Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM), THS Kadın Hakları Çalışma Grubu projesidir. Bu foruma siteye üye olmadan soru gönderilebilir ancak forum sadece kadın haklarına ilişkin konulara açık olup, diğer hukuki soru ve sorunlar alanda yayınlanmaz. [Kahdem Portalı]

5510 Sayili Kanun'da Sİgortalilik NİtelİĞİnİ Yİtİren ErkeĞİn EŞİnİn Analik Sİgortasi

Konuyu Kilitleyin
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 06-03-2009, 21:16   #1
Konuk

 
Varsayılan 5510 Sayili Kanun'da Sİgortalilik NİtelİĞİnİ Yİtİren ErkeĞİn EŞİnİn Analik Sİgortasi

15 yıldır çalıştığım şirketten 31-12-2008 tarihinde anlaşmalı fesih ile işten ayrıldım.İşsizlik ödeneğinden faydalanmıyorum.Eşim 20-10-2009 tarihinde doğum yapacak.
Geriye dönük ödenmesi gereken analık pirimi 1 yıl içinde 120 günmüdür yoksa 15 ayda 120 günmüdür.
Eşim analık sigortası kapsamından faydalanabilirmi?
Teşekkürler.
Old 06-03-2009, 22:42   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı;

Konu ile ilgili kanun maddesi aşağıdaki gibidir.

Alıntı:
İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortasından sağlanan haklar

MADDE 16 - (DEĞİŞİK MADDE RGT: 08.05.2008 RG NO: 26870 KANUN NO: 5754/10) (KOD 1)
İş kazası veya meslek hastalığı sigortasından sağlanan haklar şunlardır:

a) Sigortalıya, geçici iş göremezlik süresince günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi.

b) Sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri bağlanması.

c) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine, gelir bağlanması.

d) Gelir bağlanmış olan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi.

e) İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen sigortalı için cenaze ödeneği verilmesi.

Hastalık ve analık sigortasından sigortalıya hastalık veya analık hallerine bağlı olarak ortaya çıkan iş göremezlik süresince, günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilir.

Analık sigortasından sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılardan; kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verilir.

Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilebilmesi için, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının;

a) (a) bendi kapsamında olanlar için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması,

b) (b) bendi kapsamında olanlar için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması,şarttır.

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan 9 uncu maddeye göre sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere üçyüz gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortası haklarından yararlanacak sigortalı erkek, doğum tarihinden önceki onbeş ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlandırılır.

Saygılarımızla.
Old 06-03-2009, 23:48   #3
Konuk

 
Varsayılan

bizim durumumuz bu maddeyi mi kapsıyor ?

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan 9 uncu maddeye göre sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere üçyüz gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortası haklarından yararlanacak sigortalı erkek, doğum tarihinden önceki onbeş ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlandırılır.

saygılarımla.
Old 07-03-2009, 10:42   #4
Konuk

 
Varsayılan

Ben cahil bir vatandaşım.Konuyla ilgili kanun maddesini bende biliyorum okudum fakat çözemiyorum.Benim anlayacağım dilden yanıt verecek varsa cevaplarını bekliyorum.
Old 07-03-2009, 14:22   #5
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Konuk
Ben cahil bir vatandaşım.Konuyla ilgili kanun maddesini bende biliyorum okudum fakat çözemiyorum.Benim anlayacağım dilden yanıt verecek varsa cevaplarını bekliyorum.

Sayın Katılımcı;

Anlamayışınız cehaletten değil, kanun metninin fazlası ile karmaşık oluşundan kaynaklanmaktadır.

5510 sayılı kanun maalesef, uygulamacı olarak bizleri de sıkıntıya sokmaktadır..

Yaptığım araştırmada T.C.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesinde;

Alıntı:
İŞTEN AYRILAN SİGORTALILARIN ANALIK SAĞLIK YARDIMLARINDAN FAYDALANMALARI
Alıntı:
Sigortalılık niteliği sona erenler; bu niteliğin sona erişinden itibaren 300 gün içinde çocukları doğarsa doğum tarihinden önceki 15 ay içinde 120 gün Analık Sigortası primi ödenmiş ise analık sağlık yardımlarından ve maktu para yardımlarından yararlanırlar.

Bilgisine ulaştım. Sizin örneğinizde de çocuğunuz tam 300 gün içinde doğmak üzere, bu halde de eğer siz doğum tarihinden önceki 15 ay içinde kısa vadeli sigorta kolu türü olan analık sigortası primi ödemiş iseniz bu halde belirtilen yardımlardan yararlanabiliyorsunuz.

http://www.ssk.gov.tr/wps/portal/!ut...d=587#anchor20

Size linki de ekliyorum, daha yararlı olabilir.

Yine de yukarıda da belirttiğim nedenlerle; bulunduğunuz il sosyal güvenlik kurumu müdürlüğüne giderek, ilgili sigortalılık birimi ile koşullarınızı ve yardımlardan yararlanma şartlarınızı DOĞRUDAN görüşmenizde veya dilekçe ile sormanızda ve cevap almanızda YARAR vardır.

Saygılarımla,
Old 07-03-2009, 20:33   #6
Konuk

 
Varsayılan

İlginize çok teşekkür ediyorum.
Old 07-03-2009, 21:39   #7
BaharB

 
Varsayılan

Sayın Konuk;
5510 sy. kanunun 60.maddesinin (c)bendinin (1) nolu alt bendi de "Genel Sağlık Sigortalılığı" bakımından sizi ilgilendiriyor olabilir:
Alıntı:
....
1) Harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, Kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar,
....
genel sağlık sigortalısı sayılır.
....
Bu maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi ile 80 inci maddede belirtilen aile; aynı hane içerisinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük babadan oluşur.
Konuyu Kilitleyin


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Hayat Sİgortasi Av.METİN Meslektaşların Soruları 1 05-01-2009 13:08
Babam Vefaat Ettİ Babamin İkİncİ EŞİnİn MaaŞi Almasi İÇİn Bİzİm İmzamiz Gereklİmİ? YİĞİT SERPİL Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 1 24-12-2008 14:45
Medeni Kanun'da Değişiklik... Sinerji Hukuk Yazılımları Hukuk Haberleri 0 10-05-2007 08:33
5510 Sayılı SSGSS Kanunu'nun Bazı Maddelerinin İptali Doç. Dr. Özge Yücel Anayasa ve İdare Hukuku Çalışma Grubu 0 27-02-2007 22:39
5510 sayılı SOSYAL SİGORTALAR KANUNU burak2000 Meslektaşların Soruları 0 27-11-2006 14:55


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05275393 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.