Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM), THS Kadın Hakları Çalışma Grubu projesidir. Bu foruma siteye üye olmadan soru gönderilebilir ancak forum sadece kadın haklarına ilişkin konulara açık olup, diğer hukuki soru ve sorunlar alanda yayınlanmaz. [Kahdem Portalı]

evlilik disi dogan cocugu evlat edindik, ABD annenin bakamiyacaginin kaniti istiyor

Konuyu Kilitleyin
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 13-09-2007, 06:42   #1
Konuk

 
Varsayılan evlilik disi dogan cocugu evlat edindik, ABD annenin bakamiyacaginin kaniti istiyor

Merhaba,

Biz evlilik disi dogmus bir cocugu evlat edindik. ABD'de yasiyoruz. Cocugun bakimi ve gozetimini dogdugundan beri biz yapiyoruz. Annesi bebegi hastaneden almamizi istedi. Kendisi kucuk bir sehirde kamu gorevlisi. Hamileligini gizlemis. Bu arada babasi belli degil.

Bunlarin hepsi evlatlik kararinda belirtilmis durumda ve bebek artik bizim cocugumuz. Ne yazik ki bebegi ABD'ye getiremiyoruz. Evlat edinmemiz yeterli degilmis. Bir bakim evinden evlat edinmedigimiz icin annenin cocugun temel ihtiyaclarini karsilayamiyacagini bir belge ile ispat etmemiz gerekiyormus.

Anne kamu gorevlisi oldugu icin yemek, icmek ve barinmak gibi temel ihtiyaclari karsilayamamasi soz konusu degil. O nedenle ulkenin ahlak ve sosyal yapisi itibariyla bakamiyacagini belgelememiz tek cikar yol. Kizcagizi mahkemeye bile zor getirttik, bebegi geri veririz diye korkuyordu.

Bir diger yolda, annenin bebegi "terk ettigini" ispatlamak. Onun icin de annenin cocugu bize evlat edinelim diye vermemis olmasi gerekiyor.

Hakime ek karar icin gittik, kesinlikle olmaz dedi.

Turkiye'de bekar anneligin zorluklarini diger yazismalardan okudum. Ama hic bir devlet kurulusu istedigimiz belgeyi vermez diye dusunuyorum. Bu arada o bekar anneleri cok takdir ediyoruz.

Durumumuza bir cikar yolu var mi acaba?

Zamaniniz ve yardimlariniz icin cok tesekkur ederim.
Old 13-09-2007, 11:27   #2
Av. Hatun Olguner

 
Varsayılan

Velayet ve evlatlık davaları,kamu düzenine ilişkin davalar olup mahkemelerin geniş takdir hakları,özellikle çocuğun menfaatleri ile ilgili geniş araştırma yetkisi ve görevi vardır. Anne-babanın kabulleri ve istekleri hakimleri bağlamaz.Mahkeme,çocuğun çıkarlırını bizzat araştırmak,gözetmek ve değerlendirmek hak ve yetkisi ile donatılmıştır.

Ancak anlattığınız olayda,çocuk annesi tarafından manen terkedilmiş durumdadır ve sizin de ifade ettiğiniz gibi,ülkenin sosyal ve ahlaki değerleri karşısında,annenin çocuğa sahip çıkamayacağı ortadadır.Ahlaki telakkilerle çocuğun annesi olduğunu gizleme eğilimi ve gizlemek isteği,daha da önemlisi annenin çocuğu istememesi nedenleri ile çocuk manen terkedilmiş durumdadır. Çocuğun ihtiyaçları yalnızca maddi,bedensel değil,manevidir de. Bu itibarla çocuğun annesi tarafından manen terkedilmiş olması ve annenin çocuğu istemediğini mahkemeye beyan etmesi,bu hususlarda tanıkların da dinlenmesi durumunda,mahkemece çocuğun çıkarlarının,size evlatlık verilmesinde olduğuna dair kanaat ve kabul oluşabilir,oluşmalıdır da. Zira,Yargıtayımız,anne ve baba tarafından çocuğun velayetinin istenmemesi durumunda dahi,sırf "çocuğa bakamam,velayeti istemiyorum" beyanlarını çocuğun manen terkedilmiş olduğunu kabule yeterli saymakta ve bu durumda çocuğun devlet koruması altına alınmasına karar verilmesi gerektiğine karar vermektedir. Bu yönler işlenir ve mahkemenin dikkati bu uygulamalara çekilir ise,haklı olan evlat edinme isteğinin kabulünün kolaylaşacağı kanaatindeyim.

Meslektaş soruları kısmında,"velayetin babaya iadesi" başlıklı soru/konu kapsamında "hem annenin hem babanın çocuğu istememesi halinde kendilerine velayet verilemeyeceği ve çocuğun koruma altına alınması gerekeceğine " dair içtihatların tarih ve numarası yazılı idi.
-----------------------------------------------------------------------
***
Cevabı yazdıktan sonra,sorunun Türkiye"de evlatlık davasında değil,ABD nin uygulamalarından kaynaklandığını farkettim. Ancak,aynı gerekçeler ABD için de geçerlidir. Bir çocuğun yalnız maddi değil,manevi ihtiyaçlarını ve huzurlu bir ailede yaşama hakkını ve bu alandaki çıkarlarını ABD de gözetecektir. Türkiye"de verilen ve kesinleşen evlatlık kararının ABD de tenfizi de istenebilir. Bu kararın tanınması ve tenfizi,doğal olarak çocuğun evlatlık alan anne baba ile birlikte yaşamasına da karar vermek anlamı taşıyacaktır.

AYRICA,BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİNE TARAF OLMASI VE İMZALAMIŞ OLMASI HALİNDE,SÖZLEŞMENİN 21. MADDESİ DE ABD NİN BU OLAYLA İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ TAYİN EDECEKTİR :

BM ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ :

ÜYE DEVLETLER ;

M 21/b : Çocuğun kendi ülkesinde elverişli biçimde bakılması mümkün olmadığı veya evlat edinecek veya yanına yerleştirilecek aile bulunmadığı takdirde ülkelerarası evlat edinmenin çocuk bakımından uygun bir çözüm olduğunu kabul ederler.

m 21/C : Başka bir ülkede evlat edinilmesi düşünülen çocuğun kendi ülkesinde mevcut evlat edinme durumuyla eşdeğer olan güvence ve ölçülerden yararlanmasını sağlarlar.

Bu maddelere göre,(BM ÇHS ne taraf olması halinde) ABD nin,Türkiyede evlat edinilmiş bir çocuğun ABD de evlat edinen anne babası ile birlikte yaşama hakkını kabul etme zorunluluğu var.

NOT : BM ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ TÜRKİYE TARAFINDAN 1990 YILINDA İMZALANMIŞ VE 1994 YILINDA YÜRÜRLÜĞE KONULMUŞTUR.( 27.1.1995 T. RESMİ GAZETEDE YAYINLANMIŞ,94/6423 SAYILI BAK.KURULU KARARI İLE)
Old 13-09-2007, 15:06   #3
Av.Habibe YILMAZ KAYAR

 
Varsayılan

Sn.Katılımcı

Evlat edinmeye ilişkin Türkiye'de verilen kararın ABD de geçerli olması için ,bu ülkede tanınmalı ve tenfiz edilmelidir.

Bu işlemler ve gerekleri için ABD'nde bir avukattan destek almanız uygun olavaktır.Mali durumunuz uygun değil ise adli yardım sistemden yararlanmayı talep edebilirsiniz.



Alıntı:
MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK VE USUL HUKUKU HAKKINDA KANUN
KANUN NO: 2675

EVLAT EDİNME

MADDE 18 - Evlat edinme ehliyeti ve şartları hakkında, taraflardan her birinin evlat edinme anındaki milli hukuku uygulanır.

Evlat edinmenin hükümleri evlat edinenin milli hukukuna, birlikte evlat edinme halinde ise evlanmenin genel hükümlerini düzenleyen hukuka tabidir. Evlat edinmeye diğer eşin rızası konusunda eşlerin milli hukukları birlikte uygulanır.
Old 13-09-2007, 15:52   #4
Av. Hatun Olguner

 
Varsayılan

Sn. Av. Habibe Yılmaz Kayar ;

ABD nin ; yukarıdaki mesajda yazılı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi"nin 21. maddesine dayalı yükümlülükleri (sözleşmeye taraf ve imzalamış bir devlet ise,ki sözleşmeye taraf olup olmadığını soru sahibinin ABD deki Avukatı bilebilecektir) tenfiz/tanıma davasından önce de olumlu sonuç yaratabilecek bir hukuki dayanak ve yoldur,kanaatindeyim.
Konuyu Kilitleyin


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Evlat Edinilen Bir Kimse Kendisini Evlat Edinenin Diğer Öz Çocuklarından Birisiyle Ev av.ozancelik Hukuk Soruları 9 17-09-2007 15:56
evlilik dışı doğan çocuğun dayı tarafından evlat edinilmesi mümkün mü? yeldakullap Meslektaşların Soruları 2 25-06-2007 23:44
cocugu yalniz birakmak persona Hukuk Ingilizcesi Çalışma Grubu (Legal English TEAM) 0 07-06-2007 15:34
İste Erkeklerİn Bİrer Melek OlduĞunun Kaniti... :)) avien Site Lokali 2 26-12-2006 22:34
Meb/yok Yurt Disi Burslari Akademisyenler Hukuk Soruları Arşivi 5 02-03-2002 00:58


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03727603 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.