Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Hukuk Haberleri Hukuk Haberleri, duyuruları, güncel hukuki gelişmeler. [Haber Ekleyin]

Tebligat Yasa Tasarısı

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 05-01-2009, 11:07   #1
BaharB

 
Varsayılan Tebligat Yasa Tasarısı

Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi, tebligatlarda da esas alınacak. Bu sistemde kaydedilmiş adres kişinin bilinen en son adresi olarak kabul edilecek ve tebligatlar buraya yapılacak. Tebligatlarda ayrıca elektronik posta dönemi de başlayacak.

ANKARA - Seçmen kütükleri tartışmasının temel dayanağı olan adrese dayalı nüfus kayıt sistemi, tebligatlarda da esas alınacak. Bu sistemde kaydedilmiş adres kişinin bilinen en son adresi olarak kabul edilecek ve tebligatlar buraya yapılacak. Tebligatlarda ayrıca elektronik posta dönemi de başlayacak.
Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Tebligat Yasa Tasarısı Başbakanlığa gönderildi. Bakanlar Kurulu’nda görüşüldükten sonra Meclis’e sevk edilmesi beklenen tasarıyla getirilen yasal düzenlemelerden bazıları şöyle:

Elektronik posta: Tebligatta ilk kez elektronik posta uygulamasına geçilecek. Tebligata elverişli bir elektronik posta adresi vererek, bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik posta yoluyla tebligat yapılacak. Sermaye şirketlerine elektronik posta yoluyla tebligat yapılması zorunlu hale gelecek. Elektronik posta yoluyla tebligat, muhatabın posta kutusuna ulaştığı tarihi izleyen üçüncü günün sonunda yapılmış sayılacak. İlanen tebligatlar gazete yanında, ayrıca elektronik ortamda da yapılabilecek.
Adrese dayalı kayıt sistemi: Tebligatlarda, adrese dayalı kayıt sistemi esas alınacak. Bilinen son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilecek ve tebligat buraya yapılacak. Bunun dışında başkaca bir adres araştırılmayacak.
Komşuya haber bırakmak yok: Tebliğin, ‘adres kayıt sistemi’ndeki adrese çıkartıldığı açıkça belirtilecek. Muhatabın adres kayıt sistemindeki adresinde oturmamış olduğu veya sürekli olarak ayrıldığı tespit edildiğinde, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim ederek, ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştıracak. Bu tarih tebliğ tarihi sayılacak. Bu durumda komşu, kapıcı ya da yöneticiye haber verme zorunluğu bulunmayacak.
Bulunamazsa eski adrese: Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yeni adresi de tespit edilemediği taktirde tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılacak ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılacak.
Celse esnasında tebligat: Mahkeme, savcılık kalemlerinde ve icra dairelerinde yapılan tebligat da yasal güvenceye alınıyor. Bundan sonra kalemde taraflara, müdahile ve vekillere imza karşılığında yapılan tevdi, tebliğ olarak kabul edilecek.
Yurtdışına tebligat: Mevcut düzenlemeyle, yurtdışına tebligatlar Adalet Bakanlığı aracılığıyla yapılıyordu. Tasarı yasalaşınca yargı organlarınca çıkarılacak tebligatlarda, tebliğ evrakı doğrudan o yerdeki Türkiye büyükelçiliği veya konsolosluğuna gönderilebilecek. Bildirimin adrese ulaştığının belgelendiği tarihten itibaren 30 gün sonra tebligat yapılmış sayılacak.

Kaynak : http://www.radikal.com.tr/
Old 09-04-2009, 09:27   #2
rain_of_summer

 
Varsayılan Tebligatlarda haksızlıklar var.

Öncelikle böylesine doğru adımlarla titizlikle ilerleyen sitemiz yönetimine sonsuz teşekkürlerimi sunuyor ve kolaylıklar diliyorum.

Davalarda bu tebligatlar hukuk sistemine aşırı zaman kayettirmektedir. Çünkü davayı bilerek ve isteyerek uzatmak isteye taraf, tebligat almamakla diğer tarafı mağdur etmekte ve adaletin sağlanmasını geciktirmekte, hukuka inancı güvenci sıkıntıya sokmakta ayrıca mahkemelerde dosya yığılmalarına neden olmaktadır.
Bu konuda sıkıntı yaşayan biri olarak örnek; mahkeme karar verdikten sonra bu kararın çok kişili karşı tarafa tebliğin gidip dönmesi 30 ila 45gün sürmektedir. Adreste olmayan bazı taraflara yeniden 35 e göre gönderilmesi geri gelmesi de bir 15-20 gün sürmektedir. Boşa giden 2 aydan fazla zaman! 8 ila 15 gün kesinleşmenin beklemesi, Yargıtay'a gitmesi Yargıtay süreci (bu da ayrıca ele alınması gereken bir konudur) onanması/bozulması halinde sil baştan tebligat macerası.... 2005 - 2009 hala bitmemiş olan bir dosya hem hukuka hem davacı/davalı ya her açıdan kayıp 4 yıl!... Sebep? Tebligat areslerinde bulunmayan bazı taraflar + Yüksek Mahkemede beklenen süre.
Umarım bu yasa biraz daha dikkat ve titizlikle açık kapısı omadan çıkar ve uygulanır da hem hukuk sistemi hem de tebligat neeniyle mağdur olan davalı/davacılar bir oh çeker.. Şu anki uygulamada HAKSIZLIK var.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Arabuluculuk Yasa Tasarısı koçeroo Hukuk Soruları 1 19-12-2008 16:01
Tanık Koruma Yasa Tasarısı Av.Suat Ergin Hukuk Haberleri 10 22-07-2008 11:15
yeni çek yasa tasarısı Mr Black Meslektaşların Soruları 3 17-03-2008 14:18
Kredi kartları yasa tasarısı (önemli) hsc22 Hukuk Soruları Arşivi 3 13-03-2006 19:19
Tck yasa Tasarısı ! Sibel Meslektaşların Soruları 5 16-05-2003 23:58


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04240608 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.