Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM), THS Kadın Hakları Çalışma Grubu projesidir. Bu foruma siteye üye olmadan soru gönderilebilir ancak forum sadece kadın haklarına ilişkin konulara açık olup, diğer hukuki soru ve sorunlar alanda yayınlanmaz. [Kahdem Portalı]

aile konutunun satışını engelleyebilir miyim?

Konuyu Kilitleyin
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 04-06-2010, 11:37   #1
yyy

 
Varsayılan aile konutunun satışını engelleyebilir miyim?

Merhaba,1971 senesinde evlendik ve simdi esim bei evden gidip cocuklarimin yaninda kalmaya zorluyor ve de tek mülkümüz olan evimizi satmakla tehtid ediyor. Ben ev hanimiyim, bu ev üzerinde hic hakkim yok mu? Evin satisina nasil engel olabilirim?
Tesekkür ederim.
Old 04-06-2010, 16:21   #2
Av.Özgür KARABULUT

 
Varsayılan

Sn. Konuk;

Evin kayıtlı olduğu Tapu Müdürlüğüne gidip "aile konutu şerhi" koydurmak istediğinizi belirtin. Şerh işlendikten sonra sizin bilginiz olmadan satılması mümkün olmayacaktır.

İyi günler...
Old 04-06-2010, 16:22   #3
Av.Habibe YILMAZ KAYAR

 
Varsayılan

Sn.Katılımcı

Hiç zaman kaybetmeden muhtarlıktan alacağınız ve bu evde birlikte yaşadığınızı gösteren evrakla birlikte ,evin kayıtlı olduğu tapu sicil müdürlüğüne başvurunuz ve bu konutun aile konutıu olduğunu,bunun kayıtlara geçmesini ve şerh konmasını talep ediniz.

Bu şerh konduğunda eşiniz sizin onayınız olmadan evi satamayacaktır.

Bu koruyuculuk evlilik devam ettiği sürece geçerlidir.

Boşanma davası açılacak olur ise,koşulları varsave ayrı bir dava ile bu eve yapmış olduğunuz katkınız varsa talep edebilir veya ev 2002 den sonra alınmış ise bedelinin yarısını alacak olarak talep edebilirsiniz.

2-Eşinizin aile konutundan sizi zorla göndermeye çalışması hak ve özgürlüklerden yararlanmanızı engelleyen bir şiddet olarak değerlendirilebilir.

En yakın aile mahkemesine başvurarak eşinizin korku ve şiddete yönelik eylemlerinin yasaklanmasını talep edebilirsiniz.Karara uyulmassa eşiniz hakkında üç aydan altı aya kadar hapis istemli ceza davası açılacaktır.

Tüm aşamalarda bir avukattan hukuki destek almanızı öneriyoruz.
Old 04-06-2010, 16:24   #4
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı,

Yeni Türk MEDENİ Kanunu ile, eşlerin ortak yaşadıkları mesken aile konutu olarak tapuya şerh verilebilir. Ve bu şerh ile eşiniz, ev üzerine tapulu olsaa da, evi satamaz, ipotek ettiremez, ev üzerinde sizin rızanız olmadan tasarruf edemez.

Bu şerhi tapudan almanız için gerekli belgeleri aşağıya aktarıyorum.
Alıntı:
Aile konutu, ailenin devamlı olarak ikametine ayrılan konuttur. Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.
İstenen Belgeler

1- Aile konutunun bulunduğu yerden alınmış ailenin yerleşim yeri (ikametgah) belgesi,
2- Gerektiğinde taşınmaz malın şerhi talep edilen taşınmaz mal ile aynı olduğunun kadastro müdürlüğünce tespit edilmesi,
3- İstemde bulunan eşin, tapudaki malikin eşi olduğuna dair nüfus kayıt örneği,
4- İstemde bulunanın nüfus cüzdanı veya pasaportu, varsa bir adet vesikalık fotoğrafı.

İstem Belgesinin Yazımı

Yukarıda nitelikleri yazılı taşınmaz malın maliki/hissedarı bulunan ..... ......' ekte sunduğum Nüfus Kayıt Örneğinden de anlaşılacağı üzere eşimdir. Yine ekte sunduğum .....ilçesi, .....Mahallesi Muhtarlığından aldığım ../../2008 tarihli Yerleşim Yeri (İkametgah) Belgesinden de anlaşılacağı üzere bu taşınmaz malı aile konutu olarak kullanmaktayız. Bu itibarla, Medeni Kanunun 194. Maddesi uyarınca tapu kütüğüne aile konutu şerhi verilmesini arz ve talep ederim.

İşlemin Mali Yönü

Aile konutu şerhinin tapu kütüğüne yazımı ve şerhin terkini için her hangi bir harç veya vergi alınamaz. Çünkü Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifede böyle bir harç alınacağı öngörülmemiştir.

Ev üzerinde hiç mi hakkım yok demişsiniz. Evlilik birliği süresince evin satılmasını bu şekilde engelleyebilirsiniz.

Bunun haricinde, eğer bu ev 2002 öncesi alınmış ise; EVin alımında, korunmasın ve iyileştirimsende "gerçek maddi" bir katkınız olmuş ise bunu değer artış payı olarak talep ve dava edebilirsiniz. Ev hanımı olarak eve katkılarınız bunun içine girmez.

Ancak ev 2002 sonrası karşılığı ödenerek alınmış ise, o zaman evin yarı değeri üzerinde tasfiye payı alacağınız ve yine evin alımına somut katkınız olmuş ise değer artış payı alacağınız vardır.

Bu alacak hakları ancak boşanmanın kesinleşmesi ile hüküm altına alınabilir. Evlilik birliği devam ederken alacak hakkı hesap edilmez.

Sayın Katılımcı,

Hak kaybına uğramamak için profesyonel destek alınız. Aile konutu şerhini ise bir an önce aldırınız.

Saygılar.
Konuyu Kilitleyin


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
aile konutunun eşe tahsisi av.nilüferyurdakul Meslektaşların Soruları 5 25-03-2010 11:45
Aile Konutunun Tahliyesi Av.KIRAL Meslektaşların Soruları 2 15-02-2009 13:12
aile konutunun satışı law in law Meslektaşların Soruları 3 24-06-2008 09:59
benden habersiz satılan aile konutunun satışını iptal ettirebilir miyim? nilal Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 1 19-03-2007 12:29


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03930593 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.