayisi ile ayri yasama hakkini elde eder" deniliyor. Bu hak mahkeme kadini bosamayinca da surer mi ? Actigi bosanma davasini kazanamayan kadinin kendine ait olan evinde, bu mahkeme sonrasinda kocanin kanuni yasama hakki var mi ? Eger kadin birlikte yasamak istemiysa koca mahkeme kararindan sonra zorla karisina ait eve girip yasal olarak orada yasayabilir mi ? (koca 1,5 yildir o evde yasamiyor). Bu bir haneye tecavuz mudur ? Eger cevap hayir ise, kadin bu evden cikip evi kiraya verirse, koca karisinin yeni adresine de aynen girebiliyor mu ?

2) Eger yeni tasari kanun olursa, eski kanun yururlukte iken alinmis kadina ait olan mallar uzerinde, kendisinden 1,5 yil ayri yasayan (yukaridaki gibi bosanamamis bir bayan) koca hak sahibi olabiliyor mu ? Kadin mallari usulen baskasina (mesela cocuklarina) satsa/devretse bu birseyi degistirir mi ?

4) Eger koca karisinin evine borc yollama usulu ile karisini bir nevi cezalandiriyor ise ve 1,5 yildir yasadigi yeni adresini kredi karti sirketleri ve diger resmi makamlara, muhtara vs. bildirmiyor ise bu bir suc degil midir ?
20-07-2001 16:10:19
Old 27-02-2002, 17:28   #2
seyyah

 
Varsayılan

merhaba,
kadının, aleyhine açılan yahut kendi açtığı boşanma davası sırasında ayrı yaşama hakkını elde etmiş olması ilanihaye ayrı yaşamaya hak kazandığı anlamına gelmez. ister koca, ister karı tarafından açılmış olsun, boşanma davasının reddi halinde her iki yanın da ayrı yaşama hakkı düşer. yasa, olağan koşullarda böyle çiftlerin tekrar birleşeceklerini kabul eder. ancak taraflar ayrı yaşama niyetinde iseler, özellikle kadın, ayrı yaşamak istediği takdirde bunu bir dava ile isbatlamalıdır. aksi halde eşine, eşinin seçtiği müşterek konuta dönmek durumundadır. kadın, bu yolu seçmez, dava yolu ile de ayrı yaşamak hakkı elde etmez ise kocasından nafaka alma hakkını yitirir, daha doğrusu bu yolda açacağı dava olağan koşullarda red ile sonuçlanır.
evlilikte, müşterek hanenin seçimi kocaya ait bir hak ve aynı zamanda görevdir. kocanın seçeceği müşterek hanenin her bakımdan tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına uygun bir nitelik arzetmesi gerekir. bu bakımdan eşler arasında herhangi bir problem olmadığı takdirde kocanın, kadının maliki olduğu evde oturmasında herhangi bir yasal sakınca yoktur (hatta böyle kocalara içgüveysi derler). ancak, şu ya da bu nedenle fiilen ayrı yaşayan kadının maliki olduğu eve koca zorla giremez. bu sair koşulları da var ise bir haneye tecavüz suçu oluşturabilir.
yeni tasarı kanunlaştığı takdirde neler olacağını kanunlaştığı zaman tartışmak gerekir. bugünden bu konuda fikir jimnastiği yapmak bu forumun amacına çok uygun düşmüyor.
kişilerin adres bilgilerini güncelleştirmemiş olması bir suç teşkil etmez. olsa olsa o kişinin güncellemediği adresine yapılacak tebligatların kendisine yapılmış addolunmasına yol açar. ancak resmi bir merciye, örneğin mahkemeye yahut zabıtaya zorunlu nedenlerle bu yolda bilgi verirken adresini gizlemek yahut asıl adresinden başkaca bir adres göstermek suçtur ve cezayı müstelzimdir.
Old 17-04-2002, 23:07   #3
Av.Habibe YILMAZ KAYAR

 
Varsayılan Ortak konutun şeçimi

Merhabalar,
Sn Seyyah'ın yanıtında şöyle bir satır var.Naçizane düzeltmek istedim."evlilikte, müşterek hanenin seçimi kocaya ait bir hak ve aynı zamanda görevdir"

Yeni düzenleme şöyle.
MK.md. 186.- Eşler oturacakları konutu birlikte seçerler.
Birliği eşler beraberce yönetirler.
Eşler birliğin giderlerine güçleri oranında emek ve malvarlıkları ile katılırlar.

Ayrılığa ilişkin olarak yasal düzenlemeyi ilave ediyorum..Saygılar.

MADDE 169.- Boşanma veya ayrılık davası açılınca hâkim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re'sen alır

MADDE 197.- Eşlerden biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddî biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir.
Birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı bir sebebe dayanıyorsa hâkim, eşlerden birinin istemi üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri alır.
Eşlerden biri, haklı bir sebep olmaksızın diğerinin birlikte yaşamaktan kaçınması veya ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hâle gelmesi üzerine de yukarıdaki istemlerde bulunabilir.
Eşlerin ergin olmayan çocukları varsa hâkim, ana ve baba ile çocuklar arasındaki ilişkileri düzenleyen hükümlere göre gereken önlemleri alır.
 


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
İlama Bağlı Yargılama Giderleri Ayrı Ayrı Takibe Konulabilir mi? erdal7 Meslektaşların Soruları 96 08-08-2018 14:15
Barolar Birligi:'fransiz Barolari Ve Üniversiteleriyle Ilisigi Keseriz'. ISIL YILMAZ Hukuk Haberleri 9 04-01-2008 16:09
iKi AYRI YAZILIMA AiT BiR SORUN persona Fikri Haklar ve Bilişim Hukuku Çalışma Grubu 0 11-05-2007 16:23
50. yilinda Avrupa birligi ve hukukumuz persona Hukuk Sohbetleri 0 24-03-2007 18:27
Yurtdisinda Bosanma Ve Mal Ayrimi murat Hukuk Soruları Arşivi 1 04-03-2002 20:02


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04250789 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.