Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Hukuk Soruları Hukukçu olmayan üyelerimizin hukukla ilgili sorularına ayrılmış iletişim alanı. Lütfen Dikkat : THS bir hukuki danışmanlık sitesi değildir ve bu foruma da "hukuki danışma" niteliği taşıyan sorular yöneltilemez. Alanda soru sormadan önce lütfen Hukuk Soruları Alanı Kural ve İlkelerimizi okuyunuz.

KamulaŞtirmada Tapuya Şerh Koydurmamadan Dolayi Devletİn SorumluluĞu

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 20-03-2008, 17:34   #1
Güldal

 
Varsayılan KamulaŞtirmada Tapuya Şerh Koydurmamadan Dolayi Devletİn SorumluluĞu

Merhabalar
Devlet A'nın arazisini kamulaştırıyor ancak tapuda şerh yok.İyi niyetli B ise bu taşınmazı haberi olmadan ve tapuda A'nın göründüğünden Adan satın alıyor.Burada B nin A ya başvurmaktan başka devletten zararını karşılamasını istemesi hakkı var mıdır?Devletin sorumluluğu nedir?
Teşekkürler
Old 21-03-2008, 09:03   #2
Hasan Bahadır Büyükavcı

 
Varsayılan

B eğer bu gayrimenkul üzerinde kamulaştırma işlemi olduğunu bilseydi o gayrimenkulu satın almayacak idi ise bu durumda Borçlar Kanunu Hata hükümlerinden "Saikte esaslı hata"ya başvurarak sözleşmenin iptalini sağlayabilir. İptal halinde sözleşme ilişkisi ters çevrileceği için edimlerin iadesi sözkonusu olacak, B ifa ettiği edimini geri alabilecektir. Ayrıca uğramış olduğu zararları tazmin edebilecektir. Bundan gayri İdare'ye dönüp başvurması, tazminat istemesi "tazminatın zenginleşme aracı olmadığı" ilkesini dikkate aldığımızda mümkün görülmüyor.
Saygılar...
Old 21-03-2008, 12:16   #3
Güldal

 
Varsayılan

Yanıtınız için teşekkür ederim yalnız İdarenin tapuya şerh düşmesi gerekirken bunu ihmal etmesi idarenin de sorumluluğunu doğurmaz mı?Diyelim ki edimlerin iadesi sağlanamadı.Alıcı bu durumda mağdur ve mağduriyetinin sebebi de İdarenin ihmali
İdare kendi hatasından dolayı tazminat vermekle yükümlü değilmidir?
Old 22-03-2008, 00:31   #4
Hasan Bahadır Büyükavcı

 
Varsayılan

Aslında burada hakların telahuku olduğundan bahsedebiliriz. Mağdur olan kişi dilerse Borçlar Hukuku bağlamında zararının giderilmesini, dilerse İdarenin hukuki soumluluğuna giderek zararının giderilmesi yollarından birini seçebilir. Artık burada seçme hakkı mağdur kişidedir.
Borçlar Hukuku bağlamında zarar tamamen karşılanmadığı takdirde sorumluluk İdareye teşmil edilerek zararın karşılanması istenebilecektir.
Old 03-04-2008, 14:46   #5
Güldal

 
Varsayılan

Öncelikle teşekkürlr
Peki idareye başvurmanın hukuki dayanağı nedir?neye dayanarak başvurabilir?
Birçok kaynakta ienin şerh koydurmaması idareyi bağlamaz diyor...
Old 05-04-2008, 00:02   #6
Hasan Bahadır Büyükavcı

 
Varsayılan

Kamulaştıma Kanunu'nun "Kamulaştırmada önce yapılacak işlemler ve idari şerh" başlıklı 7. maddesinin 3. fıkrasında kamulaştırma kararının tamamlanmasını sağlayacak nitelikte bir şerhin tapuya yazılması gerektiğinden bahsetmektedir.
Buna göre; "
İdare kamulaştırma kararı verdikten sonra kamulaştırmanın tapu siciline şerh verilmesini kamulaştırmaya konu taşınmaz malın kayıtlı bulunduğu tapu idaresine bildirir. Bildirim tarihinden itibaren malik değiştiği takdirde, mülkiyette veya mülkiyetten gayri ayni haklarda meydana gelecek değişiklikleri tapu idaresi kamulaştırmayı yapan idareye bildirmek zorundadır." Burada İdarenin vermesi gereken bir şerhten bahsedilmektedir. Bu şerh kamulaştırma kararının hemen arkasından gelen ve İdarece yapılması gereken bir şerhtir. Kural olarak Eşya Hukukunda mülkiyete ve sınırlı ayni haklara ilişkin sicile verilmesi gereken şerhle malın maliki tarafından verilebilmektedir. Ancak dikkat ederseniz Kamulaştırma Kanunu burada kamulaştırma işleminin 3. kişileri mağdur etmemesi için Kamulaştırma Kararının alınmasını müteakip ve malikin iradesiyle bağlı kalmaksızın İdarenin re'sen bir şerh verebileceğini düzenlemektedir. Sizin olayınızda da eksik olan şey bu şerhtir. Burada sorumluluk şerhi vermekten imtina ederek 3. kişilerin zarara uğramasına neden olan kamulaştırmayı yapan idaredir ve kanuni dayanak yukarıdaki fıkra hükmüdür.
Saygılar...
Old 06-04-2008, 01:26   #7
Kemal Yıldırım

 
Varsayılan

Türk Medeni Kanunu' nun 1023' üncü maddesine göre "Tapu kütüğündeki tescile iyiniyetle dayanarak mülkiyet veya bir başka ayni hak kazanan üçüncü kişinin bu kazanımı korunur." Tabi iyiniyetin olup olmadığının tespit edilmesi gerekecek.

Saygılarımla..
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi ve Tapuya Şerh üye18721 Meslektaşların Soruları 11 03-09-2015 12:48
G.Menkul Satış Vaadi sözleşmesinin tapuya şerh ettirilirken malikin izni gereklimi ? alperyldrm Meslektaşların Soruları 15 05-10-2012 14:02
Kat KarŞiliĞi İnŞaat SÖzleŞmesİ Tapuya Şerh olgun Meslektaşların Soruları 6 31-08-2009 13:26
intifa hakkı --tapuya şerh ozlm Meslektaşların Soruları 1 29-01-2008 16:54
Tapuya düşülen şerh condictio_certi Meslektaşların Soruları 10 19-03-2007 17:19


THS Sunucusu bu sayfayı 0,02936506 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.