Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Aİle Hukuku***uluslararasi SÖzleŞme-genelge-teblİĞ-yÖnetmelİkLER ARŞİVİ

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 04-06-2007, 22:04   #1
Av.Gülsüm Sezen

 
Varsayılan Aİle Hukuku***Uluslararası Sozlesmeler-Genelgeler-Tebligler-Yonetmelikler ARŞİVİ

Evlenme ile Nesep Düzeltilmesi Hakkında Sözleşme

Resmi Gazete Tarihi: 22/09/1975

Resmi Gazete Sayısı: 15364

Kabul Tarihi ve Yeri: 10/09/1970, Roma

Geçerli Dili: Fransızca

Depoziter: İsviçre Federal Hükümeti

Türkiye'nin İmza Tarihi: 10.09.1970

Yürürlük Tarihi: 02.05.1976

Onay Şekli: Onay Kanunu ve Bakanlar Kurulu Kararı

İhtirazi Kaydı: Yok

Evlenme ile Nesep Düzeltilmesi Hakkında Sözleşmenin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun

Kabul Tarihi: 17/04/1975

Kanun No: 1882

Resmi Gazete Tarihi: 04/05/1975

Resmi Gazete Sayısı: 15226

Madde 1 - 10 Eylül 1970 tarihinde Roma'da imzalanan Evlenme İle Nesep Düzeltilmesi Hakkında Sözleşmenin onaylanması uygun bulunmuştur.

Madde 2 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3 - Bu Kanunu Bakanlar Kurulu yürütür.

28/4/1975

Evlenme ile Nesep Düzeltilmesi Hakkında Sözleşmenin Onaylanmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı

Karar Tarihi: 21/05/1975

Karar Sayısı: 7/10030

Resmi Gazete Tarihi: 22/09/1975

Resmi Gazete Sayısı: 15364

Onaylanması 17/4/1975 tarihli ve 1882 sayılı Kanunla uygun bulunan ilişik Evlenme ile Nesep Düzeltilmesi Hakkında Sözleşmenin onaylanması; Dışişleri Bakanlığının 12/5/1975 tarihli ve KOGM-100.274/KOSSB-506 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanonun 3 üncü Maddesine göre, Bakanlar Kurulunca 21/5/1975 tarihinde kararlaştırılmıştır.

DİBACE

Evlilik dışı doğan çocukların nesebinin düzeltilmesini ve yabancı ülkelerde yapılmış nesep düzeltmelerinin tanınması ile açıklanmasını, benzer kurallar kabul etmek suretiyle kolaylaştırmayı arzu eden ve bu Sözleşmeyi imzalayan Uluslararası Kişi Halleri Komisyonu Üyesi Devletler, aşağıdaki hükümler üzerinde anlaşmışlardır.

BÖLÜM I

Madde 1 - Babanın veya ananın milli kanundaki iç hukuk hükümleri uyarınca, bu kimselerin evlenmesi ile evlilik dışı bir çocuğun nesebinin düzeltilmesi sonucu doğuyorsa, bu nesep düzeltmesi bütün Akid Devletlerde geçerlidir.

Bu kural, evlenme akdiyle gerçekleşen nesep düzeltmeleri gibi sonradan mahkeme kararıyla yapılan nesep düzeltmelerine de uygulanır.

Madde 2 - Bununla beraber, imza, 11 inci maddede öngörülen bildirim veya katılma sırasında, her Akid Devlet, aşağıdaki hallerde nesep düzeltilmesini geçerli saymamak hakkını saklı tutabilir:

a) Çocuğun, nesep düzeltenlerden olmadığı ispat edilirse,

b) Adı geçen Devletin kanunu, ülkesinde yapılan evliliği geçerli saymıyorsa,

c) Adı geçen Devletin kanunu, vatandaşının evliliğini geçerli saymıyorsa,

d) Veya, vatandaşlarından birinden olma çocuk, bu Devlet bakımından zina mahsulü ise,

Söz konusu Devletin iç hukuku, böyle bir nesep düzeltilmesini yasaklamadığı takdirde, bu hak kullanılamaz.

Madde 3 - Babanın veya ananın milli kanunundaki iç hukuk hükümlerine uygun bir nesep düzeltilmesinin geçerliliğinin tanınmaması, ikinci maddede öngörülen şartlar dışındaki nedenlerle hatta, kamu düzeni adına dahi, söz konusu olamaz.

Madde 4 - İkinci maddenin uygulanmasından doğan anlaşmazlıklarla ilgili kararlar, ancak, bu kararın verildiği Akid Devletin ülkesinde dermeyan edilebilir.

Madde 5 - Yukarıdaki hükümler, Akid olmayanlar da dahil, bütün Devletlere karşı uygulanabilir. Bu hükümler, Akid Devletlerde yürürlükte bulunan ve nesep düzeltmesi bakımından daha elverişli olan kuralların uygulanmasına engel teşkil etmez.

Madde 6 - Çocuğun doğum belgesi Akid Devletlerden birinin kişi halleri memuru tarafından düzenlenmiş veya tescil edilmişse, bu memur, bu Sözleşmede öngörülen şartların yerine getirilmiş bulunduğunun kendisi ve bağlı bulunduğu makam tarafından incelenmesini takiben, neseq düzeltilmesini sicillere işler.

Bu tescil işlemi, önceden hiçbir adli tanıma usulüne tabi tutulamaz. Evlenmeden sonra mahkeme kararı ile nesep düzeltilmesi halinde dahi bu kural geçerlidir.

BÖLÜM II

Madde 7 - Evlenme Akid Devletlerden birinin ülkesinde yapılmış ve eşler, doğum belgesi bir başka Akid Devletin ülkesinde tanzim veya tescil olunmuş bir veya birkaç müşterek çocukları bulunduğunu beyan etmişlerse, evlenme yerinin kişi halleri memuru veya herhangi bir yetkili makamı, doğum belgesinin tanzim veya tescil olunduğu yerin kişi halleri memuruna, söz konusu evlenme sonucunda ortaya çıkabilecek nesep düzeltilmesinin kaydedilmesi amacıyla, doğrudan doğruya veya diplomasi yolu ile bir bildirim gönderir. Bu bildirime, elde bulunan ispat edici belgeler de eklenir. Nesep düzeltilmesi, evlenmeden sonra ve bir mahkeme kararıyla tespit olunmuşsa, bildirim, savcılığa veya herhangi bir başka yetkili makama gönderilir.

Bildirimler,!örneği bu Sözleşmeye ekli çok dilde düzenlenmiş bir formüle göre yazılır. Bu bildirimler ve ekler, Akid Devletlerin karşılıklı ülkelerinde her türlü onaydan muaf tutulurlar.

Madde 8 - Nesebi düzeltilmiş bir çocuğun nüfus kayıt örneklerinin, nesep düzeltilmesi belirtilmeksizin ve nesebi sahih bir çocuğa aitmiş gibi düzenlenmesi gerekir.

Madde 9 - Bu Bölümün uygulanması, Akid Devletlerin vatandaşlarıyla sınırlı değildir.

BÖLÜM III

Madde 10 - Bu Sözleşmeye göre bir kimsenin milli kanunu deyiminden, bu kimsenin vatandaşı olduğu Devletin kanunu veya, bu kimse mülteci veya vatansız ise, kişisel statüsünü düzenleyen Devletin kanunu anlaşılır.

Bu Sözleşmenin uygulanmasında, kişisel statüleri bir Devlet kanununca düzenlenen mülteciler ve vatansızlar da, o Devletin vitandaşları gibi işlem görürler.

Madde 11 - Akid Devletler, bu Sözleşmenin kendi ülkelerinde yürürlüğe girmesi için Anayasaları uyarınca gerekli işlemlerin yapıldığını İsviçre Federal Hükümetine bildireceklerdir.

İsviçre Federal Hükümeti, yukarıdaki fıkraya göre yapılmış her bildirimden Akid Devletleri ve Uluslararası Kişi Halleri Komisyonu Genel Sekreterini haberdar edecektir.

Madde 12 - Bu Sözleşme, ikinci bildirimin tevdi edildiği tarihi izleyen otuzuncu gün yürürlüğe girecek ve bu andan itibaren, söz konusu işlemi tamamlamış olan iki Devlet arasında geçerli olacaktır.

Yukarıdaki maddede öngörülen işlemi sonradan tamamlayan her Akid Devlet için Sözleşme, bildirimlerin tevdii tarihini izleyen otuzuncu günden itibaren geçerli olacaktır.

Madde 13 - Her Devlet, imza, bildirim veya katılma sırasında, bu Sözleşmenin Birinci Bölümünün hükümlerini uygulamak taahhüdünde bulunmadığını beyan edebilir.

Bu maddenin birinci fıkrası hükümleri uyarınca bir beyanda bulunan her Devlet, sonradan ve her zaman, İsviçre Federal Hükümetine göndereceği bir bildirimle, bu Sözleşmenin Birinci Bölümünün hükümlerini de uygulamak taahhüdünde bulunduğunu beyan edebilir.

İsviçre Federal Hükümeti, Akid Devletlerden her birini ve Uluslararası Kişi Halleri Komisyonu Genel Sekreterini bu bildiriminden haberdar edecektir.

Bu maddenin ikinci fıkrasında öngörülen beyan, söz konusu bildirimin İsviçre Federal Hükümetince alındığı tarihi izleyen otuzuncu günden itibaren hüküm ifade edecektir.

Madde 14 - İkinci maddede belirtilen ihtirazi kayıtlar, her zaman, kısmen veya tamamen geri alınabilir. Geri alma, İsviçre Federal Hükümetine bildirilecektir.

İsviçre Federal Hükümeti, Akid Devletleri ve Uluslararası Kişi Halleri Komisyonu Genel Sekreterini yukarıdaki fıkra uyarınca yapılan her bildirimden haberdar edecektir.

Madde 15 - Bu Sözleşme, Akid Devletlerin her birinin anavatan topraklarının tamamında bihakkın uygulanır.

Her Devlet, imza, bildirim, katılma sırasında ve sonradan İsviçre Federal Hükümetine göndereceği bir bildirim ile, bu Sözleşme hükümlerinin anavatan dışı topraklarının ve uluslararası sorumluluğunu taşıdığı devlet veya ülkelerin birinde veya birkaçında uygulanacağını beyan edebilir. İsviçre Federal Hükümeti, bu son bildirimden her Akid Devleti ve Uluslararası Kişi Halleri Komisyonu Genel Sekreterini haberdar edecektir. Bu sözleşme hükümleri, bildirimde belirtilen ülke veya ülkelerde, söz konusu bildirimin İsviçre Federal Hükümetince alındığı tarihten itibaren altmışıncı gün yürürlüğe girecektir.

Bu maddenin ikinci fıkrası hükümleri uyarınca beyanda bulunmuş olan her Devlet, sonradan, İsviçre Federal Hükümetine göndereceği bir bildirim ile, bu Sözleşmenin ilk bildirimde belirtilen devlet veya ülkelerin birinde veya birkaçında uygulanmasına son verileceğini her zaman bildirebilir.

İsviçre Federal Hükümeti, Akid Devletlerden her birini ve Uluslararası Kişi Halleri Komisyonu Genel Sekreterini bu yeni bildirimden haberdar edecektir.

Bu Sözleşme, anılan bildirimin İsviçre Federal Hükümetine tevdi edildiği tarihten itibaren altmışıncı gün, söz konusu ülkede uygulamadan kalkacaktır.

Madde 16 - Avrupa Konseyi veya Uluslararası Kişi Halleri Komisyonu üyesi olan her Devlet bu Sözleşmeye katılabilir. Katılma belgesi, İsviçre Federal Hükümeti nezdine tevdi edilecektir. İsviçre Federal Hükümeti, Akid Devletlerden her birini ve uluslararası Kişi Halleri Komisyonu Genel Sekreterini, her katılma belgesi tevdiinden haberdar edecektir. Sözleşme, katılan Devlet bakımından, katılma belgesinin tevdi edildiği tarihten itibaren otuzuncu gün yürürlüğe girecektir.

Katılma belgesinin tevdii ancak, bu sözleşme yürürlüğe girdikten sonra mümkündür.

Madde 17 - Bu Sözleşme, süresiz yürürlükte kalacaktır. Bununla beraber, her Akid Devlet, İsviçre Federal Hükümetine göndereceği yazılı bir bildirimle, her zaman Sözleşmeyi feshetmek hakkına sahip olacak ve adı geçen Hükümet, diğer Akid Devletleri ve Uluslararası Kişi Halleri Komisyonu Genel Sekreterini bu bildirimden haberdar edecektir.

Söz konusu fesih hakkı, 11 nci maddede öngörülen bildirimden veya katılmadan itibaren, bir yıllık bir süre tamamlanmadan kullanılamaz.

Fesih bu maddenin birinci fıkrasında öngörülen bildirimin İsviçre Federal Hükümetince alındığı tarihten itibaren altı ay sonra hüküm ifade edecektir.

Usulüne uygun şekilde yetkili kılınmış ve aşağıda imzaları bulunan temsilciler, bu Sözleşmeyi imzalamışlardır.

İsviçre Federal Hükümeti arşivlerini tevdi edilmek ve aslına uygunluğu onaylanmış birer örneği diplomasi yolu ile Akid Devletlerden her birine ve Uluslararası Kişi Halleri Komisyonu Genel Sekreterliğine gönderilmek üzere, bir tek nüsha halinde, on Eylül bin dokuz yüz yetmiş beş günü Roma'da tanzim olunmuştur.

EKLER

EK I - İHTİRAZI KAYITLAR

Almanya Federal Cumhuriyeti, ikinci maddenin (a) ve (b) fıkraları çerçevesinde, aşağıdaki hallerde nesep düzeltilmesini geçerli saymamak hakkını saklı tuttuğunu beyan eder:

a) Nesebin sahih olmadığının bir Alman Mahkemesi kararıyla veya Almanya'da tanınabilecek bir yabancı mahkeme kararıyla saptanmış olması şartıyla, çocuğun, nesebi düzeltenlerden olmadığı müsbit ise,

b) Alman Kanununa göre, Alman Vatandaşının evliliği yok farz ediliyorsa,

Avusturya Cumhuriyeti, ikinci madde çerçevesinde 11 inci maddede öngörülen bildirim sırasında dermeyan olunması mümkün bulunan diğer ihtirazi kayıtlar hariç çocuğun nesebi düzeltenlerden olmadığı müsbit ise nesep düzeltilmesini geçerli saymamak hakkını saklı tutacağını beyan eder.

Yunanistan Krallığı, ikinci madde çerçevesinde, aşağıdaki hallerde nesep düzeltilmesini geçerli saymamak hakkını saklı tuttuğunu beyan eder:

a) Çocuğun, nesebi düzeltenlerden olmadığı müsbit ise,

b) Yunan kanunu, Yunan ülkesinde yapılan evliliğin geçerliliğini tanımıyorsa,

c) Yunan kanunu, bir Yunan vatandaşı tarafından yapılan evliliğin geçerliliğini tanımıyorsa.

İtalyan Cumhuriyeti, 13 üncü madde çerçevesinde, bu Sözleşmenin Birinci Bölümünün hükümlerini uygulamak taahhüdünde bulunmadığını beyan eder.

Lüksemburg Büyük Dukalığı, 13 üncü madde çerçevesinde, bu Sözleşmenin Birinci Bölümünün hükümlerini uygulamak taahhüdünde bulunmadığını beyan eder.

Hollanda bakımından, Sözleşme metninde kullanılan "Anavatan Toprağı" ve "Anavatan Dışı Topraklar" deyimleri, kamu hukuku bakımından Hollanda, Surinam ve Hollanda Antilleri arasında mevcut eşitlik nedeniyle, "Avrupa Toprağı" ve "Avrupa Dışı Toprakları" anlamını taşır.

İsviçre Konfederasyonu, ikinci maddeyi uygulayarak, aşağıdaki hallerde nesep düzeltmesini geçerli saymamak hakkını saklı tuttuğunu beyan eder:

a) Çocuğun, nesep düzeltenlerden olmadığı müsbit ise,

b) İsviçre Kanunu, İsviçre ülkesinde yapılan evliliğin geçerliliğini tanımıyorsa,

c) İsviçre kanunu, bir İsviçre vatandaşı tarafından yapılan evliliğin geçerliliğini tanımıyorsa.

EK II - 10 EYLÜL 1970 TARİHİNDE ROMA'DA İMZALANMIŞ EVLENME İLE NESEP DÜZELTİLMESİ HAKKINDAKİ SÖZLEŞMENİN 7 NCİ MADDESİYLE ÖNGÖRÜLEN BİLDİRİM

Avis prevu par l'article 7 de la Convention sur la legitimation parmariage signee a ................. le .................

Mitteilung nach Artikel 7 des Übereinkommens über die Legitimation durch nachfolgende Ehe, geschlossen in .............. am .....................

(Yunancası........................................ .................................................. .............................)

Communicazione prevista dall'art 7 della Convenzione sulla ligirtimazione per susseguente matrimonia firmata a ................... il .....................................

Kennisgeving ingevolge artikel 7 van de overeenkomst inzake wettiging door huwelijik getekend te ........................................... op ..................................

I. ÇOCUĞUN ANA VE BABASI İLE İLGİLİ BİLGİLER

Renseignements concernant les parents de l'enfant

Angaben über die Eltern deş Kindes

(Yunancası ......................... )

Notizie sui genitori

Gegevens betreffende de ouders van het kind

1 . Evlenme yeri ve tarihi

Lieu et date du mariage

Ort und Tag der Eheschliessung

Luogo e data del matrimonio

Plaats en datum van het huwelijk

Baba Ana

Pere Mere

Vater Mutter

(Yunanca) (Yunanca)

Padre Madre

Vader Moeder

Kızlık Soyadı

Nom de jeune fille

Madchename

(Yunancası)

Cognome da ragazza

Meisjesnaam

2. Soyadı

Nom de famille

(Yunancası

Cognome

Famillienaam

3. Adı

Prenoms

Vernamen

(Yunancası)

Nome

Voornamen

4. Vatandaşlığı

Nationalite

Staatsangehörigkeit

(Yunancası)

Cittadinanza

Nationaliteit

Evlenmeden önce

Avant le mariage

Vor der Eheschliessung

(Yunancası )

Prima del matrimonio

Voor het huwvelijk

5. Önceki muhtemel evlenmenin yeri ve tarihi

Eventuellement lieu et date du precedent mariage

(Yunancası)

Eventualmente luogo e data del precedente matrimonio

Eventueel plaats en datum van het vorige huwelijik

6. Bu önceki evlenmenin zeval tarihi ve yeri:

- Ölümle

- Boşanma ile

- Fesih ve iptalle

Lie et date de dissolution de ce precedent mariage par:

- Deces

- Divorce

- Annulation

Ort und Tag der Auflösung der vorhergehenden Ehe durch:

- Tood

- Scheidung (Agfhebung)

- Nichtigerklarung

(Yunancası )

Luogo e data di scioglimento di tale precedente matrimonio per:

- Decesso

- Divorzio

- Annulamento

Plaats en datum van ontbinding van dat vorige huwelijk door:

- Overlijden

- Echtsheiding

- Nietigverklaring

II. ÇOCUĞA AİT BİLGİLER

Renseignements concernant l'enfant

Angaben über das Kind

(Yunancası )

Notizle sul figlio

Gegevens bettreffende

7. Soyadı

Nom de Famille

Famillenname

(Yunancası)

Familienaam

Ana-babanın evlenmesinden önce

avant le mariage deş parents

vor der Eheschliessung der Eltern

(Yunancası )

prima del matrimonio dei genitori

voor het huwelijk van de ouders

8. Adı

Prenoms

Vornamen

(Yunancası)

Nome

Voornamen

9. Doğum yeri ve tarihi

Lieu et date de naissance

Geburtsort und tag

(Yunancası )

Luogo e data di nascita

Plaats en datum van geboorte

10. Vatandaşlığı

Nationalite

Staatsangehörigkeit

(Yunancası)

Cittadinanza

Nationaliteit

Baba Ana

Pere Mere

Vater Mutter

(Yunanca) (Yunanca)

Padre Madre

Vader Moeder

11. Tanıma yeri ve tarihi

Lieu et date de la reconnaissance

Ort und Tag der Anerkennung

(Yunancası )

Luogo e data del riconoscimento da parte di

Plaats en datum van de erkening

Muhtemel

s'il y a lieu

zutreffendenfalls

(Yunancası)

se del caso

eventueel

III. MAHKEME KARARI İLE EVLENMEDEN SONRA SABİT OLMUŞ NESEP DÜZELTMESİNE AİT BİLGİLER

Renseignements corcernant la legitimation constatee apres mariage par decision judiciaire

Angaben über die nach der Eheschliessung durch gerichtliche

Entscheidung festgestellte Legitimation

(Yunancası )

Notlzie sulla legitimazione dichiarata dopo il matrimonio da una decisione giudiziale

Gegevens betreffende de wettiging vastgesteld na het huwelijk bij rechterlijke beslissing

Gerekiyorsa

s'il y a lieu

zutreffendenfalls

(Yunancası)

se del caso

eventueel

12. Kararın yeri ve tarihi

Lieu et date de la decision

Ort und Tag der Entscheidung

(Yunancası )

Luogo e data della decisione

Plaats en datum van de besslissing

13. Nesep düzeltme tarihi ( * )

Date de la legitimation

Tag der Legitimation

(Yunancası )

Date della legittimazione

Datum van de wettiging

( * ) Eğer bu tarih evlenme tarihi değilse

Lorsque cette date n'est pas celle du mariage

Falis dieser Tag nicht der Tag der Eheschliessung

(Yunancası )

Qualora tale data non sia quella del matrimonio

Indien deze datum niet met de datum van net huwelijk

samenvalt

IV. DÜŞÜNCELER

Observations

Bemerkungen

(Yunancası)

Osservazioni

Opmerkingen

Yeri Tarihi Mühür İmza

Lieu Date Sceau Signature

Ort. Datum Stempel Unterschrift

(Yunanca) (Yunanca) (Yunanca) (Yunanca)

Luogo Data Timbro Firma

Plaats Datum Zegel Handtekening

Eklerin sayısı

Nombre de pieces justificatives annexees

Anzahl der belgeschlossenen Belege

(Yunancası )

Numero dei documenti giustificativi allegati

Aantal bijgevoegde bewijstukken

(Evlenme, tanıma, nesep düzeltmesi belgeleri, varsa diğer belgeler)

(acte de mariage; documents de reconnaissance; documents de legitimation ete.)

(Heıratsurkunde; Anerkennungsurkunden; Legitimationsurkundeusw).

(Yunancası )

(Atto di matrimonio; documenti di riconoscimento; documento di legittimazione ete.)

(huwelijksakte; bewijs van de erkenning; bewijs van de wettigingenz.)

Bilgiler latin harfleri, tarihler arap harfleriyle, aylar yıl içindeki sıralarına göre rakamla yazılırlar.

Les renseignements sont ecrits en caracteres latins, les dates en chiffres Arabes, les mois sont representes par un chiffre d'apres leur ragn dans l'anneee.

Die Angaben vverden in lateinischen Buchstaben und die Daten in arabischen Zahlen geschireben; die Monate werden durch eine Zahl gemass ihrer Stellung im Jahre bezeichnet.

(Yunancası)

Le notizie sono scritte in caratteri latini, le date in cifre arabe, i mesi sono indicati con un numero secondo la loro progressione nell'anno.

De tekst te stellen in Latijnse letters, de data in Arabische cijfers; de maaden worden aangeduid door en cijfer naar haar plaats in het jaar.

Old 04-06-2007, 22:48   #2
Av.Gülsüm Sezen

 
Varsayılan 2006/17 Sayili BaŞbakanlik Genelgesİ

Temmuz 2006 SALI Resmî Gazete Sayı : 26218
GENELGE
Başbakanlıktan:
KONU: Çocuk ve Kadınlara Yönelik Şiddet Hareketleriyle Töre ve Namus Cinayetlerinin Önlenmesi İçin
Alınacak Tedbirler.
GENELGE
2006/17
A. ÇOCUĞA YÖNELİK ŞİDDET KONUSUNDAKİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİN YAŞAMA
GEÇİRİLMESİNDE KOORDİNELİ ÇALIŞMASI GEREKEN KURUMLAR.
ÖNERİLER SORUMLU KURUM İŞBİRLİĞİ YAPILACAK
KURUM/ KURULUŞ
KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ TEDBİRLER
1. Sağlık görevlileri, yargı mensupları,
öğretmenler, sosyal hizmet uzmanları,
psikologlar, çocuk gelişimi uzmanları,
kolluk kuvvetleri ve diğer meslek
gruplarının hizmet içi eğitim
programlarında çocuklara karşı şiddete
yaklaşım konusu yer almalıdır.
Adalet Bakanlığı, Sağlık
Bakanlığı, Milli Eğitim
Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı,
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü, Üniversiteler
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü,
Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel
Müdürlüğü, Üniversiteler
2. Emniyet ve jandarma birimlerinde daha
fazla kadın memurun görevlendirilmesi ve
bu memurların kadına ve çocuğa yönelik
şiddet konusunda özel eğitim almış olması
sağlanmalıdır.
İçişleri Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü,
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü, Üniversite Kadın
Sorunları Araştırma ve Uygulama
Merkezleri
3. Emniyet ve jandarma birimlerinde,
çocuğa yönelik şiddet olgularının doğru
tanımlanarak değerlendirmesini sağlayacak
eğitim çalışmaları yapılmalıdır.
İçişleri Bakanlığı Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel
Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve
Çocuk Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü, Üniversiteler
4. Diyanet İşleri Başkanlığı, çocuğa yönelik
şiddet konusunda; toplumu bilinçlendirmek
üzere hutbe ve vaazlar vermeli, yazılı ve
görsel yayınlar yapmalı ve çeşitli etkinlikler
düzenlemelidir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel
Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve
Çocuk Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü,
Üniversiteler
5. Mülki idare amirlikleri ve yerel
yönetimlerce, çocuğa yönelik şiddetle ilgili
broşürler ve diğer tanıtıcı materyaller
hazırlanarak, halka açık alanlarda ve kamu
hizmet birimlerinde dağıtımı sağlanmalıdır.
Valilikler, Belediyeler Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü,
Üniversiteler
6. Kent yapılanmasında sadece okul
çocuklarının değil, değişik yaş
gruplarındaki gençlerin de çeşitli
faaliyetlerde bulunabileceği sosyal tesisler
kurulmalı, var olanlar aktif hale
getirilmelidir.
Bayındırlık ve İskan
Bakanlığı, Valilikler,
Belediyeler
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü,
Üniversiteler, İlgili Meslek
örgütleri ve İlgili Sivil Toplum
Kuruluşları
KURUMSAL HİZMETLER
1. Devlet, çocuklara yönelik her türlü şiddet
eylemini ortadan kaldıracak önlemlerin bir
devlet politikası olarak uygulanmasını
sağlamalıdır. Bu alana yönelik bir bütçe
oluşturulmalı, söz konusu bütçenin etki ve
sonuçlan görünür kılınmalıdır.
TBMM, Başbakanlık ve diğer
İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları
Üniversiteler, Sivil Toplum
Kuruluşları
2. Çocuğa yönelik şiddetin önlenebilmesi
için sorunun temeline inilerek, ekonomik,
yasal, kurumsal, eğitsel ve kültürel alanlara
yönelik olarak eş zamanlı, paralel
düzenlemeler yapılmalıdır.
Başbakanlık ve diğer ilgili
tüm kamu kurum ve
kuruluşlar.
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü,
Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel
Müdürlüğü, Yerel Yönetimler,
Üniversiteler, İlgili Meslek
örgütleri ve İlgili Sivil Toplum
Kuruluşları
3. Çocuğa yönelik şiddete karşı alınacak
önlemler ulusal plan çerçevesinde ve
kapsamlı olarak belirlenmelidir. Söz konusu
plan hazırlanırken, toplumsal cinsiyet bakış
açısına sahip olması sağlanmalıdır.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü
4. Toplumsal cinsiyete duyarlı politikaların
ana plan ve programlara entegrasyonu,
sektörler ve disiplinler arası işbirliğinin
sağlanması, programların ve sonuçların
izlenme ve değerlendirilmesi için gerekli
mekanizmaların oluşturulması, mevcut
mekanizmaların işler hale gelmesi
sağlanmalıdır.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü, Kadının Statüsü
Genel Müdürlüğü
İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları,Yerel Yönetimler,
Üniversite Kadın Sorunları
Araştırma ve Uygulama
Merkezleri, İlgili Meslek Örgütleri
ve İlgili Sivil Toplum Kuruluşları
5. Ülke çapında ilgili tüm sivil ve resmi
kuruluşları kapsayacak "20062010
Çocuğa
Yönelik Şiddetin Önlenmesi Eylem Planı"
hazırlanmalı ve uygulamaları takip
edilmelidir.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü
İlgili Tüm Kurum ve Kuruluşlar,
Yerel Yönetimler, Üniversiteler,
İlgili Meslek örgütleri ve İlgili
Sivil Toplum Kuruluşları
6. SHÇEK bünyesinde hizmet veren "183
Aile, Çocuk, Kadın ve Sosyal Hizmet ve
Özürlü Çağrı Merkezi"nin daha işlevsel
kılınması ve bunun için gerekli tedbirlerin
alınması sağlanmalıdır.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü
İçişleri Bakanlığı, Adalet
Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı,
Üniversite ve özel Sektöre Ait
Sağlık Kuruluşları, Barolar
7. Ülke genelinde 24 saat hizmet verecek
ücretsiz "ALO ŞİDDET HATTI"
oluşturulmalıdır. Bu hatlarda şiddet
konusunda eğitim almış personelin görev
yapması sağlanmalıdır.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü
İçişleri Bakanlığı, Adalet
Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı,
Üniversite ve Özel sektöre ait
Sağlık Kuruluşları, Barolar
8. Ülkemizde aile içinde şiddete uğramış
(fiziksel, ruhsal, cinsel) çocuklara yönelik
hizmetlerin sunulabileceği kurumlar ve acil
yardım hatları henüz tam olarak
kurumsallaştırılamamıştır. Bu nedenle bu
alanlarda kurumsallaşma ivedilikle
sağlanmalıdır.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü
İçişleri Bakanlığı, Adalet
Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı,
Üniversite ve Özel Sektöre ait
Sağlık Kuruluşları, Barolar
9. Çocuğa yönelik şiddet konusunda ulusal
bir veri tabanı bulunmamaktadır. Eldeki
veriler de çok yetersizdir. Bu nedenle bu
konularla ilgili Bakanlıkların veri toplaması
ve toplumun kullanımına açık veri tabanları
oluşturması sağlanmalıdır. Tarama
sonuçlarının sağlıklı olabilmesi için,
toplanmak istenen istatistiğe yönelik soru
setleri hazırlanmalı ve sonuçların tek elden
(Türkiye İstatistik Kurumu) toplanarak
değerlendirilmesi gerekmektedir.
Türkiye İstatistik Kurumu İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları (İçişleri Bakanlığı,
Adalet Bakanlığı, Sağlık
Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı,
Devlet Planlama Teşkilatı, Aile ve
Sosyal Araştırmalar Genel
Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve
Çocuk Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü, Üniversiteler v.b.)
10. Çocuk ıslahevlerinin amacına uygun
çalışmasını engelleyen eksikliklerin
giderilmesi, daha etkin hizmet verebilmesi
için denetimlerin yapılması sağlanmalı ve
çocukların yetişkinlere özgü tutukevlerinde
tutulmamaları için gerekli alt yapı
oluşturulmalıdır.
Adalet Bakanlığı İlgili Kamu Kurum ve Kuruluşlar,
İlgili Sivil Toplum Kuruluşları
EĞİTİM
1. Zorunlu eğitim 11 (on bir) yıla
çıkarılmalıdır. Söz konusu zorunlu
eğitimden ülke genelinde tüm çocukların
yararlanması için gerekli tüm tedbirler
alınarak, bu konuda denetimlerin yapılması
sağlanmalıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı Valilikler, Yerel Yönetimler, İlgili
Sivil Toplum Kuruluşları
2. İlköğretimin zorunlu olması nedeniyle,
bu zorunluluğun ihlali durumunda ilgililer
hakkında yasal prosedür titizlikle
işletilmelidir. Gerek bu konuda gerekse
ekonomik yönden istismar edilen çocukların
takibi ve gerekli önlemlerin alınması
konusunda ilgili tüm kurum ve kuruluşlar
ile yerel yönetimler koordineli olarak
çalışmalıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı,
Çalışma ve Sosyal Güvenlik
Bakanlığı
Valilikler, Yerel Yönetimler, İlgili
Sivil Toplum Kuruluşları, Sosyal
Yardımlaşma ve Dayanışmayı
Teşvik Fonu, Sosyal Hizmetler ve
Çocuk Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü
3. Kız çocuklarının eğitimlerini
tamamlamaları büyük önem taşımaktadır.
Özellikle kız çocuklarının okullaşma
oranlarının artırılmasına yönelik olarak
yapılan kampanyaların sürekliliği
sağlanarak, sonuçlarının izlenmesine önem
verilmeli ve kızların kesintisiz olarak
öğrenimlerine devam etmelerini sağlayıcı
önlemler alınmalıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı Valilikler, Yerel Yönetimler, İlgili
Sivil Toplum Kuruluşları, Medya
4. Özellikle ekonomik yönden geri,
geleneksel değerlerin hakim olduğu kırsal
bölgelerde kız çocuklarının eğitime
katılmaların sağlamaya yönelik olarak yatılı
kız bölge okullarının (ilköğretim ve
ortaöğretim) açılması ve yaygınlaştırılması
gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı,
Valilikler, Yerel Yönetimler, Özel
Sektör Kuruluşları, Sivil Toplum
Kuruluşları
5. Geçici tarım işçisi olan ailelerin
çocuklarının ilköğretim eğitimi almaları ve
eğitimlerini tamamlamaları sağlanmalıdır.
Bu yönde mobil eğitim ve benzeri projeler
geliştirilmelidir. Yerel yöneticiler bu
konuyu takip etmeli ve uygulanmasını
sağlamalıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı Valilikler, Yerel Yönetimler, Sivil
Toplum Kuruluşları
6. Eğitim materyallerinde kadın ve erkek
eşitliğini yok sayan, görmezden gelen ya da
zedeleyen anlayışları ortadan kaldıran
öğelerinden ayıklanması gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü,
Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel
Müdürlüğü
7. İlköğretimden başlayarak eğitimin her
aşamasında (örgün ve yaygın eğitim de
dahil olmak üzere) şiddet ve toplumsal
cinsiyet duyarlılığı konularını içeren ve
çocuklara kendi bedenlerini tanımayı
öğreten eğitim programlan hazırlanarak
uygulamaya konulmalıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık Bakanlığı, Kadının Statüsü
Genel Müdürlüğü, Üniversiteler
8. Okul yönetimleri, sınıf öğretmenlerinin
ve rehber öğretmenlerin çocuğa yönelik
şiddetin tanınması ve yetkili makamlara
bildirilmesi konusunda duyarlılıkları
artırılmalıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık Bakanlığı, Kadının Statüsü
Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü,
Üniversiteler
9. Çocuğa yönelik şiddetle ilgili yasaların
ve Çocuk Hakları Sözleşmesinin okullarda
öğretilmesi ve okullardaki şiddeti ortadan
kaldırmak için çok yönlü bir kampanya
başlatılması ve bu kampanyanın toplumsal
seferberliğe dönüştürülmesi gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı İlgili tüm kamu kurum ve
kuruluşları, Görselİşitsel
Medya
Kuruluşları (Ulusal, Bölgesel ve
Yerel), Sivil Toplum Kuruluşları
10. Ailelere çocuk eğitimi ve çocuk
yetiştirme yöntemlerin verildiği "AnaBaba
Okulları" programları yaygınlaştırılarak
kurumsal alt yapı oluşturulmalıdır.
Aile ve Sosyal Araştırmalar
Genel Müdürlüğü
Milli Eğitim Bakanlığı, Sosyal
Hizmetler ve Çocuk Esirgeme
Kurumu Genel Müdürlüğü, Sivil
Toplum Kuruluşları, Üniversiteler,
Yerel Yönetimler
11. Ülkemizde tecavüz ve ensest gibi
konular ciddi sorunlar arasında yer almasına
rağmen hâlâ bunların tabu sayılmasıyla
mücadele edilerek, cinsel şiddet türleri,
nedenleri, önleme yolları konusunda halkın
bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar
yapılmalıdır.
Aile ve Sosyal Araştırmalar
Genel Müdürlüğü, Kadının
Statüsü Genel Müdürlüğü,
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü
İlgili tüm kamu kurum ve
kuruluşları, Görselİşitsel
Medya
Kuruluşları (Ulusal, Bölgesel ve
Yerel), Sivil Toplum Kuruluşları,
Üniversiteler
12. Çocuğa yönelik şiddet konusunda anne
babalar ve bakım veren kişilerin çocuğa
yaklaşım ve çocuk terbiyesi alanlarında
zihniyet dönüşümünü sağlayacak eğitim
programlarına öncelikle yer verilmelidir.
Aile ve Sosyal Araştırmalar
Genel Müdürlüğü
Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık
Bakanlığı, Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve
Çocuk Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü, Sivil Toplum
Kuruluşları, Üniversiteler, Yerel
Yönetimler
13. Çocuğa yönelik şiddet konusunda
zararlı gelenek ve görenekler tespit edilerek
ayıklanmalı ve kişilerin söz konusu davranış
şekillerini değiştirmelerini sağlayıcı eğitim
programları hazırlanmalıdır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları, Üniversiteler, Sivil
Toplum Kuruluşları
14. Çocuğa yönelik şiddetle ilgili
bilgilendirici spot eğitim filmlerinin görsel
medyada sık aralıklarla gösterilmesi
sağlanmalıdır.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü
Görselİşitsel
Medya Kuruluşları
(Ulusal, Bölgesel ve Yerel)
SAĞLIK
1. Sağlıkla ilgili yüksek öğrenim
kurumlarında mezuniyet öncesi eğitim
programlarına çocuğa yönelik şiddeti
tanıma, gerekli müdahaleleri yapabilme ve
şiddet gören çocuğu korumak amacıyla
gerekli mekanizmaları çalıştırabilme
konularında dersler konulmalıdır.
Üniversitelerarası Eğitim
Komisyonu, Üniversitelerin
Eğitim Müfredat
Komisyonları
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü,
Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel
Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve
Çocuk Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü
2. Sağlık kuruluşlarına başvuran şiddet
mağduru çocuklara sunulacak koruyucu ve
tedavi edici sağlık hizmetleri planlanırken,
tüm sağlık kurumlarında hizmet sunucu
olan hekim ve hemşire gibi sağlık
çalışanlarının yanı sıra çocuğa yönelik
şiddeti tanıma, tespit etme ve bildirim
konusunda eğitilmiş sosyal hizmet uzmanı
ve psikologların yer alacağı bir modelin
oluşturulması sağlanmalıdır.
Sağlık Bakanlığı, Üniversite
ve özel Sektöre Ait Sağlık
Kuruluşları
İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları
HUKUK
1. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununa
ilişkin alt yapıların ivedilikle oluşturulması
yönündeki
çalışmalar hızlandırılmalıdır.
Adalet Bakanlığı İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları,
2. CMK'nun "tanıkların dinlenmesi" başlıklı
52 inci maddesinin (3). fıkrasında çocuk
mağdurların tanık olarak dinlenmeleri
sırasındaki görüntü ve seslerin kayda
alınmasının zorunlu olduğuna dair hükmün,
"5320 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun
Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında
Kanunun 12 inci maddesinin ikinci fıkrası"
uyarınca, bu fıkranın (a) ve (b) bentlerinin 1
Temmuz 2006 tarihinde yürürlüğe gireceği
yönündeki düzenleme gözetilerek anılan
yasal düzenlemenin bir an önce hayata
geçirilmesi için alt yapının ivedilikle
oluşturulması gerekmektedir.
Adalet Bakanlığı İçişleri Bakanlığı
3. Şiddet ve özellikle ensest faillerinin
rehabilitasyona tabi tutulmalarının yasal bir
zorunluluk haline getirilmesi ve masrafların
failler tarafından karşılanması yönünde
yasal düzenlemelere gidilmelidir.
Adalet Bakanlığı Sağlık Bakanlığı, Sosyal Hizmetler
ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü, Barolar
4. Hak arama sürecindeki yasal prosedür
mağdurlar lehine basitleştirilmeli, sağlıkla
ilgili kayıtlar başta olmak üzere gerekli
belge ve kayıtların ücretsiz hazırlanması
sağlanmalı ve bunun için gerekli yasal
düzenlemeler yapılmalıdır.
Adalet Bakanlığı, Sağlık
Bakanlığı
İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları
5. Çocuğun beden muayenesinde, çocuğun
"aydınlatılmış onamının" alınması yönünde
yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
Adalet Bakanlığı ilgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları, Üniversiteler, Sivil
Toplum Kuruluşları
B. KADINA YÖNELİK ŞİDDET KONUSUNDAKİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİN YAŞAMA
GEÇİRİLMESİNDE KOORDİNELİ ÇALIŞMASI GEREKEN KURUMLAR.
ÖNERİLER SORUMLU KURUM İŞBİRLİĞİ YAPILACAK
KURUM/KURULUŞ
KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ TEDBİRLER
1. Devlet, kadın ve erkek arasındaki
ekonomik eşitsizliğin ortadan kaldırılması
için gerekli tedbirleri almalıdır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik
Bakanlığı
ilgili Tüm Kurum ve Kuruluşlar,
Özel Sektör,
Üniversiteler
2. İşe alınmada eşitliği sağlayıcı önlemler
alınmalı, işyerinde cinsiyete dayalı
ayrımcılığın olmaması için işverenlerin ve
yöneticilerin gerekirse pozitif ayrımcılık
yapmaları gerekmektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik
Bakanlığı
İlgili Tüm Kurum ve Kuruluşlar,
Özel Sektör
3. Kadınların istihdam olanakları ve iş
kurmak için gereksinim duydukları kredi
almalarını kolaylaştıracak düzenlemeler
yapılmalıdır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik
Bakanlığı, Kamu ve Özel
Sektör Bankaları
Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Sivil Toplum
Kuruluşları
4.4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair
Kanunun tanıtımı yönünde çok yönlü
çalışmalar yapılmalıdır.
Aile ve Sosyal Araştırmalar
Genel Müdürlüğü, Kadının
Statüsü Genel Müdürlüğü,
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü
İlgili Tüm Kurum ve Kuruluşlar,
Üniversiteler, Sivil Toplum
Kuruluşları
5. Evlilik öncesi çiftlerin yardım almaları
konusunda "Evlilik ve Evlilik Danışmanlığı"
hizmetlerinin kurumsallaşması ve
yaygınlaştırılması gerekmektedir.
Aile ve Sosyal Araştırmalar
Genel Müdürlüğü, Yerel
Yönetimler
İlgili Tüm Kurum ve Kuruluşlar,
Üniversiteler, Sivil Toplum
Kuruluşları
6. Kadınerkek
eşitliğini önemseyen, kadın
haklarının gelişmesi konusunda destek veren
erkek gruplarının sayısının artırılması
konusunda gerekli önlemler alınmalıdır.
Aile ve Sosyal Araştırmalar
Genel Müdürlüğü, Kadının
Statüsü Genel Müdürlüğü
Sivil Toplum Kuruluşları
7. Eğitimini yanda bırakmış kadınların
eğitimlerini tamamlayabilmeleri ve aktif
olarak iş yaşamına katılmaları için ihtiyaç
duydukları destek hizmetleri (yuva, kreş,
gündüz bakımevi gibi) sağlanmalıdır.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü
Milli Eğitim Bakanlığı, Yerel
Yönetimler, Sivil Toplum
Kuruluşları, Özel Sektör
8. Aile Mahkemeleri ve Çocuk
Mahkemelerinde görev yapacak yargı
mensuplarının, pedagogların, sosyal hizmet
uzmanlarının, psikologların toplumsal
cinsiyet bakış açısı eğitimi alması ve 4787 s.
Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve
Yargılama Usullerine Dair Kanunu uyarınca
bu mahkemelerde görev alacak
pedagogların, sosyal hizmet uzmanlarının,
psikologların kadrolarına atanmaları en kısa
sürede yapılmalıdır.
Adalet Bakanlığı Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Üniversiteler
9. Belediyelerin ve Milli Eğitim
Bakanlığı'nın Halk Eğitim Merkezleri ile
SHÇEK' in Toplum Merkezleri'nde kadın
çalışmaları yapılmalıdır. Sivil toplum
kuruluşlarıyla işbirliği sağlanarak söz
konusu merkezlerde okuryazarlık,
kadının
insan hakları, toplumsal cinsiyet rolleri,
özgüven gibi kadına yönelik güçlendirici
çalışmalar yapılmalıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı, Yerel
Yönetimler, Sosyal Hizmetler
ve Çocuk Esirgeme Kurumu
Genel Müdürlüğü
Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü,
Sivil Toplum Kuruluşları
10. Kadına yönelik şiddetle ilgili spot
filmler üretilmeli, ulusal, bölgesel ve yerel
medyada ulusal bir kampanya çerçevesinde
gösterilmesi sağlanmalıdır.
Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü
Görselİşitsel
Medya Kuruluşları
(Ulusal, Bölgesel ve Yerel)
11. Kadına yönelik şiddettin önlenmesine
ilişkin mülki idare amirlikleri ve yerel
yönetimlerce broşürler hazırlanmalı,
hazırlanacak bu broşürlerin, halka açık
alanlarda ve kamu hizmet birimlerinde
dağıtımı sağlanmalıdır.
Valilikler, Yerel Yönetimler Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim
Bakanlığı, Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü,
Üniversiteler, Sivil Toplum
Kuruluşları,
12. Diyanet İşleri Başkanlığı, kadına yönelik
şiddetin önlenmesi konusunda; toplumu
bilinçlendirmek üzere hutbe ve vaazlar
vermeli, yazılı ve görsel yayınlar yapmalı ve
çeşitli etkinlikler düzenlemelidir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü,
Görselİşitsel
Medya Kuruluşları
(Ulusal, Bölgesel ve Yerel)
13. Bütün kamu kurum ve kuruluşları ile
sivil toplum kuruluşlarında kadına yönelik
şiddet konusunda duyarlığı ve sorumluluğu
artırıcı bir kampanya düzenlenmeli bu
alanda yapılmış olumlu girişimlerin
duyurulması sağlanmalıdır.
Özel Sektör Kuruluşları,
Sendikalar
İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları, Üniversiteler, Sivil
Toplum Kuruluşları
14. Kent planlamasında, sokak ve parkların
iyi aydınlatılması ve kadınların acil telefon
hatlarına kolay ulaşabilmesini sağlamak
amacıyla telefon kulübelerinin sayılarının
artırılması gibi kadına yönelik şiddetin
önlenmesi konusunda gerekli hizmetlerin
sunulması sağlanmalıdır.
Bayındırlık ve İskan
Bakanlığı, Yerel Yönetimler
Ulaştırma Bakanlığı, Özel Sektör
HİZMET KURUMLARI
1. TBMM bünyesinde "KadınErkek
Eşitliği
Komisyonu" adı ile daimi bir komisyon
oluşturulmalıdır.
TBMM İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları, Üniversiteler, Sivil
Toplum Kuruluşları
2. Şiddete uğrayan ve özellikle sığınma
evlerindeki ihtiyacı olan kadınları danışma
merkezleri ile sığınaklara başvuran kadınları
ekonomik olarak güçlendirmek, yeniden ev
kurmalarını sağlamak amacıyla bir "Kadın
Destek Fonu" oluşturulmalı ve kadınların
uygun işlere yerleştirilmesi sağlanmalıdır.
Başbakanlık İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları, Özel Sektör, Sivil
Toplum Kuruluşları
3. Avrupa Birliği bünyesinde yürütülmekte
olan çocuklar, gençler ve kadınlara karşı
şiddetin önlenmesine yönelik DAPHNEII
(20042008)
programını ülkemiz de
imzalamalıdır.
Başbakanlık Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Devlet Planlama
Teşkilatı, Sosyal Hizmetler ve
Çocuk Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü,
Yerel Yönetimler, Üniversiteler,
Sivil Toplum Kuruluşları
4. Kadın erkek eşitliğine aykırı politikalar,
yasal düzenlemeler ve uygulamalar
kaldırılmalı, toplumda kadın ve erkek
eşitliği sağlanıncaya kadar, kadınlara pozitif
ayrımcılık yapılması bir devlet politikası
olarak kabul edilmelidir.
Başbakanlık ve Diğer İlgili
Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları
Üniversiteler, Sivil Toplum
Kuruluşları
5. Yasa koyucuların, kadınları doğrudan
ilgilendiren kanunların yapım sürecinde,
ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yanı
sıra, sivil toplum kuruluşlarının ve
üniversitelerin kadın araştırma ve uygulama
merkezlerinin de görüş ve önerilerini
alınmalıdır.
Başbakanlık ve Diğer İlgili
Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları
6. Devlet kadınlara yönelik her türlü şiddet
eyleminin önlenmesini bir devlet politikası
olarak kabul etmelidir. Bu alana yönelik bir
bütçe oluşturularak, toplumsal cinsiyet
rolleri açısından bütçelerin etki ve sonuçları
görünür kılınarak, toplumsal cinsiyete dayalı
bütçe analizleri yapılmalıdır.
Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü
İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları, Üniversiteler, Sivil
Toplum Kuruluşları
7. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü
koordinatörlüğünde bir "Kadına Yönelik
Şiddet İzleme Komitesi" kurulmalıdır.
Kadının Statüsü
Genel Müdürlüğü
İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları, Üniversiteler, Sivil
Toplum Kuruluşları
8. Toplumsal cinsiyete duyarlı politikaların
devletin bütün ana plan ve programlarının
içine entegre edilmesi, ilgili kurum ve
kuruluşlar arasında işbirliğinin sağlanması,
programların ve sonuçların izlenme ve
değerlendirilmesi için gerekli
mekanizmaların oluşturulması ve var olan
mekanizmaların işler hale getirilmesi
sağlanmalıdır.
Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü
Üniversiteler, Sivil Toplum
Kuruluşları
9. Kadına yönelik şiddete karşı alınacak
önlemler bir ulusal plan çerçevesinde yasal,
kurumsal, eğitsel ve kültürel alanlara
yönelik, kapsamlı olarak belirlenmelidir. Bu
plan hazırlanırken toplumsal cinsiyet bakış
açısına sahip bir plan olması sağlanmalıdır.
Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Devlet Planlama
Teşkilatı
İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları, Üniversiteler, Sivil
Toplum Kuruluşları
10. Ülke genelinde tüm kamu kurum ve
kuruluşları, üniversiteler ve özel sektör
çalışanlarına yönelik "toplumsal cinsiyet
eşitliği" eğitimi verilmesinin zorunlu hale
getirilmesi sağlanmalıdır.
Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü
İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları, Yerel Yönetimler,
Üniversitelerin Kadın Sorunları
Araştırma Merkezleri, Özel
Sektör
11. Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı
koordinasyonunda bütün kamu kurum ve
kuruluşları, üniversiteleri, sivil toplum
kuruluşlarını, özel sektör ve yerel
yönetimleri de kapsayacak "20062010
Kadına Yönelik Şiddetin önlenmesi Eylem
Planı" hazırlanmalı ve uygulamaları takip
edilmelidir.
Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü
İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları, Yerel Yönetimler,
Üniversitelerin Kadın Sorunları
Araştırma Merkezleri, Sivil
Toplum Kuruluşları, Özel Sektör
12. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde
çalışmalar yapmakta olan tüm kamu kurum
ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları,
üniversitelerin kadın çalışması yapan
araştırma merkezleri ve yerel yönetimler
arasında koordinasyonun sağlanarak, ortak
bir "hizmet ağı modeli" oluşturulmalıdır.
Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü
İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları, Yerel Yönetimler,
Üniversitelerin Kadın Sorunları
Araştırma Merkezleri, Sivil
Toplum Kuruluşları
13. SHÇEK bünyesinde hizmet veren "183
Aile, Çocuk, Kadın ve Sosyal Hizmet ve
Özürlü Çağrı Merkezi”nin çalışmasındaki
sorunların giderilmesi, daha işlevsel
kılınması ve bunun için gerekli tedbirlerin
alınması sağlanmalıdır.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü
İçişleri Bakanlığı, Adalet
Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı,
Üniversite ve özel Sektöre Ait
Sağlık Kuruluşları, Barolar
14. Ülke genelinde 24 saat hizmet verecek
ücretsiz "ALO ŞİDDET HATTI”
oluşturulmalıdır. Bu hat da şiddet konusunda
eğitim almış personelin görev yapması
sağlanmalıdır.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü
İçişleri Bakanlığı, Adalet
Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı,
Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Üniversite ve Özel
Sektöre Ait Sağlık Kuruluşları,
Barolar
15.4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair
Kanun'un uygulanması aşamasında daha
etkili bir sonuca ulaşmak için şiddet
uygulayan bireylerin rehabilitasyona tabi
tutulmaları konusunda gerekli bütün yasal
ve kurumsal alt yapı oluşturulmalıdır.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü
Adalet Bakanlığı, Sağlık
Bakanlığı
16. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme
Kurumu (SHÇEK) için bütçeden ayrılan pay
artırılmalı, kadın sığınma evleri/kadın
konukevleri nitelik ve nicelik açısından
Avrupa Birliği standartlarına uygun hale
getirilmeli ve hizmet sunacak personelin
kadın bakış açısına sahip olması sağlanmalı,
anılan merkezlerin gizlilik ilkesine uygun
olarak hizmet vermeleri konusunda gerekli
özen gösterilmelidir.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu, Devlet
Planlama Teşkilatı, Yerel
Yönetimler
Üniversiteler, Sivil Toplum
Kuruluşları
17. Kadın sığınma/konuk evlerinin kuruluşu
ve işletilmesi ile ilgili mevzuatın gözden
geçirilerek Avrupa Birliği standartları
doğrultusunda yeniden hazırlanması ve yerel
yönetimlere kadın sığınma/konuk evi açma
konusunda zorunluluk getirilmesi
sağlanmalıdır. Açılan kadın sığınma/konuk
evlerinin mevzuatta belirtilen standartlara
uygunluğu düzenli olarak denetlenmelidir.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü
Yerel Yönetimler, Üniversiteler,
Sivil Toplum Kuruluşları
18. Hak arama sürecindeki yasal prosedür
mağdurlar lehine basitleştirilmeli, sağlıkla
ilgili kayıtlar başta olmak üzere gerekli
belge ve kayıtların ücretsiz hazırlanması
sağlanmalıdır. Bu sürecin her aşaması
kadının özel hayatına saygılı, kadım
koruyucu olmalıdır.
Adalet Bakanlığı, Sağlık
Bakanlığı,
İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları
19. Şiddet mağduru kadına emniyet
birimlerinde uygulanacak prosedür ve
atılacak adımlarla ilgili olarak genel broşür
hazırlanmalıdır.
İçişleri Bakanlığı Barolar, İlgili Sivil Toplum
Kuruluşları
20. Sivil toplum kuruluşları tarafından
kurulmuş ve kurulacak olan bağımsız kadın
sığınma evi ve kadın danışma merkezlerini
açma ve işletme girişimleri yerel yönetimler
ve İl özel idareleri tarafından mali destek de
dahil olmak üzere çok yönlü
desteklenmelidir.
Valilikler, Sosyal Hizmetler
ve Çocuk Esirgeme Kurumu
Genel Müdürlüğü, Yerel
Yönetimler
Sivil Toplum Kuruluşları
21. Şiddet gördüğü için kadın
sığınma/konuk evine yerleştirilen kadınların
buradan çıktıktan sonra kendi ayakları
üzerinde durmayı başarmalarını sağlamak ve
desteklemek için kadınlara devletin sahip
olduğu kaynaklardan geçici konut tahsisi
yapılmalıdır.
Yerel Yönetimler, Toplu
Konut İdaresi
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü, Sivil Toplum
Kuruluşları
22. Kadına yönelik şiddet konusunda ulusal
bir veri tabanı bulunmamaktadır. Mevcut
veriler de sağlıklı ve yeterli değildir. Bu
nedenle bu konularla ilgili Bakanlıkların
sağlıklı veri oluşturabilmeleri için
toplanacak verilere yönelik standart soru
formları hazırlanmalı ve sonuçları tek elde
(Türkiye İstatistik Kurumu) toplanarak
ulusal veri tabanı oluşturulmalıdır.
Türkiye İstatistik Kurumu İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları, Üniversiteler, Özel
Sektör, Sivil Toplum Kuruluşları
23. Kadına yönelik şiddetin neden ve
sonuçları ile toplumsal maliyetinin
araştırılması ve şiddetin önlenmesine ilişkin
projelerin üretilmesi ve gerçekleştirilmesi
yönünde ilgili kuruluşlara destek
verilmelidir.
Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Devlet Planlama
Teşkilatı, Sosyal Hizmetler ve
Çocuk Esirgeme Kurumu
Genel Müdürlüğü, Aile ve
Sosyal Araştırmalar Genel
Müdürlüğü
Yerel Yönetimler, Üniversiteler,
Sivil Toplum Kuruluşları
24. Ülke içinde politika, program
geliştirmeyi teşvik edecek bilgilerin daha
hızlı üretebilmesi için üniversitelerin Kadın
Sorunlarını Araştırma ve Uygulama
Merkezleri teşvik edilerek araştırma
yapmaları ve yayınlamaları sağlanmalıdır.
Üniversiteler Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Devlet Planlama
Teşkilatı, Sosyal Hizmetler ve
Çocuk Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü,
Yerel Yönetimler, Sivil Toplum
Kuruluşları
EĞİTİM
1. Kadına yönelik şiddet konusunda zararlı
gelenek ve göreneklerin tespit edilerek buna
yönelik tutum ve davranış biçimlerini
değiştirmelerini sağlayıcı eğitim programlan
hazırlanmalıdır. Kadına yönelik aile içi
şiddetin önlenmesine yönelik olarak başta
erkekler olmak üzere ailenin tüm
bireylerinin eğitilmesi ve özellikle öfkenin
kontrolü ve kişiler arasında sağlıklı iletişim
becerileri konusunda yaygın eğitim
programlarının hazırlanmasında devletin
gerekli çalışmaları yapması gerekmektedir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı,
Milli Eğitim bakanlığı,"
Sağlık Bakanlığı, Kadının
Statüsü Genel Müdürlüğü,
Aile ve Sosyal Araştırmalar
Genel Müdürlüğü
Üniversiteler, Sivil Toplum
Kuruluşları
2. Özellikle ekonomik yönden geri,
geleneksel değerlerin hakim olduğu kırsal
bölgelerde kız çocuklarının eğitime
katılmaların sağlamaya yönelik olarak kız
yatılı ilköğretim ve ortaöğretim bölge
okullarının açılması ve yaygınlaştırılması
gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı Sivil Toplum Kuruluşları, Özel
Sektör
3. Askerlik eğitiminde, camilerde,
kahvehanelerde, çok sayıda erkek çalışan
istihdam eden kuruluşlarda kadına yönelik
şiddet konusunda erkeklere yönelik zihniyet
dönüşümünü sağlayacak eğitim programları
düzenlenmelidir.
Milli Savunma Bakanlığı,
Sosyal Hizmetler
ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü, Diyanet İşleri
Başkanlığı, Valilikler.
Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü,
Sivil Toplum Kuruluşları
4. Şiddete uğrayan kadınların
başvurabilecekleri, rehberlik ve danışmanlık
hizmeti alabilecekleri merkezlerin tanıtımı
ile kadınlara yönelik bilinç yükseltme ve
eğitim çalışmaları konusunda ulusal bir
bilgilendirme kampanyası yürütülmelidir.
Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Valilikler,
Diyanet İşleri Başkanlığı,
Yerel Yönetimler
Sivil Toplum Kuruluşları, Görselİşitsel
Medya Kuruluşları (Ulusal,
Bölgesel ve Yerel)
6. Sağlık görevlileri, yargı mensupları,
kolluk kuvvetleri, öğretmenler, sosyal
hizmet uzmanları, psikologlar, çocuk
gelişimi uzmanları, ve diğer meslek
gruplarının lisans ve hizmet içi eğitim
programlarında kadına yönelik şiddet
konusu yer almalıdır.
Üniversitelerarası Eğitim
Komisyonu, Üniversitelerin
Eğitim Müfredat
Komisyonları
Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü,
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü
SAĞLIK
1. Sağlık hizmeti sunan kurumlarda çalışan
sağlık personelinin kadına yönelik şiddeti
tanıması, tespit etmesi, gerekli müdahaleleri
yapabilmesi ve şiddete uğrayan kadınları
uygun kuruluşlara yönlendirmeleri için
gerekli alt yapının oluşturulması ve sağlık
çalışanlarının mezuniyet öncesi ve sonrası
eğitim programlarında kadına yönelik şiddet
konusuna yer verilmelidir.
Sağlık Bakanlığı,
Üniversitelerarası Eğitim
Komisyonu, Üniversitelerin
Eğitim Müfredat
Komisyonları, Üniversite ve
Özel Sektöre Ait Sağlık
Kuruluşları
İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları
2. Tüm sağlık kuruluşlarında şiddet mağduru
kadınlara yönelik özel birimlerin
oluşturulması zorunlu hale getirilmelidir. Bu
birimlerde hekim ve hemşire gibi sağlık
çalışanlarının yanı sıra kadına yönelik şiddet
konusuna duyarlı sosyal hizmet uzmanı ve
psikologların çalışması sağlanmalıdır. Bu
birimde çalışanların kadına yönelik şiddeti
tanıma, ve şiddet gören kadına yönelik
hizmet veren mekanizmaları harekete
geçirebilmek için gerekli bildirimi yapmaları
sağlanmalıdır.
Sağlık Bakanlığı, Üniversite
ve özel Sektöre Ait Sağlık
Kuruluşları
İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları
3. Aile planlaması hizmetleri başta olmak
üzere bütün üreme sağlığı hizmetlerinin
özellikle birinci basamak sağlık
kuruluşlarında kadınlar için ücretsiz,
ulaşılabilir ve kaliteli bir şekilde verilmesi
sağlanmalıdır.
Sağlık Bakanlığı
HUKUK
1."Çerçeve Eşitlik Yasası"nın ivedilikle
çıkarılması gerekmektedir.
Adalet Bakanlığı Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü,
Üniversiteler ve ilgili Tüm Kamu
Kurum ve Kuruluşları ile Sivil
Toplum Kuruluşları
2. Anayasamızın "Kanun önünde eşitlik"
başlıklı 10. maddesine göre; "Herkes, dil,
ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi
inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle
ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
(Ek fıkra:7/5/20045170/
l.md; Kadınlar ve
erkekler eşit haklara sahiptir.Devlet, bu
eşitliğin yaşama geçirilmesini sağlamakla
yükümlüdür.. hükmünün gereği olarak
devlet bu amir hükmü hayata geçirecek
başta yasal düzenlemeler olmak üzere
gerekli her türlü tedbiri almalıdır.
Adalet Bakanlığı İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları
3. Yürürlükteki mevzuatımızdaki kadınerkek
eşitliğini zedeleyen düzenlemelerin
ayıklanması yönünde gerekli çalışmaların
yapılması gerekmektedir.
Adalet Bakanlığı Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü,
Üniversiteler ve İlgili Tüm Kamu
Kurum ve Kuruluşları ile Sivil
Toplum Kuruluşları
4. 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair
Kanun'un 1. maddesinde geçen "kusurlu eş"
ibaresinin "şiddet uygulayan birey" şeklinde
düzeltilmesi; hakimin anılan yasa
kapsamında hükmedebileceği tedbirlere
ilişkin olarak yasanın 1. maddesinin (f)
bendinde geçen "ortak konut" ibaresinin
yanına "veya şiddete maruz kalan bireyin
işyerine gelmemesi" ibaresinin de
eklenmesinin, ayrıca 4320 sayılı Kanunun
korunma kapsamına mahkemece ayrılık
kararı verilen veya yasal olarak ayrı yaşama
hakkı olan eşlerden birinin veya
çocuklarının da dahil edilmesinin ve
mahkemenin vermiş olduğu tedbir
hükmünün infazına ilişkin icra işlemlerinin
de harçtan muaf tutulması yönünde yasal
düzenleme yapılmasının uygun olacağı
düşünülmektedir.
Adalet Bakanlığı Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü,
Üniversiteler ve İlgili Tüm Kamu
Kurum ve Kuruluşları ile Sivil
Toplum Kuruluşları
5. Mevcut yasalarımızda halen kadın
bedenini kontrol altında tutmayı amaçlayan,
kadının insan haklarının ihlaline neden olan
hukuki düzenlemeler ivedilikle yapılmalıdır.
Adalet Bakanlığı Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü,
Üniversiteler ve İlgili Tüm Kamu
Kurum ve Kuruluşları ile Sivil
Toplum Kuruluşları
6. Siyasi Partiler Yasasında kadınların
siyasete katılımını destekleyen düzenlemeler
yapılmalıdır.
Adalet Bakanlığı Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü,
Siyasi Partiler, Üniversiteler ve
İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları ile Sivil Toplum
Kuruluşları
7. "Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme
Kurumu Genel Müdürlüğü Ayni ve Nakdi
Yardım Yönetmeliğinde "sivil toplum
kuruluşları tarafından açılmış olan sığınma
evlerinde kalan kadınlara kaldıkları süre
içinde ayni ve maddi yardım konusunda
gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü
C. TÖRE/NAMUS CİNAYETLERİ KONUSUNDAKİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİN YAŞAMA
GEÇİRİLMESİNDE KOORDİNELİ ÇALIŞMASI GEREKEN KURUMLAR
ÖNERİLER SORUMLU KURUM İŞBİRLİĞİ YAPILACAK
KURUM/ KURULUŞ
KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ TEDBİRLER
1. Sistematik bir zihniyet dönüşümü için
ders kitaplarında, günlük konuşmalarda,
görsel ve yazılı basında, sinema filmlerinde
hatta akademik çalışmalarda, vaaz ve
hutbelerde kullanılan geleneksel cinsiyet rol
ve kalıplarını erkek egemen zihniyetin
hakim olduğu toplumsal yapının yarattığı
olumsuzlukları vurgulayan bir söylem
geliştirilmelidir.
Milli Eğitim Bakanlığı,
Kültür 1 ve Turizm Bakanlığı,
Türk Dil . Kurumu, Radyo ve
Televizyon Üst Kurulu,
Yüksek Öğrenim Kurulu,
Diyanet İşleri Başkanlığı
Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü,
Üniversiteler ve İlgili Tüm Kamu
Kurum ve Kuruluşları ile Sivil
Toplum Kuruluşları, Görselİşitsel
Medya Kuruluşları (Ulusal,
Bölgesel ve Yerel)
2. Diyanet İşleri Başkanlığı, töre/namus
cinayetlerinin önlenmesi konusunda;
toplumu bilinçlendirmek üzere hutbe ve
vaazlar vermeli, yazılı ve görsel yayınlar
yapmalı ve çeşitli etkinlikler düzenlemelidir.
Bu etkinliklerinde Diyanet İşleri Başkanlığı
geleneksel cinsiyet rol ve kalıplarını, ataerkil
yapının yarattığı olumsuzlukları vurgulayan
ahlaki söyleme sahip bir dil kullanmalıdır.
Diyanet İşleri Başkanlığı Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü,
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü
3. Töre/namus cinayetleri konusunda Devlet,
sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler
ortak kampanyalar düzenlemelidir. Bu
kampanyalarda kadınların yanı sıra
erkeklerin de şiddete karşı bilinç yükseltici
eğitim almaları sağlanmalıdır. Erkek ve
kadınların alternatif davranış biçimleri
geliştirmelerine destek veren programlar
oluşturulmalı, kendini ifade yollarını bulmak
ve iletişim kurma olanaklarını artırmak için
sorun çözme tekniklerini anlatan programlar
geliştirilmelidir.
Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü
Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel
Müdürlüğü, Üniversiteler ve îlgili
Tüm Kamu Kurum ve Kuruluşları
ile Sivil Toplum Kuruluşları,
Görselİşitsel
Medya Kuruluşları
(Ulusal, Bölgesel ve Yerel)
4. Töre/namus cinayetlerinin önlenmesine
yönelik bilgilendirici spot filmlerin
üretilerek, görsel medyada sık aralıklarla
gösterilmesi sağlanmalıdır.
Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel
Müdürlüğü
Üniversiteler ve İlgili Tüm Kamu
Kurum ve Kuruluşları ile Sivil
Toplum Kuruluşları, Televizyon
Kuruluşları (Ulusal, Bölgesel ve
Yerel)
KURUMSAL HİZMETLER
1. Töre ve namus konusunda toplumda
yerleşik ön kabullerin veya geleneksel
anlayışın tersine çevrilmesi sağlanmalıdır.
İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları
Üniversiteler, Sivil Toplum
Kuruluşları, Görselişitsel
Medya
Kuruluşları (Ulusal, Bölgesel ve
Yerel)
2. Devletin yasalardan ve uluslararası
sözleşmelerden doğan yükümlülükler
doğrultusunda gerekli düzenlemeleri
yapması, yasalardaki anlayış değişikliğinin
uygulamaya yansıtılabilmesi için gerekli
mesleki eğitim çalışmalarının yapılması ve
yasaların sıfır toleransla uygulanması
sağlanmalıdır.
Adalet Bakanlığı, Kadının
Statüsü Genel Müdürlüğü,
Aile ve Sosyal Araştırmalar
Genel Müdürlüğü, Sosyal
Hizmetler ve Çocuk Esirgeme
Kurumu Genel
Müdürlüğü,Üniversiteler
İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları, Sivil Toplum
Kuruluşları, Görselİşitsel
Medya
Kuruluşları (Ulusal, Bölgesel ve
Yerel)
3. Ülke çapında ilgili tüm sivil ve resmi
kuruluşları kapsayacak "20062010
Töre/
Namus Cinayetlerinin önlenmesine Yönelik
Eylem Planı" hazırlanmalı ve uygulamaları
takip edilmelidir.
Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü
İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları, Yerel Yönetimler,
Üniversitelerin Kadın Sorunları
Araştırma Merkezleri, Sivil
Toplum Kuruluşları
4. Ülke genelinde 24 saat hizmet verecek
ücretsiz "ALO ŞİDDET HATTI”
oluşturulmalıdır. Bu hatlarda şiddet
konusunda eğitim almış personelin görev
yapması sağlanmalıdır.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk
Esirgeme Kurumu Genel
Müdürlüğü
İçişleri Bakanlığı, Adalet
Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı,
Üniversite ve özel Sektöre Ait
Sağlık Kuruluşları, Barolar
5. Töre/namus cinayetlerinin önlenmesine
yönelik olarak yerel düzeyde Valilik,
Emniyet, Jandarma, Belediye, Müftülük,
Üniversite, sivil toplum kuruluşlarının
temsilcilerinin katılımıyla komiteler
oluşturulmalıdır.
Valilikler İl Emniyet Müdürlüğü, İl
Jandarma Komutanlığı,
Belediyeler, Müftülük,
Üniversiteler, Sivil Toplum
Kuruluşları
6. Töre/namus cinayetleri konusunda ulusal
düzeyde veriler bulunmamaktadır. Mevcut
veriler de sağlıklı ve yeterli değildir. Bu
nedenle bu konularla ilgili Bakanlıkların
sağlıklı veri oluşturabilmeleri için
toplanacak verilere yönelik standart soru
formları hazırlanarak sonuçları tek elde
(Türkiye İstatistik Kurumu) toplanmalı ve
kadına yönelik şiddet konusunda
oluşturulacak veriler ulusal veri tabanına
entegre edilmelidir.
Türkiye İstatistik Kurumu İlgili Tüm Kamu Kurum ve
Kuruluşları, Yerel Yönetimler,
Üniversitelerin Kadın Sorunları
Araştırma Merkezleri, Sivil
Toplum Kuruluşları
7. Töre/namus cinayetlerinin nedenlerine,
sonuçlarına, maliyetine ve önleme
yöntemlerine ilişkin projelerin üretilmesi ve
gerçekleştirilmesi yönünde ilgili kuruluşlara
destek verilmelidir.
Devlet Planlama
Teşkilatı,Kadının Statüsü
Genel Müdürlüğü, Sosyal
Hizmetler ve Çocuk Esirgeme
Kurumu Genel Müdürlüğü,
Aile ve Sosyal Araştırmalar
Genel Müdürlüğü
Yerel Yönetimler, Üniversiteler,
Sivil Toplum Kuruluşları
8. Kadın ve erkek arasındaki eşitsizliklerin
giderilebilmesi için kadının her alanda
güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla
üniversitelerin Kadın Sorunları Araştırma ve
Uygulama Merkezlerinin teşvik edilerek,
araştırma yapmaları ve yayınlamaları
sağlanmalıdır.
Üniversiteler Devlet Planlama Teşkilatı, Sosyal
Hizmetler ve Çocuk Esirgeme
Kurumu Genel Müdürlüğü,
Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü
EĞİTİM
1. Özellikle ekonomik yönden geri,
geleneksel değerlerin hakim olduğu kırsal
bölgelerde kız çocuklarının eğitime
katılmaların sağlamaya yönelik olarak yatılı
kız bölge okullarının (ilköğretim ve
ortaöğretim) açılması ve yaygınlaştırılması
gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı,
Valilikler, Yerel Yönetimler, Özel
Sektör Kuruluşları, Sivil Toplum
Kuruluşları
D. MEDYA VE ŞİDDET KONUSUNDAKİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİN YAŞAMA
GEÇİRİLMESİNDE KOORDİNELİ ÇALIŞMASI GEREKEN KURUMLAR
ÖNERİLER SORUMLU KURUM İŞBİRLİĞİ YAPILACAK
KURUM/ KURULUŞ
1. Ülkemizde mevcut medya hukukunun
öncelikle 3986 Sayılı Radyo ve
Televizyonların Kuruluş ve Yayınlarına
İlişkin Kanunun ile bu Kanuna uygun olarak
çıkarılan Yönetmeliklerin teknolojik
gelişmelere uygun olarak güncelleştirilmesi
"cinsiyet ayrımcılığı", "çocuk istismarı" ve
"şiddet" içerikli yayınlara uygulanan
müeyyidelerin caydırıcılıktan uzak kaldığı
göz önünde bulundurularak yaptırım
gücünün arttırılmasına ve güncelliklerini
yitirmeden uygulanabilmelerine yönelik
düzenlemelerin yapılması, uygulanabilir bir
mevzuatın yaratılması,
TBMM, İlgili Devlet
Bakanlığı RTÜK
İlgili Kurum ve Kuruluşlar,
2. Avrupa Birliği Müktesebatının
üstlenilmesine ilişkin (24 Temmuz 2003
tarih ve 25178 Mükerrer sayılı Resmi
Gazete) Türkiye Ulusal Programında Kültür
ve Görsel İşitsel Politikanın öncelikler
bölümünde de yer alan; küçüklerin ve insan
onurunun korunmasında güçlü ve etkili bir
seviyenin elde edilmesine yönelik ulusal
çerçeveleri geliştirerek Avrupa görselişitsel
ve bilgi hizmetleri endüstrisinin rekabet
edebilirliğinin geliştirilmesi hakkındaki 24
Eylül 1998 tarihli Konsey Tavsiye Kararı
(31998H0560) Yeni medya hizmetlerinin
gelişimi çerçevesinde özdenetimin
rolü
hakkındaki 27 Eylül 1999 tarihli Konsey
Sonuç Kararı (31999Y 1006(02) ilişkin
olarak yayın kuruluşlarının kendi özdenetim
birimlerini kurarak bir an önce
kamusal yayıncılığın gereği kendi sorumlu
yayıncılık ilkelerini yerleştirmeleri,
Yazılı ve Görselişitsel
Medya Kuruluşları,(KamuÖzel
Ulusal Bölgesel ve
Yerel), Yazılı Basın, Bilgi
Hizmetleri ve Haber Ajansları
Avrupa Birliği Genel Sekreterliği
İlgili Kurum ve Kuruluşlar
3. Yayın planlamasında, yayın genel akışı
içinde,yayın içeriğinde, çocuk istismarı ile
cinsiyet ayırımı, şiddet, pornografi, kadını
küçültücü, incitici ve önyargılı yayınların
yapılmaması için yayın kanallarının kendi
"ETİK” değerlerini yerleştirmeleri ve yayın
kimliğini öne çıkarmalarının sağlanması,
Yazılı ve Görselişitsel
Medya Kuruluşları,(KamuÖzel
Ulusal Bölgesel ve
Yerel), Yazılı Basın, Bilgi
Hizmetleri ve Haber Ajansları
İlgili Kurum ve Kuruluşlar
4. Özellikle radyonun yaygın gücü ve tüm
ailenin birlikte olduğu, televizyon izlediği
saatlerde ve yayının genel akışında "Çocuk
programları" özellikle "REKLAM
KUŞAKLARI”nda çocuk istismarının
önlenmesi,
Yazılı ve Görselişitsel
Medya Kuruluşları,(KamuÖzel
Ulusal Bölgesel ve
Yerel), Bilgi Hizmetleri ve
Haber Ajansları
İlgili Kurum ve Kuruluşlar
5. Tüm yayın kanallarında, yayın içeriği ve
planlamasında; evde ve çalışan kadına
yönelik hedef kitlesi belirlenen, kadının
toplumsal dönüşümünü sağlayacak,
bilgilendirici programların öne çıkarılarak
çok sayıda izleyiciye, kadına ulaşması için
izlenebilirliği yüksek zaman diliminin
belirlenmesi, uygulanması,
Yazılı ve Görselişitsel
Medya Kuruluşları,(KamuÖzel
Ulusal Bölgesel ve
Yerel), Bilgi Hizmetleri ve
Haber Ajansları
Kadının Statüsü Genel
Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü,
Üniversiteler Kadın Araştırma ve
Uygulama Merkezleri, İlgili Sivil
Toplum Kuruluşları,
6. Mevcut Yasa kapsamında, televizyonlarda
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından
yayından kaldırılan programlar yerine
şiddete karşı duyarlılığı artırıcı, kaliteli ve
olumlu mesajlar veren eğitici ikame
programların oluşturulması konusunda
çalışmalar yapılması,
RTÜK, Görsel Medya
Kuruluşları, (KamuÖzel
Ulusal Bölgesel ve Yerel),
Bilgi Hizmetleri
İlgili Kamu Kurum ve Kuruluşları
7. Başta program yapım ve yöneticileri
olmak üzere televizyon programlarının
üretiminin her aşamasında yer alan medya
çalışanlarının "şiddete" ilişkin
duyarlılıklarını arttırıcı "Toplumsal Cinsiyet
Eşitliği" eğitimi almalarının sağlanması,
Yazılı ve Görsel Medya
Kuruluşları;( Kamu ve Özel
Ulusal, Bölgesel ve Yerel)
)Yayın Kuruluşları,
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü
8. İzleyiciye medya karşısında "farkındalık"
kazandırılması ve bilinçli izleyiciler
(öncelikle ebeveynler) oluşturulması
konusunda çalışmalar yapılması ve
izleyiciye medya okuryazarlığının
kazandırılması için eğitim programlarının
düzenlenmesi,
RTÜK, Yazılı ve Görselişitsel
Medya
Kuruluşları,(KamuÖzel
Ulusal Bölgesel ve Yerel),
Bilgi Hizmetleri ve Haber
Ajansları
İlgili Kamu Kurum ve Kuruluşları
Sivil Toplum Örgütleri
9.Ülkemizde medyada karar
mekanizmalarında cinsiyetçiliğin ortadan
kaldırılması ve eşitliğin sağlanması,
Yazılı ve Görselişitsel
Medya Kuruluşları, (Kamu ve
Özel Ulusal, Bölgesel, Yerel
Yayın Kuruluşları), Haber
Ajansları Basın Meslek
Örgütleri
10. Medyanın kadın ve çocuğa yönelik
"şiddetin" pekiştirilmesi ve ortadan
kaldırılmasına ilişkin etkisini araştıran ve
günümüzde büyük eksiklik olan
araştırmaların yapılması
RTÜK,
Görselişitsel
Medya
Kuruluşları, (Kamu ve Özel
Ulusal, Bölgesel, Yerel Yayın
Kuruluşları)
Üniversiteler, Sivil Toplum
Kuruluşları, Kadının Statüsü
Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü,
TÜİK, TRT,
11. Sivil Toplum Kuruluşlarının "Medya
İzleme Grupları" oluşturması ve medyanın
günü gününe izlenmesi oto kontrolün
sağlanması,
Basın Meslek örgütleri, Sivil
Toplum örgütleri
İlgili kuruluşlar

NOT:Mesaj kapasitesinin yetmemesi nedeniyle giriş bölümü mecburen çıkarılmak suretiyle kısaltılmıştır.Orijinal metin için lütfen http://www.kssgm.gov.tr/genelge.pdf
Old 04-06-2007, 22:56   #3
Av.Gülsüm Sezen

 
Varsayılan Aİlenİn Korunmasina Daİr Kanunun Uygulanmasi Hakkinda Genelge (ceza İŞlerİ Gen.mÜd.)

AİLENİN KORUNMASINA DAİR KANUNUN UYGULANMASI HAKKINDA GENELGE (CEZA İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ)

T.C.

ADALET BAKANLIĞI

Ceza İşleri Genel Müdürlüğü

Sayı : B.03.0.CİG.0.00.00.05/010.06.02/ 34 01/01/2006

Konu : Ailenin Korunmasına Dair

Kanun'un uygulanması

GENELGE

No : 35

Toplumun vazgeçilmez temel birimi olarak kabul edilen ailenin; güçlenmesi ve gelişmesini sağlayabilmesi ve toplum içindeki fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için sosyal ve ekonomik yönlerden olduğu kadar, hukukî bakımdan da korunması zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde de bu amacı gerçekleştirebilmek üzere çıkarılan kanunlardan biri olan Ailenin Korunmasına Dair Kanun'un uygulanmasında bazı duraksamaların olduğu gözlenmektedir.

Bilindiği üzere, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın, "Ailenin korunması" kenar başlıklı 41'inci maddesinde; "Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır.

Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile plânlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilâtı kurar."

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun "Kasten yaralama" kenar başlıklı 86'ncı maddesinin 3'üncü fıkrasının (a) bendinde; "Kasten yaralama suçunun;

a) Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı,

İşlenmesi hâlinde şikayet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında artırılır."

Hükümleri yer almaktadır.

Öte yandan; 14/01/1998 tarihli ve 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun'da; aile içi şiddete maruz kalan eşlerden birinin veya çocukların veya aynı çatı altında yaşayan diğer aile bireylerinin kendilerinin veya Cumhuriyet savcılığının bildirmesi üzerine aile mahkemesi hâkimince verilecek tedbirlere ilişkin koruma kararına, kararın infazına, karara uyulmaması hâlinde yapılacak işlemlere ve açılacak davalara ilişkin hükümlere yer verilmiş bulunmaktadır.

Anılan Kanun'un genel gerekçesinde aile içi şiddet; "aile içinde bir bireyin diğer bir bireye yönelik fiziksel, sözel veya duygusal kötü davranışı" olarak kabul edilmekte ve toplumun en küçük birimi olan aile içerisinde gerçekleşen şiddetin yol açtığı veya açacağı zararların, toplum bünyesinde daha derin ve kalıcı izler bıraktığı vurgulanmaktadır.

Bu itibarla;

1-Ailenin Türk toplumunun temeli olduğu ve eşler arasındaki eşitliğe dayandığına ilişkin Anayasa ve Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükümleri de göz önünde bulundurularak, Ailenin Korunmasına Dair Kanun kapsamında, Cumhuriyet savcıları tarafından aile içi şiddete maruz kalındığının öğrenilmesi hâlinde, bu konuda herhangi bir şikâyet de gerekmediğinden derhal soruşturmaya geçilmesi, ayrıca koruma kararı alınması için ivedilikle aile mahkemesi hâkimine bildirimde bulunulması,

2-Mahkeme tarafından tedbirleri içeren koruma kararının verilmesi durumunda, kararın kanunun amacına uygun olarak infazının sağlanabilmesi için kolluk birimleriyle sıkı işbirliği kurulması,

3-Mahkemece verilen koruma kararına uymayanlar hakkında kanunî işlemlerin yerine getirilmesi,

Konularında gereken dikkat ve özenin gösterilmesini rica ederim.

Cemil ÇİÇEK

Bakan
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Nesep Problemi Avukat Kamer Akgül Aile Hukuku Çalışma Grubu 2 24-09-2007 13:27
NÜfus Kaydinin DÜzeltİlmesİ Av. Kader DEMİR Meslektaşların Soruları 3 10-01-2007 13:29
Evlenme mert tellibaba Hukuk Soruları Arşivi 4 15-11-2006 17:22
Evlenme ZEYNEP Hukuk Soruları Arşivi 4 13-02-2002 19:03


THS Sunucusu bu sayfayı 0,06583095 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.