Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

İşçinin yanlış fatura kesmesi sebebiyle işverenin zararı rücu hakkı

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 06-05-2010, 13:36   #1
lawyer27

 
Varsayılan İşçinin yanlış fatura kesmesi sebebiyle işverenin zararı rücu hakkı

Sayın meslektaşlarım;

Öncelikle şimdiden sorumu yanıtladığınız için teşekkür ederim.

İşçinin işyerinde yanlış fatura kesimi sebebiyle açılan davada işveren bir miktar para cezasına hükmedilmiştir.İşçinin hatası sebebiyle zarar gören işveren bu zararı işçiye rücu edebilir mi?

Borçlar kanunu 55. madde burada nasıl uygulama alanı bulur?

4857 sayılı İş Kanunu madde 25/2'ye göre rücub hakkı doğar mı?
Eğer mümkünse emsal yargıtay kararı ile desteklemek istiyorum,konuyla ilgili yargıtay kararı varsa rica edeceğim.

Saygılarımla
İyi Çalışmalar
Old 06-05-2010, 22:56   #2
Adli Tip

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan İK Md. 26
Bu haller sebebiyle işçi yahut işverenden iş sözleşmesini yukarıdaki fıkrada öngörülen süre içinde feshedenlerin diğer taraftan tazminat hakları saklıdır.
Old 07-05-2010, 14:52   #3
av.hbulbul

 
Varsayılan

değerli arkadaşım, eğer işçinin iş akdinin bu sebeple feshi söz konusu ise İ.K nu hükümlerinden hareketle yoksa B.K 55/II İstihdam edenin rücu hakkından faydalanılarak Rücuen Tazminat Dvası açılabileceği ve işçinin kusuru nispetinde tanzim zorunluluğu doğacağına kaniim.
Old 10-05-2010, 09:25   #4
lawyer27

 
Varsayılan

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Ben ek olarak aşağıdaki yaklaşıma da yer verdim. Taraflar arasında Bir sözleşme var olduğunan ve bu sözleşmenin tarafı olarak işçininde işe özen borcu söz konusu olduğundan Borçlar Kanunu 96- 321. maddeyi destekledim. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.


İŞÇİNİN İŞVERENE VERDİĞİ ZARARDAN DOLAYI , İŞVERENİN
RÜCU HAKKI


Borçlar kanunun 321. Maddesi işçinin üstlendiği işi özenle yapmak zorunda olduğunu belirledikten sonra , işçinin bilerek savsaması ve dikkatsizlik ile işverene verdiği zarardan sorumlu olacağını düzenlemiştir. Böyle bir durum iş sözleşmesinin geçerli nedenle veye kasıt varsa haklı nedenle feshine de yol açabilir. (İş.K.m.18,19,25).

Borçlar Kanunu, işin görülmesi sırasında işçiye düşen özenin derecesini sözleşmeyle belirlenebileceğinin düzenlemiştir. (BK-m 321/3)

İşçi , iş görme borcunu kötü ifa ederse , bu onun özen borcuna aykırı davrandığı anlamına gelir. İşçinin bu davranışı BK. m. 321/2 anlamında kendi kastından , savsamasından veya dikkatsizliğinden kaynaklanıyorsa , işverene karşı verdiği zarardan dolayı sorumlu olur. Verdiği zararın giderilmesi için BK. 96 vd. gereği tazminat ödemek zorunda kalır. Bunun dışına belirtildiği gibi koşulların oluşması halinde işveren açısından iş sözleşmesini aykırılığın derecesine göre geçerli ndenlerle veya haklı nedenle feshetme hakkı doğar.

ÖZEN ZORUNLULUĞU
Madde 321 : İşçi , yüklendiği işi özenle yapmak zorundadır.
İşçi ; kasıt ve savsama veya dikkatsizlik sonucu işverene karşı yol açtığı her türlü zarardan sorumludur. Bu sorumluluğun oranı , sözleşmeye göre belirlenir ve işin tehlike olup olmaması uzmanlığı ve eğitimi gerektirip gerektirmemesi ile işçinin işvrern tarafından bilinen veya bilinmesi gereken yetenek ve nitelikleri göz önünde tutulur.

BORÇLUNUN SORUMLULUĞU
Madde 96 – Borç hiç veya gereği gibi ifa edilmezse borçlu , kendisine hiçbir kusurun yüklenemeyeceğini kanıtlamadıkça , alacaklının bundan doğan zararını gidermekle yükümlüdür.

YAPMA VEYA YAPMAMA BORÇLARINDA
Madde 97 – Yapma borcu borçlu tarafından ifa edilmediği takdirde alacaklı , masrafı borçluya ait olmak üzere edimin kendisi tarafından ifasına izin verilmesini isteyebilir; her türlü zarar ve kayıp dava hakkı saklıdır.
Yapmama borcuna aykırı davranan borçlu , bu aykırı davranışının doğurduğu zararı gidermekle yükümlüdür.
Alacaklı , ayrıca borca aykırı durumun ortadan kaldırılmasını veya bu konuda masrafı borçluya ait olmak üzere kendisinin yetkili kılınmasını isteyebilir.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
İşçinin işyerindeki bilgisayarlara Lisanssız program yüklemesi -işverenin sorumluluğu avkt Meslektaşların Soruları 3 25-12-2009 10:45
devlet memuruna zararı rücu etmek Av.Fatma Karataşlı Meslektaşların Soruları 2 04-06-2008 13:44
İşçinin hapiste yatması işverenin haklı nedenle feshini gerektirir mi? ocean10 Meslektaşların Soruları 3 20-02-2007 16:14
İşçinin işverenin oğlunun hakaretleri ve tehditleri nedeni ile haklı feshi mümkünmü ruze Meslektaşların Soruları 2 20-02-2007 14:18


THS Sunucusu bu sayfayı 0,06022596 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.