Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

İşçinin işyeri malına zarar vermesi?

Yanıt
Old 06-09-2010, 09:59   #1
Brusk

 
Varsayılan İşçinin işyeri malına zarar vermesi?

Değerli arkadaşlar, İşçi A çalışırken işyerinin aracını kaza ile başka bir araca çarpmış bunun üzerine işyeri hemen bir tutanak tutarak işçinin işyeri mallarını zarara uğrattığı sebebiyle iş akti feshedilmiştir. Bana göre işçinin bu eyleminde zarar verme kastı yoktur trafik kazası herkesin başına gelebilecek bir risktir o halde işçinin bu iylemi işverene bildirimsiz fesih hakkı vermez buna ilişkin görüş ve varsa içtihat bilgilerinizi paylaşırsanzı sevnirim.
Old 06-09-2010, 10:51   #2
Adli Tip

 
Varsayılan

Zarar verme kastının olmaması yetmez: kusurunun olmaması gerekir.

Saygılarımla,
Old 06-09-2010, 11:59   #3
ncoban

 
Varsayılan

işçinin işyerine vermiş olduğu zararın toplam tutarı işçinin 30 günlük ücreti ile karşılanamayacak şekilde ise bu takdirde işverenin haklı feshi durumu oluşur.
Old 06-09-2010, 12:01   #4
ncoban

 
Varsayılan

İŞÇİNİN İŞYERİNE VERDİĞİ ZARAR DOLAYISIYLA İŞ AKDİNİN FESHİ VE ZARAR TAZMİNİ NASIL OLUR ?



I-GİRİŞ :
4857 sayılı İş Kanunu işçinin işyerinde verdiği zarar nedeniyle iş sözleşmesinin ihbar tazminatı ödenmeksizin feshedilebileceğini hüküm altına almıştır.
II-ZARAR VERİLMESİ SEBEBİYLE İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHEDİLEBİLMESİ ŞARTLARI:
4857 SY.Kanun 25/II ye göre “İşçinin kendi isteği veya savsaklaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi,işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makinaları, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması durumunda işveren işçinin iş sözleşmesini derhal feshedebilir.”
Yasaya göre zarar nedeniyle iş sözleşmesinin feshedilebilmesi için ;
1)Zarar işçinin kendi isteği veya savsaklamasından doğmalıdır.
2) Zarar tutarı işçinin 30 günlük ücret tutarını aşmalıdır. Bu iki husus bir arada bulunmadan zarar nedeniyle işçi işten çıkarılamaz.I
III-ZARARIN TESPİTİ :
Öncelikle zararın oluştuğunun ve zarar tutarının tespiti gerekmektedir.
1)İşverenin tespit tutanağı yapması : Zarar veya kaybın oluştuğuna ve bunun işçinin kasdı,dikkatsizliği veya savsaklamasından doğduğuna dair ilgili amir ve çalışanların şahitliğinde tutanak hazırlanmalıdır.
2)İşçinin verdiği zararın tutarının uzmanlarca tespiti : Konunun uzmanlarınca (bilirkişi,eksper) zarar gören veya yok olan maddelerin fatura bilgilerininde yer alacak şekilde ,ayrıntılı bir Uzman Bilirkişi Raporu ayrıca hazırlanmalıdır.Yeterli ölçüde hazırlanmamış rapora göre işlem yapılamaz.
IV-SONUÇ :
a)İşçinin kastı veya savsaklaması nedeniyle 30 Günlük ücreti aşan zararlarda Zarar Kayıp Tutanağı hazırlanmadan ve Bilirkişi Raporu alınmadan işçi işten çıkarılamaz.
b) İşverenin gördüğü zararın tazmini ise;ya zarar verenle uzlaşılarak yada dava açılarak tazmin yoluna gidilebilir.
c)30 günlük zararın hesabında (kanaatimce) günlük brüt ücret üzerinden hesap yapılmalıdır.
d) Bazı yargı kararlarına göre zarar nedeniyle işten çıkarılan işçiye ihbar tazminatı ödenmez
Old 06-09-2010, 12:45   #5
Brusk

 
Varsayılan

Ancak işyerininmalı olan araçtaki hasar 2918 sayılı yasa kapsamında zorunlu trafik sigortası gereğince tazmin edimebimilorsa o halde işverenin bir zararından söz edilemez. YAni işveren bu durumda haklı fesih hakkı kullanamaz. Yoksa benmi yanılıyorum
Old 06-09-2010, 12:49   #6
ncoban

 
Varsayılan

zorunlu trafik sigortası ait olduğun aracın zararını değil karşı aracın zararını karşılar.Bu sebepten dolayı işveren kendi aracının zararını zorunlu trafik sigortasından tahsil edemez.
Old 06-09-2010, 13:34   #7
Av.Ertan Uzunoğlu

 
Varsayılan

Bu durumda davalı işveren yönünden 1475 sayılı iş Kanunun 17/11-h maddesi gereğince haklı fesih hali oluşmuştur. İhbar ve kıdem tazminatı isteklerinin reddedilmesi gerekirken; araçta meydana gelen hasar bedelinin kasko sigortasınca ödenmiş olması eli altında bulunan aracı hasara uğratma olgusunu ortadan kaldırmayacağından, yazılı şekilde ihbar kıdem isteklerine hükmedilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
(Yargıtay 9 HD 26.01.2006 tarih ve 2005/18637 E.-2006/1395 K. )
Old 06-09-2010, 14:29   #8
Adli Tip

 
Varsayılan

Sayın Av. Ertan Uzunolğu, kasko, sigorta vs. ile işverenin zararını araştırmanın gereksiz olduğunu belirterek, bu konudaki yanılgıyı düzeltmiş.

Ben de ilk mesjımı biraz daha açarak diğer yanılgıyı düzelteyim:

Alıntı:
İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi,işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması."

Maddenin iki kısmını ayrı değerlendirmek gerekiyor. İşin güvenliği, belirtilen sebeple tehlikeye düşürülmüşse, burada 30 günlük ücret tutarında zarar aranmaz.

Diğer yandan, 30 günlük ücreti kadar işvereni zarara uğratan işçinin de kendi isteği yada savsamasının olması gerekmez. İşçi kusursuz değil ise, 30 günlük ücreti aşan bir zarar da varsa, işverenin fesih hakkı doğar.

Saygılar,
Old 30-11-2011, 15:28   #9
av_ayşe

 
Varsayılan İŞverenİn Zarari İllakİ Makİnede Mİ Olmali?

İşverenin elle tutulmayan, mesela kardan zararına yol açan işçi, müşteri kaybına yol açan işçi haklı nedenle 24 maddenin ı bendi kapsamnında işten çıkartılamaz mı?
Old 01-12-2011, 10:31   #10
Adli Tip

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av_ayşe
İşverenin elle tutulmayan, mesela kardan zararına yol açan işçi, müşteri kaybına yol açan işçi haklı nedenle 24 maddenin ı bendi kapsamnında işten çıkartılamaz mı?

Ortada bir maddi bir zarar olmalı ve bu zarar işçinin 30 günlük ücretini aşmalı. Bu hesap ortaya konabiliyorsa, elle tutulmayan bir şeyden de bahsedilmez zaten.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
İşçinin açtığı alacak ve tazminat devam ederken işverenin işçiye senet vermesi Av.Fatma Karataşlı Meslektaşların Soruları 4 25-03-2009 11:12
İşçinin İşini Gereği Gibi Yapmayıp Zarara Sebebiyet Vermesi Haklı Nedenle Fesih limpid Meslektaşların Soruları 11 08-08-2008 00:03
kiracının iş yerine zarar vermesi halinde mala zarar verme suçu oluşur mu? avukat 77 Meslektaşların Soruları 2 23-05-2007 16:31
Ev Sahİbİnİn Kendİ Malİna VerdİĞİ Zarar İhkaki Hakka Gİrer Mİ? BİHTER ELÇİN Meslektaşların Soruları 6 06-04-2007 08:28
Kamu Malına Zarar gerçek Hukuk Soruları Arşivi 2 26-10-2004 09:42


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05251002 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.