Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Boşanma davasında DNA testi

Yanıt
Old 24-02-2009, 15:21   #1
sumeyra

 
Varsayılan Boşanma davasında DNA testi

Herkese İyi günler,
Müvekkilin eşi evli iken müvekkili aldatıyor. Aldattığı süre içerisinde eşi hamile kalıyor. Daha sonra çocuk doğuyor. Şimdi aralarında boşanma davası var. Müvekkil çocuğun kendisinden olmadığından şüpheleniyor. Boşanma davası içerisinde çocuklailgiliolarak DNA testi istenebilir mi. Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Old 24-02-2009, 15:33   #2
miss_lawyer

 
Varsayılan

çocuk evlilik birliğinde doğduğu için doğan çocuk müvekkilinizin üzerine kaydedilmiştir,bence nesebin reddi davası açılmalıdır,nesebin reddinde zaten DNA testi yapılacaktır.
Old 24-02-2009, 15:47   #3
sumeyra

 
Varsayılan

Sayın miss_lawyer , Öncelikle teşekkür ediyorum. Evet, çocuk şu an müvekkilin üzerine kayıtlıdır. Benim öğrenmek istediğim nesebin reddi davası açmadan, boşanma davası sırasında DNA testi talep etsek olur mu, Mahkeme bu talebimizi nasıl değerlendirir. Çocuk müvekkilin de olabilir.
Old 24-02-2009, 22:49   #4
Av. Zeynep KILIÇ KAYA

 
Varsayılan

Merhaba
Boşanma davası sırasında ileri sürmeniz mümkün değil. Çünkü nesebin reddi ayrı bir dava konusudur. Sizin kaygınız sanırım çocuğun müvekkilinize ait olmaması halinde velayet ve nafakaya ilişkin. Nesebin reddi davasını açarak bu durumlara ilişkin olarak, açacağınız davayı boşanma davasında bekletici mesele olarak ileri sürmeniz en iyi yol gibi görünüyor. iyi çalışmalar
Old 25-02-2009, 10:19   #5
Murat Özyılmaz

 
Varsayılan

Evlilik birliği içinde doğan çoçuğun babası karine gereği kocadır. Bu karineyi çürütmenin yolu da soybağın reddi davası ile mümükündür.Fikrimce soybağının reddi davası açılmalıdır. Yapılacak test sonucu gelecek lehe sonuç da boşanma davasının bitmesi açısından önemli olacaktır.
Old 03-05-2010, 14:11   #6
Av.Ş.Mukaddes

 
Varsayılan nesebin reddi ve boşanma

Alıntı:
Yazan Murat Özyılmaz
Evlilik birliği içinde doğan çoçuğun babası karine gereği kocadır. Bu karineyi çürütmenin yolu da soybağın reddi davası ile mümükündür.Fikrimce soybağının reddi davası açılmalıdır. Yapılacak test sonucu gelecek lehe sonuç da boşanma davasının bitmesi açısından önemli olacaktır.

sayın murat Özyılmaz,boşanma ve nesebin reddi davasını birlikte açabilir miyiz sizce,bir engel var mı? böyle bir sorun var önümde
Old 03-05-2010, 15:55   #7
meltem2007

 
Varsayılan

Konuları ve talepleri itibariyle tamamen farklı, birbirinden bağımsız davalar.Bence birlikte açılamazlar.Ancak ayrı ayrı açılıp nesebin reddi davasının bekletici mesele sayılması istenebilir.
Old 04-05-2010, 08:45   #8
Av.Dilara Özbey

 
Varsayılan Sn.Meslektaşım,

Eğer çocuğun nesebi hususunda şüpheniz varsa doğrudan nesebin reddi davası açmak yerine önce açacağınız davaya dayanak oluşturması bakımından nesebin tespitini isteyip, çocuğun müvekkilinizden olmadığı tespit edilirse nesebin reddi davası açmanız daha yerinde olur diye düşünüyorum. İsterseniz boşanma davasına bakan mahkemeye, tespit talebiyle mahkemeye başvurduğunuzu bildirerek bekletici mesele olarak kabulünü sağlayabilirsiniz diye düşünüyorum.
Old 04-05-2010, 12:25   #9
Av.Şevval

 
Varsayılan

öncelikle nesebin tespitini talep etmek daha yerinde olur.Bu davada DNA testi yaptırabiliyorsunuz.Sonuca göre nesebin reddi düşülebilir,belki de çocuk müvekkilinizdendir.
Doğrudan nesebin reddi açmak çocukla ileri dönemde ilişkilerinde sıkıntı yaratacaktır.
Old 04-05-2010, 15:07   #10
elvankakici

 
Varsayılan

Bende bir davamda aynı durum ile karşılaştım. Çocuğun müvekkilimden olması halinde ; Çocuk ile babanın arasındaki ilişkiyi çok zedeleyeceğini düşündüğümden müvekkilime özel bir klinikte DNA testi yaptırmasını tavsiye ettim. Eğer çocuk müvekkilimden olmasaydı Nesebin reddi açacaktım. Ama çocuk müvekkilimin çıktı.

Böylece müvekkilimizin şüphesi giderilmiş oldu.
Old 05-05-2010, 00:33   #11
anarkh

 
Varsayılan

Boşanma davasının dayandığı temel vakıalardan biri, çocuğun nesebi üzerindeki şüphe ise, bu vakıanın aydınlatılmasında hakim re'sen hareket edebilir. Çocuğun kimden olduğunu belirlemek için nesabin reddi davası açmaya gerek yoktur. Ayrıca çocukğun biyolojik babası olmamak, her durumda nesebin reddini isteyeceği anlamına gelmez. Baba, biyolojik olarak olmasa da üzerinde gözüken nesebi devam ettirebilir. Bu açıdan, boşanma davasındaki söz konusu iddia, nesebin reddinden bağımsız olarak ispat konusu yapılabilir.
Old 07-05-2010, 14:14   #12
Av.Ş.Mukaddes

 
Varsayılan

sadece nesebin tesbitini isteyebileceğimiz bir tesbit davası şeklinde mi açılması gerekir.
müvekkil çocukların kendisinden olmadığı şüphesi yüzünden boşanma davası açmak istiyor.
sadece nesebin tesbitini talep şeklinde asliye hukuk mahkemesine bir dilekçe vermeyi düşünüyorum ancak bir örnek bulamadım..yardımcı olabilecek arkadaşlara teşekkür ediyorum..
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Boşanma davasında eşe boşanma tazminatı olarak verilen ev Av.Pınar Ertunç Meslektaşların Soruları 16 25-04-2018 12:20
Boşanma davasında yetkili mahkeme ve boşanma sebebi ile takıların iadesi askeri hakim Meslektaşların Soruları 18 03-05-2011 12:17
Boşanma - Nesep - DNA Testi me_as Meslektaşların Soruları 7 05-03-2008 17:00
boşanma davasında temyiz gülgüzeli Hukuk Soruları Arşivi 2 30-01-2007 18:09


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05760288 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.