Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Konumuz : Hukukçular Biz bizi konuşuruz! Konusu "hukukçular" olan ve diğer alanların konusu içine girmeyen sohbetlerimiz için.

Topluluk Sigortası kalkıyor

Yanıt
Old 04-08-2008, 16:49   #1
Mehmet Haluk

 
Varsayılan Topluluk Sigortası kalkıyor

Topluluk sigortası kalkıyor

Topluluk sigortasının kalkacağı kosunda bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.Pirim ödemeleri de artacakmış doğru mu?

Kaynak : gazete
Old 04-08-2008, 22:59   #2
Av. Emrah GELEŞ

 
İyi

Topluluk sigortasının kalkacağını biliyorum 5510 sayılı yeni yasa ile. Ama primlerin miktarı konusunda açıkcası bir bilgim bulunmamakta. Bunu tasarıyı okuyarak incelerseniz daha sağlıklı bilgilere ulaşacağınızı düşünüyorum. Derslerde, böyle bir değişikliğin olacağını sosyal güvenlik profesörümüz belirtiyordu.
Old 19-08-2008, 12:08   #3
Av. Ö.Erol Yavuz

 
Varsayılan

1)5510 Sayılı yasa ile “Topluluk Sigortası” yürürlükten kaldırılmaktadır.

5510 Sayılı yasanın 108/d maddesine göre 2008 yılı Ekim ayı başında yürürlüğe girecek aynı yasanın 106/1 maddesi, 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar yasasının 142 ve 143 üncü, ek 36 ncı, geçici 20 nci, geçici 81 inci ve geçici 87 nci maddeleri hariç diğer maddelerini, bu arada konumuzla ilgili 506 sayılı yasanın Topluluk Sigortasına ilişkin 86 ıncı maddesini yürürlükten kaldıracaktır.

Topluluk Sigortasının yürürlükten kaldırılması ile konusuz kalacak 1136 Sayılı yasanın 186 ila 188 inci maddeleri ile 191 inci maddesi de 5510 sayılı yasanın 106/12 maddesi ile yürürlükten kaldırılacaktır.

2)Topluluk Sigortası uyarınca ödenmiş primler, 5510 Sayılı yasaya göre ödenmiş sayılacaktır.

5510 Sayılı yasa, geçici 6 ıncı maddesinin 4 üncü bendi uyarınca, 5510 sayılı yasanın yürürlük tarihinde mülga 506 sayılı yasaya göre topluluk sigortasına tâbi olanların ödedikleri iş kazası, meslek hastalığı, hastalık, analık, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri genel sağlık sigortası dahil 5510 sayılı yasaya göre ödenmiş sayılacak, bu süreler yatırıldıkları sigorta kolları bakımından başlangıç süresi ve prim ödeme gün sayısı olarak kabul edilecektir.

3)Serbest çalışan avukatların sigortalılıkları, 5510 Sayılı yasanın 4/b-1 maddesi çerçevesinde değerlendirilmektedir.

5510 sayılı yasanın geçici 1 inci maddesine göre, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu tabi olanların, yasanın 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında olduğu düzenlenmesine rağmen, topluluk sigortası açısından bir başka düzenleme getirilerek, geçici 6 ıncı maddesinin 5 inci bendi uyarınca, topluluk sigortasına devam edenlerin Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında durumlarının değerlendirileceği, durumlarına uyan bent kapsamında sigortalı sayılacağı, ayrıca kendileri tarafından verilmesi gereken belgelerin en geç üç ay içinde Kuruma verilmek zorunda olduğu düzenlenmiştir.

Yasanın 4 üncü maddesi, 1 inci fıkrası,
(a) bendinde “Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar” ,
(c) bendinde “Kamu idarelerinde (a) bendine tabi olmayanlardan kadro ve pozisyonlarda sürekli olarak çalışıp ilgili kanunlarında (a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar ve maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerine tabi olmayanlardan, sözleşmeli olarak çalışıp ilgili kanunlarında (a) bendi kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesi uyarınca açıktan vekil atananların”, sigortalılığı düzenlenmektedir.

Yasa metninden, serbest çalışan avukatlların durumuna uyan yasal düzenlemenin, m.4/1-b-1 alt bendi uyarınca ve Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefiyeti tanımına bağlı olarak düzenlendiği anlaşılmaktadır.

(16.07.2008 tarihli, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmelik Taslağı' nın, 506 sayılı yasaya ilişkin geçiş hükümlerini düzenleyen geçici 6 ıncı maddesinde, “Avukat ve noterlerin yasanın 4 üncü maddesi birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılacakları açıkça belirtilmektedir.)

Yukarıdaki tanım, 1479 Sayılı Bağ-Kur yasasının 24 üncü maddesindeki tanım ile aynıdır.

Bilindiği gibi Avukatlar, 1479 Sayılı Bağ-Kur Kanununun yürürlüğe girdiği 1971 yılından önce, bağımsız çalışanların sosyal güvenceye kavuşturulmadığı bir dönemde yürürlüğe giren ( 07.07.1969 ) 1136 Sayılı yasanın 186 ıncı maddesindeki düzenleme ile sosyal güvenceye kavuşmuşlardır.

Bağ-Kur yasasının yürürlüğe girdiği tarihten sonra serbest çalışan avukatların Bağ-Kur yasası kapsamında sigortalı olması gerektiği ileri sürülmüş, ayrıca belirtilen 186 ıncı maddenin iptali için Anayasa mahkemesine müracaat edilmiş, ancak Anayasa Mahkemesi bu talebi reddetmiştir. Uzun yıllar sonra, topluluk sigortasının ortadan kaldırılması ile serbest çalışan Avukatların Bağ-Kurlularla aynı statüde sigortalı sayılacakları görülmektedir.

4)Primler

Mevcut uygulamada, Avukatlık yasasının 186 ıncı maddesi uyarınca, istisnalar haricinde, Topluluk sigortasına girilmesi mutlak zorunluluktur.

5510 sayılı yasa uyarınca da sigortalı sayılma bir zorunluluk olup, yasanın 79 uncu maddesinde, prim alınmasının ve ilgililer açısından ödenmesinin zorunluluk olduğu ve 87 inci maddesinin 1.fıkrası ( b ) bendinde yasanın 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine tâbi olanlar ile bu kapsamda sayılan kişilerden sosyal güvenlik destek primine tâbi olanların kendilerinin prim ödeme yükümlüsü olduğu açıkça belirtilmektedir.

Mevcut uygulamada Topluluk sigortasına tabi avukatlar, 506 sayılı yasanın 86 ıncı maddesinin 2 inci fıkrası uyarınca, (5198 S.K m.13 ile değişik metin) malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için, aynı yasanın 78 inci maddesine göre belirlenen prime esas kazanç alt ve üst sınırı arasında olmak şartıyla, kendilerinin belirleyeceği miktarın % 25 ' i tutarında Topluluk sigorta primi ödemektedirler.

Yine mevcut uygulamada, Avukatlık yasasının 186 ıncı maddesinin 1 inci fıkrasına göre (İş kazaları ve meslek hastalıkları), (Hastalık) ve (Analık) sigortalarına girmek avukatın isteğine bağlıdır. Bağlı bulunulan baro ile kurum arasında protokol bulunması ve avukatın isteği üzerine (Hastalık) ve (Analık) sigortalarına da kayıt yaptırılması halinde, 506 sayılı yasanın 73 üncü maddesindeki prim oranları esas alınarak, Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları primi için sigortalının kazancının % 20 si, Hastalık sigortası primi için % 11'i, Analık sigortası primi için ise % 1'i olmak üzere, sigortalı kazancının toplam % 32 ' si tutarında prim ödenmektedir.

5510 Sayılı yasa düzenlemesinde ise yasanın 4/1-b maddesi kapsamındaki sigortalılar, genel sağlık sigortalısı da sayılmaktadır. ( m.60/1-a-2 ) Bu durum, isteğe bağlı olmayıp, bir zorunluluktur.

Yasanın 81/g maddesinde, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalıların 81 inci maddenin (a), (c) ve (f) bentlerindeki prim oranlarının toplamı üzerinden prim ödeyecekleri düzenlenmiştir.

Buna göre,

-Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının % 20 ' sidir. ( m.81/1-a)

-Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, yapılan işin iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlikenin ağırlığına göre % 1 ilâ % 6,5 oranları arasında olmak üzere, 83 üncü maddeye göre Kurumca belirlenir. ( m.81/1-c )

-Genel sağlık sigortası primi, kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına tâbi olanlar için 82 nci maddenin birinci fıkrasına göre hesaplanan prime esas kazancın % 12,5 udur. ( m.81/1-f )

Sonuç olarak, % 33,5 ila % 39 arasında bir orana ulaşılmaktadır.

Sağlık yardımlarından yararlananlar için dahi getirilen oransal ek külfet bir yana, önceki yasa uygulamasında bulunan, prime esas kazancın alt ve üst limitleri arasında olmak kaydıyla yatırılacak olan miktarı belirleme yetkisinin, yeni düzenlemede isteğe bağlı sigortada korunurken, serbest avukatların durumunun yasanın 4/1-b maddesi kapsamında değerlendirilmesi sebebiyle bu haklarından yoksun bırakılmaları eski düzenlemeye göre önemli bir fark ve mali yüktür.

Bu düzenleme biçimi, isteğe bağlı sigortanın bir alt türü olarak düzenlenmiş topluluk sigortasından gelen ve Barolar ile Sosyal Güvenlik Kuruluşu arasındaki tip sözleşmelere dayalı kazanılmış haklar ile de bağdaşmamaktadır.
Old 07-01-2010, 12:08   #4
caner87

 
Varsayılan

Şu an serbest çalışan avukatlar en az ne kadar prim ödemek zorundadır?
Sağlık konusunda eşin sağlık sigortasından faydalanmak mümkün mü?
Sağlık Primi ödememe gibi bir durumumuz var mı?
Old 08-01-2010, 10:07   #5
hakkaniyet_

 
Varsayılan

Nihan Hanım, eğer kendi büronuzda çalışıyorsanız 5510 sayılı kanun 4-b maddesine tabi oluyoruz.Bağkurlu oluyoruz biz avukatlar artık.Şu an ben prim olarak her ay 235TL yatırıyorum.Bu tutarın içinde sağlık güvencesi de dahil oluyor yani.Eşin sigortasından eskiden yararlanabiliyordu avukatlar, çünkü topluluk sigortasına tabiydik ve sağlık sigorta kapsamında değildi.Ancak şu an belirttiğim miktardaki prim ödendiğinde, iki aydan fazla prim borcu olmamak şartıyla, sağlık güvencemizle donatılmış oluyoruz.Sağlık primini ödememek bu yeni sistemde mümkün değil.Çünkü sağlık primi ayrılamaz nitelikte.Şu an ya primi ödeyeceğiz ya da ödemezsek sağlık güvencesinden yoksun kalacağız.
Bu işler başta gerçekten kafa karıştırıcı oluyor.Ben de birçok soruyla henüz uygulamanın yerleşikleşmediği bir dönemde başladım ve sosyal güvenlikle ilgili hususlarda zorlandım.Size başarılar diliyorum
Old 08-01-2010, 15:16   #6
caner87

 
Varsayılan

Peki yapılandırma ile ilgili kulağınıza gelen birşeyler var mı?
Genelde temmuz ağustos ayı yapılandırmalar gündeme gelir?
Gerçi ben bu hafta kapatacağım biraz biriken vardı, gecikme zammı ve faizleri ile ödeyeceğiz, başka çaresi yok ama gerçekten çok adaletsiz bir uygulama..
Old 08-01-2010, 15:31   #7
hakkaniyet_

 
Varsayılan

Yapılandırma ile ilgili pek bilgi sahibi değilim, ancak TBB'de Baroport üye sayfanızdan, iletişim linki üzerinden sorulan soruları kısa sürde TBB'deki yetkililer cevaplıyorlar. Avukatların sosyal güvenlik ile ilgili sorularının arşivlendiği başlıkta da belki sizin sorunuza benzer soru sorulmuşsa,belki benzer bir cevabı orada bulabilirsiniz.
Saygılarımla
Old 09-03-2011, 21:41   #8
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

TBB sayfasında sorulan bir soruya verilen cevap şu şekildedir:

Bkz: http://ubap2.barobirlik.org.tr/cevap.aspx

Alıntı:
Tarih : | 27.11.2008 15:40:00

Soru : Topluluk Sigortasına giriş tarıhim 01.11.1990 yılıdır. ( Aynı zamanda sigortalılık başlangıç tarihim. Doğum tarihim 11.02.1966 .Serbest olarak Avukatlık yapıyorum. Vergi mükellefiyim. Kanun Değişikliği öncesi 47 yaşında emekliliğe hak kazanıyordum. Sosyal Güvenlik Yasası ile yine aynı yaşta mı emekli oluyorum? Emekliliğe SSK.' dan mı yoksa Bağkur'dan mı hak kazanacağım. Bu neye göre hesaplanıyor? Kazanılnılmış haklar korunmuyor mu? Ayrıca staj süresinin borçlanılmasından bahsediliyor. Bunun emekliliğimize ve bize bir faydası var mı? Bizler emekli olduktan sonra, tekrar çalışmaya devam edersek emekli maaşı alabiliyor muyuz ? ( Kesintili olarak ) . SSK. emeklileri ile Bağ-kur emeklileri arasında bu konuda ayrı bir düzenleme varmı? Cevaplarınız için teşekkürler.

Yanıt : 01.10.2008 tarihine kadar 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi tutulan bağımsız çalışan gelir vergisi mükellefi avukatların sigortalılıkları 01.10.2008 tarihinden itibaren Kanunun 4-1/b maddesi kapsamında devam edecektir. Dolayısıyla 01.10.2008 tarihinden önce 506 sayılı Kanuna tabi olarak geçen prim ödeme süreleriyle bu tarihten sonra Kanunun 4-1/b maddesi kapsamında geçen prim ödeme süreleri iki ayrı sigortalılık statüsünde geçmiş kabul edileceğinden bu sürelerin toplamına göre ilgilinin emekliliğe hak kazanıp kazanmadığının tespitinde esas alınacak sigortalılık statüsü de 2829 sayılı Kanun hükümlerine göre belirlenecektir.

2829 sayılı Kanuna göre son yedi yıllık prim ödeme süresi içinde ağırlıklı olan statüye göre emekliliğe hak kazanılmış olması gerektiğinden 01.10.2008 tarihinden sonra Kanunun 4-/b maddesi kapsamında geçen prim ödeme süreleri 3,5 yıldan fazla olanlara yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için, eski Bağ-Kur Kanunundaki şartların yerine getirilmiş olması gerekecek ve sigortalı bayan ise en az 20 tam yıl, erkek en az 25 tam yıl prim ödemiş olması şartı aranacaktır.

Emekli avukatlar sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalıştıklarında emekli aylıkları kesilmemektedir.

Sosyal güvenlik destek primi tutarı 2008 yılı için emekli aylığının yüzde 12'si, 2009 yılı için yüzde 13'ü, 2010 yılı için yüzde 14'ü, 2011 ve daha sonraki yıllar için yüzde 15'i kadar olacaktır.

Sosyal güvenlik destek primi ilgililerin emekli aylıklarından kesilmek suretiyle tahsil olunmaktadır.

Açıkçası ben tam olarak cevabı anlayamadım.

Kazanılmış haklar neden dikkate alınmıyor? Eski yasaya tabi iken sonradan çıkan yasa ile haklarımız kötüleştirildi.. 5000 iş günü prim kafi iken şimdi 25 yıl prim ödemek (9000 gün) gibi aleyhe bir durum söz konusudur.

Bu konuda dava açan bir arkadaşımız var mı?
Old 10-03-2011, 15:17   #9
avukat 77

 
Varsayılan

Ben de Av.Mehmet Bey'e katılıyorum.Kazanılmış hakkımız olması gerekirken ben yaptım oldu uygulaması hukuka ve hakkaniyete aykırıdır.5000 iş günü prim nerdeyse iki katına çıkarıldı ve 9000 iş günü oldu.
Old 04-12-2012, 14:32   #10
Ahmet Güngör

 
Varsayılan

Selamlar.
Eski konuya yeni mesaj.
Av. Mehmet Saim Dikici arkadaşımız, "bu konuda dava açan arkadaşımız var mı?" diye sormuştu. Bu soruya yanıt gelmedi. Acaba hiç mi dava açan olmadı? Ben dava açmayı düşünüyorum. Daha önce dava açan varsa, veya bu konuda danıştay kararına rastlayan varsa, deneyimlerine ihtiyacım var.
Barolar birliğinin ve baroların avukatların bu açık hak kayıpları konusunda ne tür girişimleri oldu acaba?

Yanıt verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
topluluk sigortası caner87 Hukuk Sohbetleri 19 09-11-2010 00:25
Sözleşmeli Avukatlık - Topluluk Sigortası avsafran Meslektaşların Soruları 4 12-03-2008 01:07
Topluluk sigortası eliferdogan Konumuz : Hukukçular 1 29-08-2007 10:26
2007 de topluluk sigortası sona eriyor özge_law Hukuk Haberleri 4 06-07-2007 02:01


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05888510 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.