Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Zorunlu Trafik Sigortası ve Kusur

Yanıt
Old 03-09-2007, 15:10   #1
Mehmet Ovayolu

 
Varsayılan Zorunlu Trafik Sigortası ve Kusur

Saygı değer arkadaşlar, mükellefim olan bir firmanın aracı trafik kazası yaptı. Bizim araç diğer araca arkadan vurduğu için bilirkişi raporunda %100 kusurlu bulundu. Yapılan yargılama sonucunda bize hasar bedeli olarak 7,500,00 YTL ödeme hükmü verildi biz de bu tutarı ödedik. Daha sonra bir kaç yerden duydum ki biz bu ödediğimiz 7.500,00 YTL yi var olan zorunlu trafik sigortası şirketinden alabilirmişik? Bence bizim kusur oranımız %100 olduğundan alamayız ama yinede sizin değerli fikirlerinize ihtiyaçım var. Bu konuda var ise yargıtay kararları veya yerel karar benimle paylaşırsanız sevirim. Şimdiden TEŞEKÜRLER.
Old 03-09-2007, 16:42   #2
Av.Yüksel Eren

 
Varsayılan

Sayın güvensolmaz,

Mükellefinize ait aracın trafik sigortası var ise -anladığım kadarıyla dava sadece mükellefiniz aleyhine açılmış - ödeme belgeleri ile sigorta şirketinize müracaat ederek ödediğiniz bedelin tarafınıza ödenmesini talep edebilirsiniz.
Old 03-09-2007, 17:11   #3
Mehmet Ovayolu

 
Varsayılan

Sayın Yüksel Eren,

Evet sadece mükellefimiz aleyhine dava açıldı. Benim burda kafamı karıştıran şey bizim %100 kusurlu olmamız. Biz kusurlu olduğumuz halde ödediğimiz tutarı nasıl alırız? Örnek karar varmıdır acaba?
Old 03-09-2007, 17:49   #4
Av. Can DOĞANEL

 
Varsayılan

Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası Zaten karşı tarafa verilen zararların karşılanması amacıyla yapılır. Bu amaçla prim ödenir ve risk gerçekleştirdiğinde zarar sigorta şirketi tarafından karşılanır. Ancak kazayı yapan sigortalının ALKOLLÜ olması gibi bir durum söz konusu ise sigortacı zararı ödemekten kurtulur. %100 kusur böyle bir sebebe dayanmıyorsa hasar sigorta şirketi tarafından ödenecektir.
Old 03-09-2007, 19:14   #5
üye14072

 
Varsayılan

mükellef mi
müvekkil mi
saygılar
Old 03-09-2007, 22:14   #6
sprolza

 
Varsayılan alınabilir...

Trafik sigortası;mahiyeti itibariyle zaten zararın tazminini sağlayan bir zorunlu sigortadır. Teminat dahilinde ki bu tutar yanılmıyorsam (15.000.-YTL) olup karşı tarafa verdiğiniz maddi zararları karşılamaya yöneliktir.Burda belirttiğiniz kusur oranının bu bağlamda önemi yoktur.Zira siz zaten bu riski sigorta ettirmektesiniz.Eğer alkollu değilseniz ve ehliyetsiz de değilseniz sigorta şirketinizden bu zararı ( haksız fiil olduğundan 1yıl ve 10 yıllık süreler) sigorta şirketinizden talep edebilirsiniz. Çok konuştum
Lafın kısası sigorta şirketinden 7.500 YTL'yi talep eder ve alabilirsiniz.Kusur oranınızın burda hiçbir önemi yok zira kusurlu olmasanız zaten sigortadan alınacak para da olmaz ki bu da yapılan zorunlu trafik sigortasının gereksizliğine sebep olur. Umarım faydalı olmuştur...Saygılarımla...
Old 04-09-2007, 08:11   #7
Hak Hukuk

 
Varsayılan Ağır Kusur

Yargılama sırasında sigorta şirketine dava ihbar edilebilir.Bu tür olaylarda sigorta şirketleri, ağır kusur halinde sigorta bedelini ödememekte direnmektedir.Ağır kusur ise daha çok kasıtlı davranışlar sonucu oluşan olaylarda söz konusu olur.Yüzde yüz kusur ağır kusur sayılmaz.
Old 04-09-2007, 08:37   #8
Av.Yüksel Eren

 
Varsayılan

Sayın güvensolmaz,

Diğer katılımcılar ayrıntılı olarak açıklamışlar.

Elinizdeki belgeler ile sigorta şirketinize yazılı olarak müracaat ediniz. Aleyhinize açılan dava sırasında sigorta şirketine ihbar edilmiş ise şirket zaten dosya açmıştır. İhbar edilmemiş ise müracaatınız üzerine hasar servisinde dosya açılır ve belgelerin incelenmesi sonucunda ödediğiniz tutar tarafınıza ödenir.

Trafik sigortası genel şartları B.4- maddesinde sayılan sigortalıya rücu şartları dışındaki hallerde -kusurunuz % 100 olsa dahi- ödediğiniz tazminatı sigorta şirketinden tahsil edersiniz.

Sigorta şirketleri bu konuda zorluk çıkartmamakta ve dava açılmasına gerek dahi kalmadan ödeme yapmaktadırlar.

Kolay gelsin....
Old 04-09-2007, 09:49   #9
Av.H.Sancar KARACA

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Yüksel EREN
Alıntı:
Sigorta şirketleri bu konuda zorluk çıkartmamakta ve dava açılmasına gerek dahi kalmadan ödeme yapmaktadırlar.

Üstadım,
Bu cümleniz dışında katılıyorum. Bu cümlenin başına "çoğunlukla" dersek yine katılırım.
Saygılarımla...
Old 10-09-2007, 14:14   #10
av.remzi

 
Varsayılan

Arkadaşlar ben bir kaza yaptım. Bu kazada benim %60 kusurum karşı tarafın %40 kusuru vardı. Sigorta şirketi benim aracımda meydana gelen 3.675,00 YTL hasarın %40 ı olan 1470 YTL yi ödedi. Bu durmda kalan parayı da sigorta şirketinden isteyebilirmiyim?
Old 10-09-2007, 14:57   #11
TRINITY

 
Varsayılan

Sayın Av.Remzi,

Kasko Genel Şartları A.5. dışındaki hallerde -ki bunların arasında en önemlileri alkollü veya ehliyetsiz (en sık rastlanılanı olduğu için) araç kullanmadır- halinde sigorta şirketleri sigortalısına ödeme yapmaz. Şayet bu halleri taşımıyorsanız kusurunuza tekabül eden kısmı sigorta şirketinizden talep edebilirsiniz.

Saygılar...
Old 10-09-2007, 20:34   #12
üye14072

 
Varsayılan

özel araçlarımızda iki adet sigorta bulunmaktadır.
bunlardan birincisi, zorunlu mali mesuliyet sigortasıdır. halk arasında trafik sigortası da denir.
bu sigortanın amacı, karşı tarafa verdiğimiz zararların karşılanmasını temin etmektir. örneğin, bir araç gitti ve A kişinin ölümüne sebep oldu, ve fakat araç malikinin hiç bir malı mülkü yok. işte bu sigorta türü bu durumda A nın yakınlarının türlü zararlarını ödemekte.

diğer sigorta türü ise, ihtiyari mali mesuliyet sigortasıdır. halk arasında buna kasko denir.

bu sigorta türünün amacı bizim gördüğümüz zararları karşılamak,
ayrıca üçüncü şahsa verdiğimiz zararın ZMMS limitinden fazla olması halinde üçüncü şahısların zararını karşılamaktır.

bunları neden yazıyorum.
bildiğimi özetliyorum.
hiç şüphesiz sigorta mevzuatı ve tazminat hukuku ile ilgili ayrıntılar vardır,
örneğin yolcu otobüslerinde yapılması zorunlu olan koltuk sigortası bunlardan biridir. bu sigorta türünü en iyi Batman dan bir meslektaşım biliyor ona da buradan bir kez daha teşekkürler.

bildiklerimi özetledim.
amacım ükelalık değildir.
yanlış bildiğim varsa düzeltilmesi dileği ile
saygılar
av. m. emin öztürk

halk arasında trafik kazası ile ilgili yaygın ve yanlış bir kanaat şudur.
A trafikte öldü, karısı 400 bin YTL aldı,
bizim avukat işi beceremedi bizim B öldü 4 bin lira alamadık.

öncelikle belirtmek gerekir ki
felaketler nemalanma yeri değildir,
her kazada ölenin yaşarken ne olduğu, kaç yaşında olduğu, ne iş yaptığı kazadaki kusur oranı başta olmak üzere pek çok husus tazminatı etkiler.

tanrı kimseye öyle acı vermesin
ama bu gibi durumlarda kazanın sorumlusunun mal varlığına konulacak ihtiyati tedbir (ki hakimler anında kabul ediyor) davacı avukatı için en iyi yoldur.
sigortaymış ve saire davalı avukatı düşünsün.


uzun oldu, kusura bakmayın
hataları düzelten meslektaşlarım başımın üstünde yerlerini almışlardır.

saygılar av. m. emin öztürk kocaeli
0543 546 81 74
Old 10-09-2007, 21:04   #13
uye 18849

 
Varsayılan

elize sağlık.Yazdıklarınızı kopyalayıp arşivime aldım.Teşekkürler.
Old 10-09-2007, 22:11   #14
üye14072

 
Varsayılan

illaki bir eksik vardır,

lütfediniz.

adamın oğlu trafik kazasında bacağını yitiriyor.
20 yaşında bir erkek çocuğu bacağını yitiriyor,
aradan geçmiş üç ay
hala bir avukat tutupda tazminat davası açmamış, hala sigorta sigorta geziyor.
internette avukat bulup soruyor,

bunlara ne demeli,

saygılar
av. m. emin öztürk
kocaeli
0543 546 81 74
Old 11-09-2007, 08:30   #15
TRINITY

 
Varsayılan

Sayın Öztürk,

Konuyu gerçekten anlaşılır bir şekilde özetlemişsiniz. Nezaketinize sığınarak bir şeyi
-sigorta hukuku bilirkişisi- olarak düzeltmek istiyorum.

İHTİYARİ MALİ MESULİYET SİGORTASI, zorunlu trafik sigortasını aşan ve sigorta poliçesinde yazılı azami sınırlara kadar, motorlu araç işleteninin 3.kişilere verdiği zararları karşılayan hukuki sorumluluk sigortasıdır. Zorunlu trafik sigortasında poliçe limitlerinin düşük olması bu sigorta türünün oluşmasına neden olmuştur.

KASKO SİGORTASI, sigortalı araca 3.kişilerin verdiği zararları karşılayan sigorta türüdür. Kasko sigortasında aracın menfaatleri korunmakta iken, İMMS ve ZMMS de 3.kişilerin menfaatleri korunmaktadır.

Saygılar
Old 11-09-2007, 09:40   #16
üye14072

 
Varsayılan

sayın yetkin
teşekkür ederim
ancak
birinci paragrafı ben de belirtmişim,

İKİNCİYE gelince
kasko ve İMMS aynı şeyler diye biliyorum,
bu ikisini ayrı belirtmişsiniz açıklarsanız sevinirim.

saygılar
av. m. emin öztürk
kocaeli
Old 11-09-2007, 09:44   #17
av.arzurecepoglu

 
Varsayılan

benim de bu şekilde açılmış ölümlü ve yaramalı trafik kazası nedeniyle tazminat davam var. ve Ben trafik kazasında yaralanan davacı tarafın vekili konumundayım. Ben davamı müvekkile zarar veren otomobilin ZMSS'nın yapıldığı sigorta şirketine ve kaza sırasında otomobili kullanan şahıs aleyhine açtım. ZMSStamamen 3. şahısların trafik kazaarında neticesinde uğradıkları maddi zararları karşılamaya yönelik oluştturulmuş bir sigorta tüeüdür. Bu nedenle siiz sigorta şirketine yönelerek sizin tarafınızdan tahsil edilen bu parayı sigorta şirketinden isteyebilirsiniz.
Old 11-09-2007, 10:05   #18
av_sibelll

 
Karar

ZMSS de bir araç kaza yaptığında ve bir kişinin ölümüne veya yaralanmasına sebebiyet verdiğinde sigorta şirketi poliçe limitindeki miktarı mağdura ödemesi gerekir.bunun için araç malikinin malı mülkünün olup olmaması önem taşımaz. şöforün alkollu ve ehliyetsiz olup olmaması da önemlidir. Şu açıdan ki eğer şöfor alkollü veya ehliyetsiz ise sigorta şirketi söz konusu zararı karşıladıktan sonra şöfora rücu edebilir. Kusurun %100 veya daha az olması sadece tazminat miktarının belirlenmesi açısından önemlidir. Araç içinde yolcuysanız zaten bu noktada kusurun olacağını düşünmüyorum.Ancak bu da her olaya göre değişir.
Sayın Öztürk bildiğim kadarıyla ihtiyarı mali mesuliyet ve kasko farklı sigorta türleri. Şöyle ki ZMSS limiti 57.500 YTL. ve bazı kazalarda zarar bu miktardan fazla oluyo. bu durumda ihtiyarı mali mesuliyet sigortası devreye giriyo.
saygılar
Old 11-09-2007, 10:06   #19
TRINITY

 
Varsayılan

Sayın Öztürk,
Genellikle İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Kasko poliçesi ile beraber yapıldığı için ikisinin aynı olduğu sanılıyor. Fakat İMMS Zorunlu Trafik Sigortasınca karşılanmayan 3.kişi zararlarını kapsıyor. Örneğin trafik kazası sonucu vefat eden kişi için çarpan aracın zorunlu trafik sigortasına başvuruldu ve aktüerya tarafından 60.000,00 YTL destekten yoksun kalma tazminatı belirlendi. Zorunlu trafik sigortası limiti 55.000,00 ise kalan 5.000,00 YTLlik tazminat eğer aynı aracın İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası varsa oradan karşılanacaktır.

Kasko sigortasında ise 'araç' sigortalanır. Yani trafik kazası sonucunda A plakalı araç ile B plakalı araç çarpışmış ve iki araçta da maddi hasar meydana gelmişse her iki aracın maliki Kasko sigortası varsa kendi sigortalarına başvurup uğradıkları hasarın tazminini isteyebilecektir.

Kısacası aradaki fark şudur ki; İMMS, Zorunlu trafik sigortasınca karşılanmayan (poliçe limitini aşan) 3.kişilerin uğradıkları maddi zararı karşılarken, KASKO sigortalı aracın uğradığı maddi hasarları karşılar.

Umarım açıklayıcı olmuştur, saygılar...
Old 11-09-2007, 11:01   #20
üye14072

 
Varsayılan

imms ve kasko ynı şeydir diye biliyordum araştıracağım.

ANCAK
sivastan yazan meslektaşımın bazı fikirlerine iştirak edemiyorum.

ZMMS her kaza yapana para öder diye bir kural yok.
bir zarar olacak,
bu zarara etki eden tüm faktörler değerlendirilecek,
hesaplanacak ondan sonra bululan rakam ZMMS tarafından ödenir.
aksi takdirde trafik kazaları ZMMS piyangosu halini alır
ki bu tazminat hukukuna aykırı olur.

saygılar

insanların aklını karıştıran şudur.
bazı kazalarda sigorta şirketleri sigorta ettirenin de onayını alıp limitin tamamını ödüyorlar
neden böyle yapıyorlar
zira
olayı incelediklerinde sigorta ettirenin tam kusurlu,
ölenin maddi tazminatının limitten fazla olduğunu görebiliyorlar,
sigorta ettirenden imza alıyorlar ki sonradan herhangi bir şey çıkarsa ödedikleri rakamın tamamını veya bir kısmını sigorta ettirenden rücuen alabilmek için

tekrar ifade etmek istiyorum ki
kazalar sigorta piyangosu değildir.

adamın eşihe kamyon vurmuş,
adam kendisine piyango vurmuş zannediyor.

(otobüs koltuk sigortası konu dışı tutulmuştur)

saygılar
av. m. emin öztürk
kocaeli
Old 11-09-2007, 11:14   #21
Ercan Turgut

 
Varsayılan

Şimdi bende şunu eklemek istiyorum.Kasko ve İMMS farklı şeyler.Ayrcıca ZMMS sigortasından kusur oranınız önemli olmaksızın hasar bedelini alabilirsiziz.Talep süresi iki yıldır.Eğer karşı tarafa ödeme yaptığını ZMMS yapan şirkete bildirmezseniz.Ödediğniz faizi talep edemiyorsunuz.Sigorta şirketi kendisine ihbar tarihinden geçerli olmak üzere faiz ödüyor.dikkatlerinize sunaraım.
Old 11-09-2007, 12:39   #22
av_sibelll

 
Karar

Sayın Öztürk tarafından yanlış anlaşıldığımı düşünmekteyim. elbetteki trafik kazaları bir sigorta poliçesi değildir ve ortada bir zararın olması gerekmektedir. Fakat ZMSS sorumluluğu ölümlerde ve yaralanmalarda söz konusudur. Ölümlü kazalarda ortada bir zararın olduğu çok açıktır. Ölenin desteğinden yoksun kalan hak sahiplerinin de söz konusu limit dahilindeki tazminatı talep edebilmesi için maddi yönden bir zarara uğramaları gerekmektedir. Bu da eğer ki sigorta şirketi zararı karşılamazsa mahkeme aracılığıyla genelde bilirkişi marifetiyle tespit edilmektedir. Yaralanma açısından ise sigorta şirketleri her yaralanma için değil sakatlık halinde ödemede bulunmaktadır. Bu ödeme için de tam teşekküllü hastane raporu gerekmektedir. Sakatlık halinde de ortada bir zararın olduğu açıktır. Ek bir bilgi daha vermek isterim. Sigorta şirketler yanlızca maddi zararları karşılamkta olup manevi zararlar sorumluluk kapsamı dışındanır.Saygılar
Old 11-09-2007, 13:22   #23
İhsan Yıldırım

 
Varsayılan

İhtayari mali mesuliyet sigotası, adı üstünde bir mali mesuliyet sigortası türüdür. Yani sizin zararınızı değil, sizin başkalarına verdiğiniz zararı güvence altına alır. Zorunlu mali mesuliyet (halk arasında trafik sigortası) sigortasını yeterli görmezseniz, daha fazla bir güvence isterseniz İMM sigortası yaptırırsınız. Bu, kasko sigortası ile tamamen farklıdır. Kaskoda sigortasında kendi zararınız, İMM'de, karşı tarafın zararı karşılanır. Yani önce ZMM poliçesindeki limit ödenir, karşı tarafın hala alacağı varsa, İMM poliçesinden ödeme yapılır. Ayrıca İMM poliçesine ek teminat ödeyerek manevi tazminatı da ekleyebilirsiniz.
Birde bazı arkadaşlara şu yönüyle katılmıyorum. ZMM sigortasında kusura bakılmaz, sigorta şirketi herhal ve şartta karşı tarafın zararını poliçe limitleri dahilinde ödemek zorundadır. Ancak bazı durumlarda karşı tarafa ödediği miktarı rücu yoluyla kendi sigortalısından alır. Bunlarda diğer arkadaşların değindiği gibi ehliyetsizlik, yetersiz ehliyet, alkol(kazaya müessir olmak şartıyla)v.s. gibi durumlardır. Yoksa sigorta şirketi %100 kusurlusun ben ödeme yapmam diyemez. Ama uygulamada diyorlar mı? diyorlar. Özellikle bazı sigorta şirketleri ödeme yapmamak için adeta ipe un seriyorlar, bana göre poliçe şartlarını iyi okuyup peşini bırakmamak lazım. İyi çalışmalar...
Old 11-09-2007, 13:44   #24
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Sayın Hacer Yetkin'e katılıyorum. Ayrıca Kasko ile İMMS arasındaki farkı, aşağıdaki linkte Sayın Av.Yüksel Eren de gayet güzel açıklamıştı.

Saygılarımla

http://www.turkhukuksitesi.com/showt...ighlight=kasko
Old 11-09-2007, 19:50   #25
üye14072

 
Varsayılan

zmms nin hemen ve limiti ödemesi mümkün değildir.
adı üstünde ,
bir mali sorumluluk ortaya çıkacak.
85 yaşında bir şahsa araç çarpıyor ve ölümüne sebep oluyor
destekten yoksun kalma tazminatı ne kadar?
sıfıra yakın,

adam kendini arabanın önüne atıyor ve intahar ediyor %100 kusurlu,
sigorta ettirenin sorumluluğu varmı,

bir olay olacak,
olaydan tamamen veya kısmen sigorta ettiren sorumlu olacak
bir zarar olacak

sigortalar devreye girer
ve
önce zmms
yetmedi imms ödemeyi yapar.

zmms de devlet şunu diyor,
ey araç sahibi, (kullanıcı her neyse) arabanı sigorta ettir ve başkalarına vereceğin zararı karşılamayı taahhüt et.
araç sahibi de şunu diyor,
ben devletimin sözünü dinledim,
trafikte başkasına zarar verirsem bu zarar ödensin diye ZMMS yaptırıyorum

sonra döner ve ben vicdan sahibiyim, ne olur ne olmaz ZMMS yetmezse birde İMMS yaptırayım der.

adam öldü ZMMS ver 50 bin ye te le
yok öyle


saygılar

konuşma dili oldu,
şehper hanım kusuruma bakmasın

av. m. emin öztürk
Old 11-09-2007, 20:02   #26
üye14072

 
Varsayılan

aziz üstatlar
ölümlü ve/veya yaralanmalı kazalarda avukatın görevi hasara , zarara sebep olanlara yönelik davalarını açmak olmalıdır.

araç sahibi, yani kzadan sorumlu olan şahıs sigorta yaptırmış,
yaptırmamış,
bu husus tamamen onun bileceği iştir.

davamı açarım,
karşı taraf sigortaya ihbar eder, etmez,
davayı kabul eder veya etmez,
beni hiç ilgilendirmez.

davalımın malını ihtiyati tedbirle bağlayamamışsam o zaman sigortaların varlığ onuda benide korur,
ve kaza tarihi belli,
sigortalar belli ise sigortanın zararımı karşılaması her zaman mümkündür,
sigorta şirketi iflas etse dahi re inşurıns dedikleri kurum devreye girer.

adamın sigortası yoksa,
malıda yoksa
ZMMS için devletin garanti fonu var.
oraya başvururum limite kadar para alırım.

bu tabloda beni inciten noktayı daha öncede yazdım

kaza ile piyango arasında fark vardır.
ve bizim hukuk sistemimiz bunu böyle düzenlemiştir.
dondurmanızdan gömlek düğmesi çıktı diye dondurmacıdan bir trilyon ye te le alamayacağınız gibi,

yaşarken aylık kazancı 200 ytl olan 69 yaşındaki birisi için trafik kazasında öldü diye 50 bin ytl alamazsınız.

saygılar
av. m. emin öztürk
Old 01-10-2007, 03:52   #28
Av. Salim

 
Varsayılan

Değerli meslektaşlarımın açıklamalarında özellikle kusurla ilgili açıklamalarında bir şeyler karışmış gibi geliyor bana.

ZMMS sizin karşı tarafa verdiğiniz zararı ödüyor. (madi zararı yani ve limit dahilinde.) Diyelim siz kazada %60 kusurlusunuz, karşı taraf (zarar gören) ise %40 kusurlu. Sigorta yani ZMMS karşı tarafın zararlarını sizin kusurunuz oranında karşılayacak, yani %60 oranında. Onun kusuru nispetinde de onunu zararını karşılamayacak. Yani onun zararının tümünü karşılamayacak eğer kusuru varsa. Birinci husus bu. Yanılıyorsam üstadlar düzeltsinler lütfen.

Burada zarar gören tazminat alacaklısı sigortaya değil sadece size dava açmış ve sigortaya dava açmamışsa siz ne yapmalısınız???

Soru 1 - Mahkemeden sigortaya davanın ihbarını davalı olarak siz isteyebilir misiniz ? Bu şekilde sigortayı size yüklenecek tazminattan sorumlu hale getirebilir misiniz? Bilgisi olan arkadaşlardan cevabını rica edelim.

Soru 2: Size dava açan, yani kazadan zarar gören karşı tarafın kazada alkollü veya ehliyetsiz olması onun somut olayda tümüyle kusurlu olmasını gerktirmez. Kusur oranı tespit edilecektir. Ve kusursuzluğu oranında o tazminatını alacaktır. Kazada somut olarak (ehliyetsiz olması veya alkollü olması onu kazanın meydana gelmesine etki etmemişse bu durum kusurlu sayılmasını gerektirmeyecektir.)

Burada sigorta açısından önemli olan ZMMS yaptıran kişinin alkollü veya ehliyetsiz olması konusudur. Sigortayla arasındaki ilişkiyi etkileyecektir. Yani sigorta yani ZMMS zarar gören diğer tarafın zararını (kusuru orananda tabi) ödeyecek, ama aracına sigorta (ZMMS yi) yaptıran kaza sırasında alkollü veya ehliyetsiz olduğu için, Sigorta zarar görene ödediği miktar nedeniyle bizzat kendi sigorta yaptıranına rücu edip ödediğini ondan geri alabilecektir. Veya tersinden ifade edersek alkollü veya ehliyetsiz olarak kazada karşı tarafa zarar veren kişi karşı tarafın zararını ödediyse ödediği bu ödediği zararı kendi ZMM inden -alkolü ya da ehliyetsiz olması nedeniyle- isteyemeyecektir. Yanlış varsa lütfen yine düzeltilsin.

Belki malumu ilam etme kabilinden oldu, ama bildiklerimi daha anlaşılır yazmaya çalıştım. Yukarıda konuya daha vakıf bulunan arkadaşlar yazdıklarımda eksik vya yanlış bulurlarsa lütfen düzeltsinler, ben de kendilerine teşekkür edeyim. Saygılarımla.
Old 21-04-2008, 14:38   #29
Av.ZAFER İŞERİ

 
Varsayılan

SORU;

Kazaya karışan her iki aracın da sürücüleri ehliyetsiz. Sigorta şirketi mali mesuliyet teminatına dayalı olarak ödeme yapıyor ve müvekkillerimiz ehliyetsiz sürücü ile malike rücuen tazminat davası açıyor. Sigorta şirketinin ehliyetsiz araç sürücüsü tarafına ödeme yapması yasal mıdır ?
Old 21-04-2008, 14:53   #30
Ercan Turgut

 
Varsayılan

sigorta şirketinin karşı araçta oluşan zararla ilgili ödeme yapması,ehliyetsiz ya da alkollü olup olmadığına bakmaz ödeme yapmakla yükümlü bunun şu açıdan önemi var eğer kendi sigortalısı ehlliyetsiz ise ona ve işletene rücu davası açar.Ehliyetli olsaydı limit dahilinde öedeyecekti.Rücu davası açamayacaktı
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
otobüs zorunlu trafik sigortası ve garanti fonu İhsan Yıldırım Meslektaşların Soruları 8 02-10-2007 09:57
SSK nın hem Zorunlu Trafik Sigortası 'na hem de İşverene Rücuu Av.Ufuk Meslektaşların Soruları 3 14-12-2006 12:01
Zorunlu Trafik Sigortası İhalesi Yapılır Mı? Armağan Konyalı Meslektaşların Soruları 0 22-01-2004 22:11
Zorunlu Trafik Sigortası s yılmaz Meslektaşların Soruları 3 26-06-2002 19:25
Zorunlu Trafik Sigortası kemal öncü Hukuk Soruları Arşivi 1 01-03-2002 19:13


THS Sunucusu bu sayfayı 0,08097291 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.