Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Alacağın Temlikinin Kapsamı

Yanıt
Old 25-08-2007, 00:00   #1
Av.Sencer Ersan

 
Varsayılan Alacağın Temlikinin Kapsamı

Herkese saygılar,bir konuda fikirlerinizi almak istiyorum.Alacaklı banka, sözleşmeden kaynaklanan alacağı için icra takibine geçiyor.Faiz oranı % 145.Ancak banka alacağını icra dairesinde şu şekilde devrediyor :" dosya alacağımızın 70 milyarlık kısmını ............ isimli kişiye devrediyoruz" temellük eden de kabul ettiğini ifade eden bir yazı yazıp imzalıyor.Görüldüğü üzere devredilen alacağın ,dosya alacağının hangi kısmına ait olduğu belirtilmemiş, yani bu dosya alacağının işlemiş faiz kısmı da olabilir veya asıl alacağın bir kısmı da olabilir.İbarede alacağın tüm hak ve ferileri ile birlikte devredildiği de belirtilmemiş.Ne var ki icra müdürü bu devredilen kısma % 145 faiz işletmiş ve ihale kararı vermiştir.İcra müdürünün burada faiz işletmesi doğru mudur,doğruysa % 145 üzerinden işletmesi doğru mudur?Şimdiden teşekkürler.
Old 27-08-2007, 20:54   #2
Av.Ali GÖKBAYRAK

 
Varsayılan

Borçlar Kanunu 168. maddesi gereği, bir alacağın temlikinde alacağın fer'ileri de temlik alana intikal eder. Son fıkra gereği ise, gecikmiş faizler asıl alacak ile birlikte temlik edilmiş addolunur. Bu nedenle icra müdürünün alacak için % 145 faiz yürütmesi bence hukuka uygundur. Aksini düşünürek alacağa daha düşük bir faiz oranı uygulandığında; alacaklının alacağını temlik etmesi nedeniyle borçlu faiz borcundan kurtulur. Alacağın temliki borçlunun rizasına bağlı olmadığı için, temlik nedeniyle menfaat sağlaması ve toplam ödeyeceği rakamın daha düşük olması gerektiği düşünülemez.
İlk cümlenizde, temlik edilen rakamın icra masrafları, vekalet ücreti ve faizden mi, yoksa asıl alacaktan mı düşüleceğini sorduğunuzu anladım. Temlik asıl alacak üzerinden yapılıp, harcı da asıl alacak üzerinden hesaplanarak alındığı için asıl alacaktan düşülmesi gerektiğini düşünüyorum. BK.'nun 168. maddesi de bunun için düzenlenmiş olmalı
Old 27-08-2007, 23:49   #3
Av.Sencer Ersan

 
Varsayılan

Teşekkür ederim, ama bence alacağın temliki ile borç ilişkisinin devri farklıdır.Zira takip konusu sözleşme (borç ilişkisi) devredilmemiş,temlik edilen alacak net olarak belirlenmemiştir.Temliklerde harç değil, temlik edilen miktar üzerinden binde 7,5 damga vergisi alınmaktadır, yani burada esas olan da miktardır.BK 168 MD'NİN ise faiz yürütülmesi mümkün alacakların temlikinde uygulanması gerekir, olayda ise dosya alacağının ana parasının mı faizinin mi temlik edildiği hiç bir şekilde açık değildir,aksine düşünce ile temlik sözleşmesinde faiz alacağı devredilseydi yine de BK 168 uygulanır mıydı?
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Tapu Sicil Memurlarının Sorumluluğunun Kapsamı Gamze Dülger Meslektaşların Soruları 0 21-08-2007 12:54
full kasko sigorta kapsamı ile ilgili... emelakd Meslektaşların Soruları 2 05-07-2007 12:22
Yazılım Bakım Sözleşmesi ve kapsamı... ibreti Meslektaşların Soruları 1 15-11-2006 12:57
Askeri Cezaların 66-1a Fıkrasının Ceza Kapsamı ESRA GÜVEN Hukuk Soruları Arşivi 6 07-10-2006 22:25
Affın Kapsamı H.K. Selcan Hukuk Soruları Arşivi 1 18-02-2002 20:21


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04343796 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.