Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Boşanma protokolünde katkı payı ve sükna hakkı

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 09-04-2008, 12:08   #1
averozkan

 
Varsayılan Boşanma protokolünde katkı payı ve sükna hakkı

Merhaba değerli meslekdaşlarım,

Bir anlaşmalı boşanma davasında taraflar arasında özetle aşağıdaki şekilde anlaşma boşanma protokolü düzenlemek istiyoruz.

1-Kadın erkeğe ait evde (miras yolu ile kalan evi satarak evlilik sürerken aldığı ev) velayeti kendisine bırakılacak çocuk reşit olana kadar veya kadın tekrar evlenene kadar sükna (oturma) hakkı ile oturabilecek.

2-Bu oturma hakkının değeri 50.000,00 YTL, ortak konutta tamamen kadına bırakılan menkullerin değeri 10.000,00 YTL olmak üzere toplam 60.000,00 YTL ise kadına verilecek katkı payı karşılığı gösterilecek.

3-Maddi manevi tazminat talebi yok.

Burada özellikle tekrar evlenene kadar sükna hakkı açısından şartlı sükna hakkı tesisinin hukukumuzda kabul edilmiyor olmaması ön plana çıkıyor. Zira protokol tarafları bağlayacak ise de kadın bu hakkı tapuya şerh ettirmek istediğinde intifa hakkı hükümlerine yapılan yollama gereğince şartlı sükna hakkı tapu tarafından kabul edilmeyecektir. Çocuk reşit olana kadar sükna hakkında ise belirli bir tarih olduğundan sorun olmayacak.

İkinci olarak boşanma protokolünde ileride kocanın dava ile karşılaşmaması açısından katkı payı konusunun da bu şekilde açıklığa kavuşturulması hukukumuzda kabul edilebilir midir?
Old 15-04-2008, 22:10   #2
duyurucu1

 
Varsayılan Katkı payına ilişkin düzenleme yapılabilir kanaatindeyim

Alıntı:
Yazan averozkan


İkinci olarak boşanma protokolünde ileride kocanın dava ile karşılaşmaması açısından katkı payı konusunun da bu şekilde açıklığa kavuşturulması hukukumuzda kabul edilebilir midir?

Sevgili averözkan,

Boşanma protokolü hakim tarafından onaylanan bir belgedir.Zaten bu belgenin içerisinde tarafların bazı haklardan vazgeçtiği bellidir.Örneğin;taraflar birbirlerinden maddi ve manevi tazminat istemeyecekler,müşterek çocuklar Davacı annede kalacak,nafaka şu kadar olacak vs gibi.

Katkı payı meselesine gelecek olursak;boşanma protokolüne şöyle bir cümle konabilir;"Taraflardan Davacı kadın Davalı erkekten katkı payı istemeyecektir.Yada Davacı kadın katkı payı olarak;8.750,00YTL katkı payını kabul etmektedir gibi.Katkı payına ilişkin ,tarafların anlaştıkları konularda hakim tarafından onaylanacaktır.

sorun ilerde Davacı kadının Katkı payı talebinde bulunup bulunmayacağıdır.Davacı Kadın ilerde katkı payı dışında hakimin onayladığı maddi tazminat,manevi tazminat nafaka vs taleplerin de de bulunabilir.Bunlar için de dava açabilir.Ancak davası,daha önce taraflar arasında bir boşanma protokolü olduğu için ve bu protokol hakim tarafından onaylandığı için red edilecektir kanaatindeyim.

Ancak yine de bir sorun var:Yukarda boşanma protokolüne bağlanan katkı payı dışındaki talepler boşanmanın ferileri olmasına karşın katkı payı boşanma davası kesinleştikten sonra açılır.Böyle olsa bile taraflar ilerde yapabilecekleri taleplerini önceden belirleyebilirler.Yeterki baskı altında olmasınlar.Baskı altında olurlarsa ,yani katkı payı maddesi boşanma protokolüne kadına baskı ile sokulmuşsa,makul bir süre sonra yani baskıya uğrayan taraf baskıdan kurtulduğunda hakimin onayına rağmen kesinleşmiş boşanmaya ve protokole rağmen,protokolün sadece katkı payına ilişkin bölümünü iptal ettirebilirler.

Ben sorunu böyle irdeliyorum.

Selam ve sevgiyle kal

Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi,Boşanma Davası,Katkı Payı ve Tasfiye Av.Ali Osman Özdilek Aile Hukuku Çalışma Grubu 56 29-03-2017 02:38
evlilikte katkı payı Av.Serkan Küçükkuru Meslektaşların Soruları 7 17-06-2008 11:12
Katkı payı- Kira ekinheval Meslektaşların Soruları 1 28-03-2008 18:01
İntifa hakkı sahibi 3.kişi lehine sükna hakkı tanıyabilir mi ? Droogi Meslektaşların Soruları 1 01-10-2007 18:19


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04707599 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.