Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Hacizli gayrimenkulun 2 yıl içinde satışı

Yanıt
Old 05-04-2007, 15:01   #1
NAZ80

 
Varsayılan Hacizli gayrimenkulun 2 yıl içinde satışı

Merhaba meslektaşlarım, borçlunun gayrimenkulüne haciz tarafımdan bir buçuk yıl önce koyuldu. Ve iki yllık süre bitmek üzere alacaklıya ulaşamıyorum,satış masraflarınıda kendim yapmak istemiyorum alıcı çıkmama ihtimalide var.

Bir iki yıl içinde satış yapmamamın benim için doğuracağı mesleki anlamda olumsuz bir sonuç var mı? Alacaklıdan yazı almalımıyım bana ödeme yapmaması işlem yapmamam için yeterli mi?

Ayrıca borçlu ile alacaklı anlaşmışsa nasıl bir yol izlemeyim?

Tecrübeli meskektaşlarım yol gösterirlerse çok sevinirim..

Ayrıca 2 yıl içinde satış istenmesi gerektiği yasada yazıyor, talep yeterli mi?
Old 05-04-2007, 16:04   #2
av.murat kalkan

 
Varsayılan

Sn. Naz hanım, gayrimenkuller üzerine konan hacizler 2 sene geçmekle düşer hükmü, bu süre içerisinde satış talep edilmezse düşer anlamına gelir. Bence, müvekkilinize de ulaşamıyor iseniz sürenin bitmesine yakın tekrardan haciz konması için talep açın. Böylelikle hem haczi düşürmemiş olur ve hem de müvekkilinize ulaşmak için yeniden 2 senelik süre kazanmış olursunuz kanaatimce.

Saygılar,
Old 05-04-2007, 16:09   #3
icra20

 
Varsayılan

Haciz yenilenmesi diye bir işlem yoktur. Kesin olarak satış istenilmesi ve yeteri kadar avansı yatırılması lazım. aksi takdirde süresi içerisinde satış istenilmediğinden haciz düşecektir. Yeniden haciz istemek haciz süresini uzatmaz.
Old 05-04-2007, 16:50   #4
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Ayrıca 2 yıl içinde satış istenmesi gerektiği yasada yazıyor, talep yeterli mi?

Yeterli değil. Ayrıntılı bilgi aşagıdaki linkte bulunmaktadır.

http://www.turkhukuksitesi.com/showt...FD%FE+s%FCresi

Alıntı:
Alacaklıdan yazı almalımıyım bana ödeme yapmaması işlem yapmamam için yeterli mi?


Yazılı olarak ihbarda bulunmanız en sağlamcı yol olur. Ya da yazılı talimatını almalısınız.

Alıntı:
Ayrıca borçlu ile alacaklı anlaşmışsa nasıl bir yol izlemeyim?

Nasıl kanıtlayacaksınız? Kanıtlarsanız vekalet ücretine hak kazanırsınız.

Saygılarımla
Old 05-04-2007, 16:59   #5
Godfather

 
Varsayılan

haczin düşüp düşmemesi önemli mi? dosyada alacağınız devam ediyor. yeniden haciz koyun, kaydi haciz tapuda dursun. alacaklı ile irtibata geçip masrafını alabilirseniz satış istersiniz. değilse bu konuda sorumluluk doğuracak herhangi bir hatanız ya da kusurunuz yok. anlaşmışlarsa ücretinizi ve masrafınızı isteyip ilamsız takip yapın diyeceğim ama neticesi biraz netameli
Old 05-04-2007, 17:38   #6
AV.SANEM

 
Varsayılan

Tapu kaydında başka hacizler var ise yeniden haciz istemek sıra kaybına neden olacağından satış talep etmenizi öneririm.
Old 06-04-2007, 08:20   #7
avalaattin61

 
Varsayılan

Sayın arkadaşlar, her ne kadar icra22 arkadaşımız
"Haciz yenilenmesi diye bir işlem yoktur. Kesin olarak satış istenilmesi ve yeteri kadar avansı yatırılması lazım. aksi takdirde süresi içerisinde satış istenilmediğinden haciz düşecektir. Yeniden haciz istemek haciz süresini uzatmaz." diyorsa da uygulamada haciz yenileme talebi açılıyor ve haciz yenileniyor. Ancak bu konuda yenilenmiş haczin düşdüğü ve sıraya alınamayacağına ilişkin bir Yargıtay kararı olan varsa paylaşırsa ben de sevinirim.
Old 06-04-2007, 17:59   #8
Av.Ayse E.

 
Varsayılan


nasıl yani?? sebep??
Alıntı:
Yazan AV.SANEM
Tapu kaydında başka hacizler var ise yeniden haciz istemek sıra kaybına neden olacağından satış talep etmenizi öneririm.


Old 06-04-2007, 19:14   #9
asuman köstek

 
Varsayılan

satış masraflarının peşinen ödenmesi ile satış işlemi başlar.bu durumda satış avansını icra dosyasına depo etmeniz gerekmekte.Eğer satış istemezseniz haciz tarihinden itibaren 2 yıllık süre sonunda hacziniz düşmüş olur.Yeniden haciz talep edebilirsiniz fakat bu durmda hacziniz yenilenmiş olmaz,talep tarihiniz itibariyle tekrar haciz konulmuş olur.
Old 06-04-2007, 19:21   #10
Av.Ayse E.

 
Varsayılan

Sayın asuman kostege katılmakla bırlıkte...((ıkı yıldan sonrakı talepler hakkınde))anladıgım kadarı ıle soru sahıbı ıkı yıl ıcınde yapılacak ıslemlerı sormaktadır...ıkı yıl ıcınde hacız talebı yenılenırse hacız sırası muhafaza edılmıs olur dıye bılıyorum...ıyı calısmalar...((bıldıgım kadarı ıle ıkı yıl ıcınde tekrar hacız yapılırsa hacız sırası degısmez))
Old 06-04-2007, 19:42   #11
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
ıkı yıl ıcınde hacız talebı yenılenırse hacız sırası muhafaza edılmıs olur dıye bılıyorum..
Eğer alacaklı istediği zaman kullanabileceği ''haczi yenileme'' diye olmadık bir hakka sahip olursa, 2 yıllık sürenin anlamı ve yararı kalmaz kanısındayım.

Özetle, 'haciz yenilenmez' görüşüne katılıyorum.

Saygılarımla
Old 06-04-2007, 19:55   #12
asuman köstek

 
Varsayılan

2 yıl içinde ya da daha sonra yeniden haciz talep ederseniz sıranızı koruyamazsınız.Tapu Sicil Müdürlüğünün yeni bir yevmiye numarası ile yeni bir haciz koymuş olursunuz.Her nekadar uygulamada haczin yenilenmesi talep edilse de söz konusu durum yeni bir haciz koymaktır.saygılar.
Old 06-04-2007, 20:20   #13
Avukat Canip Kazan

 
Varsayılan

Peki satış avansı ne kadar yatırmak lazım! Satış masrtaflarının ne kadar tutacağı önceden tam olarak belli olabilir mi! Bu sebebplerle satış talebi ile birlikte depo edilen (atıyorum 250,00-YTL gibi)cüzi bir avans bedelinin çözüm olabileceğini düşünüyorum.
Old 06-04-2007, 20:50   #14
Av.Ayse E.

 
Varsayılan

1. satıs teblıgat masrafı
2. satıs teblıgat masrafı
% 11.2 pesın harc
%18 KDV
9YTL tellalıye
1.satıs ıcın yolluk
2.satıs ıcın yolluk
1.satıs ıcın taksı parası
2.satıs ıcın taksı parası
mal teslımı ıcın yolluk ve taksı parası
---------------------------------------
toplamı satıs masrafıdır...
((benım hatırladıgım bu kalemler))
Old 06-04-2007, 20:54   #15
Avukat Canip Kazan

 
Varsayılan

KDV? İhale alıcısına ait değil mi? Neden alacaklı vekili ödesin?
Old 06-04-2007, 20:56   #16
Av.Ayse E.

 
Varsayılan

hesap:::alacaga mahsuben alacaklı tarafından alınırsa...
Old 06-04-2007, 21:08   #17
asuman köstek

 
Varsayılan

satış masrafları ; tebligat ücreti,memur yolluğu ve gerekli görüldüğü takdirde gazete ilan ücretidir.bunlar için icra müdürü tarafından tahmini bir avans alınır.eksik kalması durumunda tamamlatılır.alacağa mahsuben dahi olsa tellaye,damga resmi ya da KDV nin avans olarak alnması mümkün değildir.Netice de bu kalemler satış bedeli üzerinden hesap edilir.
Old 06-04-2007, 21:13   #18
Av.Ayse E.

 
Varsayılan

yanlısmı anlasıldım acaba...
yazdıklarım avans degıl satıs ıcın gereklı toplam masraf kalemlerıdır...
((tabı hatırlayabıldıgım kadarı ıle))...
ıyı calısmalar...
Alıntı:
Yazan Av.Ayse Eroral

---------------------------------------
toplamı satıs masrafıdır...
((benım hatırladıgım bu kalemler))

Old 07-04-2007, 23:01   #19
icra20

 
Varsayılan

T.C.
YARGITAY
19. HUKUK DAİRESİ
E. 2004/6610
K. 2004/8134
T. 8.7.2004
• HACZİN DÜŞMESİ ( Sıra Cetveline İtiraz - Davacı Haczinin Yenilenmesini Talep Etmişse de Bu İstemin Henüz Satış İsteme Süresi Dolmamış Bulunan İlk Hacizden Vazgeçme Anlamına Gelmeyeceği )
• SIRA CETVELİNE İTİRAZ ( Davacı Haczinin Yenilenmesini Talep Etmişse de Bu İstemin Henüz Satış İsteme Süresi Dolmamış Bulunan İlk Hacizden Vazgeçme Anlamına Gelmeyeceği )
• SATIŞ İSTEME ( Sıra Cetveline İtiraz - Davacı Haczinin Yenilenmesini Talep Etmişse de Bu İstemin Henüz Satış İsteme Süresi Dolmamış Bulunan İlk Hacizden Vazgeçme Anlamına Gelmeyeceği )
2004/m. 106, 110
ÖZET : İİK. nun 106 ncı ve 110 uncu maddelerinin bir arada değerlendirilmesinden, taşınmaz bir mal üzerine haciz koyduran alacaklının, haciz tarihini izleyen iki sene içinde satış istemek zorunda olduğu; alacaklının bu süre içinde satış talebinde bulunmaması ya da bu yöndeki talebini geri alması halinde, haczinin düşeceği sonucuna varılmaktadır. Her ne kadar davacı haczinin yenilenmesini talep etmişse de, bu istemin, henüz satış isteme süresi dolmamış bulunan ilk hacizden vazgeçme anlamına gelmeyeceği de göz önünde tutularak, sıra cetvelinin davacının ilk haczinin ayakta bulunması esasına göre düzenlenmesinin sağlanması yönünde bir karar vermek gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki sıra cetveline itiraz davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : Davacı vekili müvekkilinin dava dışı O. B.'tan alacaklı olduğunu, borçlunun taşınmazlarının satışından sonra düzenlenen sıra cetvelinin ilk haczi koyan icra müdürlüğünce yapılmadığını ve taşınmaza 10.12.2001 tarihinde koydukları haczin düşmemiş olmasına rağmen bu hacizlerinin düştüğünden bahisle, sıra cetvelinde haciz tarihi daha sonra olan davalıya öncelik verildiğini ileri sürerek sıra cetvelinin iptaline ve sıra cetvelinin ilk haczi koyduran icra müdürlüğünce yapılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Mahkemece evrak üzerinden yapılan incelemeye ve dosya kapsamına göre, ilk haczin davacının takip dosyası üzerinden 10.12.2001 tarihinde uygulandığı fakat bu haczin süresinde satış istenmediğinden düştüğü, bu dosyadan daha sonra 21.04.2003 tarihinde tekrar haciz konulduğu; davalının haciz tarihinin ise 14.11.2002 tarihli olup davacının haczinden önce olduğu, bu nedenlerle sıra cetvelinin doğru olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş; hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

İİK. nun 106 ncı ve 110 uncu maddelerinin bir arada değerlendirilmesinden, taşınmaz bir mal üzerine haciz koyduran alacaklının, haciz tarihini izleyen iki sene içinde satış istemek zorunda olduğu; alacaklının bu süre içinde satış talebinde bulunmaması ya da bu yöndeki talebini geri alması halinde, haczinin düşeceği sonucuna varılmaktadır.

Somut olayda davacının satılan taşınmaz üzerine koydurduğu ilk haciz 10.12.2001 tarihli olup, taşınmazın davalı yanın talebi üzerine satıldığı 10.10.2003 tarihinde davacının bu haczi henüz düşmemiştir. Her ne kadar davacı 17.04.2003 tarihinde haczinin yenilenmesini talep etmişse de, bu istemin, henüz satış isteme süresi dolmamış bulunan ilk hacizden vazgeçme anlamına gelmeyeceği de göz önünde tutularak, sıra cetvelinin davacının 10.12.2001 tarihli ilk haczinin ayakta bulunması esasına göre düzenlenmesinin sağlanması yönünde bir karar vermek gerekirken, yazılı gerekçeyle davanın reddine karar verilmesi doğru değildir.

SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davacının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 08.07.2004 günü oybirliğiyle

Yargıtay kararı iyi incelendiğinde anlaşılacağı üzere haciz yenilenmesi halinde sıra cetveline yenileme tarihi dikkate alınmayacağı bu nedenle ilk haciz henüs düşmemiş olduğundan bu tarih dikkate alınacaktır.
Haciz devam etmekte iken yeniden haciz istemek mümkün değildir. Ancak satış istenebilir. Bu nedenle bir önceki mesajımda belirttiğim gibi haciz yenilemesi diye bir işlem yoktur. Buna dair yargıtay kararı mevcut olup T.Uyarın ihale adlı 2 ciltli kitap incelendiğinde orada bulunacaktır.
Satış avansı ise makul bir ücret olacak yani yatırılacak masrafın gerçekten bir satış masraflarını(Yolluk, ilan tebliğat vs.) karşılayacak miktarda olması gerekir. aksi takdirde ben sadece yolluk veya tebliğat masrafları gibi düşük bir miktar yatırayımda haciz süresini uzatayım anlayışından uzak durmak lazım. Zira satış istediğiniz anda icra müdürü 2 ay içerisinde satış hazırlıklarını yapması lazım. Gerçekten satış istediğinizi amaç haczi uzatmamanız olduğunu yatıracağınız avans miktarından niyetiniz ortaya çıkacaktır.Bu süre içerisinde yetmeyen avansı ikmal etmediğinizde satıştan vazgeçmiş sayılacağınız gibi haczin düşmesine de sebebiyet vereceksiniz.
Bazen düşmesine 1 veya 2 gün kalmışken alacaklılar tarafından satış talebiyle karşılaştığımda henüs kıymet takdiri yaptırılmamış ise kıymet takdiri için ayrı avans, satış içinde ayrı avans olmak üzere normal şartlarda aldığım avansları almakla ileride karşılaşabilecek olan olumsuzluklarıda önlemiş oluyorum. Ancak bunabenzer taleplerde bulunan alacaklıların bazı icra dairelerince henüs kıymet takdiri yaptırılmadığından dolayıda talepler reddedilmekte ve haczin düşmesine sebebiyet vermektedirler. Oysa kanun 2 yıl içerisinde satış talebinde bulunulabilir denilmektedir.
Old 07-04-2007, 23:12   #20
Av.Turan

 
Varsayılan

uygulamada yapılan hacizin yenilenmesini taep etmekdir. haczin yenilenmesini talep ettiğiniz taktirde hem sıranızı kaybemezsiniz hemde satış için 2 yıl daha kazanırsınız.
Old 07-04-2007, 23:20   #21
icra20

 
Varsayılan

Sayın Av.Turan
Lütfen iyi araştırın yanlış uygulamalar var. Zira bizimde sıkıntımız hep yanlış uygulamalardan kaynaklanmaktadır. Mesajlarımı incelediğinizde tamamına yakın muhakkak ilgili yargıtay kararlarını sunuyorum. Malesef çoğu meslektaşlarım iyi bir araştırma zahmetine girmeyerek okuma külfetine katlanmadığından sadece tecrübeli diye diğer meslektaşlarından sorup aldıkları cevaplara göre işlem yaptıklarından dolayı ve bu verilen cevapların kaynağını araştırmadan uygulamalara devam ettiklerinden yanlışlıkla bugüne kadar devam etmektedir.
Biraz önceki mesajımı iyi inceleyin ısrarla söylüyorum haciz yenilemesi diye bir işlem yoktur. Haciz yenileme talebinde bulunduğunuz tarihte daha önceki hacziniz devam ediyorsa kalan süre devam edecektir. T.Uyarın ihale kitabına ulaşırsanız orada haciz yenilenmesi diye bir işlemin olamıyacağını göreceksiniz. Ben böyle bir taleple karşılaşırsam bir önceki haczi kaldırır yeni tarihli haciz kararı veririm veya daha önceki haciz devam ettiğinden talebini reddederim. Sizin dediğiniz uygulama hukuken geçerli olsaydı her alacaklı 3 ayda bir gelip haciz ister bu arada ilk haciz koyanlar müteakip haciz koyduran alacaklıların alacaklarını tahsil edilmesine engel olur. Zira bu tür işlem istismar söz konusu olması herzaman mümkündür.Saygılarımla
Old 07-04-2007, 23:20   #22
asuman köstek

 
Varsayılan

sayın icra 22 kıymet takdiri yapılmadan satış taleplerinin reddedildiğini yazmışsınız,peki satışa geçmenin ilk şartı zaten kıymet takdirinin kesinleşmiş olması değil midir?Bu durumda talebin reddi doğru bi karar değil midir?
Old 07-04-2007, 23:27   #23
Av.Turan

 
Varsayılan

Sayın icra 22
ben sizin ne karar vereceğinizi tartışmadım sadece uygulamada olanı söyledim. ben haczim bitmeden yenileme talep ediyorum ve sıramı kaybetmeden haczim yenileniyor. bu uygulama özellikle araç ve maaş hacizlerinde çok kullanılır.
Old 07-04-2007, 23:32   #25
asuman köstek

 
Varsayılan

sayın av.turan maaş hacizlerinde muhtemelen hacziniz sırada olduğu için yenileme talep ediyorsunuzdur fakat maaş hacizleri İİK 106 ve 110 maddelerine tabi değildir.Yani sıranız geldiğinde kesintiler sizin dosyanıza yapılacaktır.yenileme talep etmeye gerek yok.
Old 07-04-2007, 23:35   #26
Av.Turan

 
Varsayılan

Asuman hanım haklı olabilirsiniz ama her ihtimale karşı ben özellikle maaş haczinde de yenileme istiyorum. ayrıca dediğim gibi araç haczinde ve tapularda da yenileme yapıyoruz ve sıramızı kaybetmiyoruz. icra22 arkadaşımız haklı olabilir ama biz uygulamaya bakarız.
Old 07-04-2007, 23:53   #27
icra20

 
Varsayılan

Uygulamaların yanlış olduğu anlaşılırsa o zaman gel işin içinde çık, doğabilecek zararları ve sorumlulukları unutmayalım. Şayet uygulamaların yanlış olduğunu nasıl olsa benim işim oluyor diye düşünüyorsanız ileride karşınıza işi bilen birisiyle karşılaştığınızda zor durumda kalabilirsiniz. Uygulamalar kişileri sorumluluktan kurtarmaz. Kanuni dayanak lazım, Zira İcra Müdürünün vermiş olduğu kararlar kanuna aykırı olamaz ve kendisinin yorum yapma yetkiside yoktur, Bu yüzden işlemi yapan İcra Müdürü yanlış olarak verdiği karar lehinizde olsa bile benim önerim doğrusunu yaptırmaya çalışırsanız kazançlı siz çıkarsınız.
Old 08-04-2007, 00:07   #28
icra20

 
Varsayılan

T.C.
YARGITAY
HUKUK GENEL KURULU
E. 1989/12-226
K. 1989/368
T. 17.5.1989
• TAŞINMAZA DEĞER TAKDİRİ İÇİN AVANS YATIRILMASI ( Satış İsteme Süresini Kesmez )
• SATIŞ İSTEME SÜRESİ ( Taşınmazlarda )
• HACİZLİ TAŞINMAZLAR ( Satış İsteme Süresi )
2004/m.106
ÖZET : Hacizli taşınmaza değer takdirine ilişkin istem ve işlemler, satıştan önceki satışa hazırlık niteliğinde işlemlerden olup, açıkca satış istemi olmadıkça İcra ve İflas Yasası`nın 106. maddesindeki satış isteme süresi işlemeye devam eder.

DAVA : Taraflar arasındaki "şikayet" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda Mercin İcra Tetkik Merciince şikayetin reddine dair verilen 1.7.1988 gün ve 923-914 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 12. Hukuk Dairesi`nin 16.1.1989 gün ve 129-246 sayılı ilamıyla ; ( ... Alacaklı vekili 26.2.1986 tarihinde icra dairesine satış isteme hakkı mahfuz kalarak satışa esas olmak üzere kıymet takdiri istemiş ve kıymet taktiri zımnında avans yatırmış, bilirkişilerin mesaileri nazara alınarak dört bilirkişi için 45 bin liradan 180 bin lira ücret taktir edilmiş bu nedenle evvelce yatırılan 150 bin liraya ilaveten 30 bin lira daha masraf ödenmiştir.

Taşınmaza kıymet takdirine dair istem ve muameleler satıştan önceki satışa hazırlık mahiyetinde birer muamele olup, açıkça satış talebi olmadıkça İİK. 106. maddesindeki süre kesilmez. Bilahare alacaklı vekili iki senelik yasal süre içerisinde ve 8.4.1986 tarihinde 1299 parselde kayıtlı taşınmazın satışını istemiş ise de, satış için masraf vermemiş, kıymet takdiri için yatırılan avansla 10.5.1986 tarihinde kıymet takdiri yapılmıştır ve 2.5.1986 tarihinde de memurlukça kıymet takdiri için yatırılan 180.000.- lira avansın bilirkişilere ödenmesine karar verilmiştir. Bundan sonra diğer taşınmazların da kıymet takdiri istenmiş bu muamelelerde yapılmıştır. Yukarıda açıklandığı gibi, satıştan önceki muamele olan kıymet takdirine ait avans yatırılmış ancak, 8.4.1986 tarihinde satış isteğinde bulunulmuş ancak, satış masrafı 2 yıllık süre içerisinde yatırılmamış mercice de bu cihet kabul edilmiş olduğundan İİK. 59. maddesi gereğince 5.10.1984 tarihinde yapılan haciz düşmüştür. Açıklanan nedenlerle masraf yatırılmamasında alacaklının kusuru olmadığından bahisle, şikayetin reddine dair verilen merci kararının bozulması gerekir ), gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

KARAR : Hukuk Genel Kurulu`nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü :

Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu`nca da benimsenen Özel Daire Bozma Kararı`na uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.

SONUÇ : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire Bozma Kararı`nda gösterilen nedenlerden dolayı HUMK`nun 429.

Sayın asuman köstek
Yukarıdaki karardanda anlaşılacağı üzere sadece kıymet takdiri istemek satış isteme süresini uzatmaz, tabiiki kıymet takdiri kesinleşmeden satış yapılamaz. Ancak kesinleşme nasıl olacaktır. Kıymet takdiri raporu borçluya tebliğ ettirildikten sonra kanuni süreler geçtikten sonra satış hazırlıklarına başlanılacaktır. Borçlu kıymet takdiri tebliğinden itibaren süresi içerisinde satışın durdurulmasına dair bir karar ibraz etmek zorundadır. Bu hususta merciden bir karar getirmediği müddetçe satış işlemleri devam edecektir.
Önemli olan burada alacaklının satış isteme iradesinin gerçekleştirilmesidir. Kıymet takdirine yapılan itiraz için geçen süre içerisinde borçlu satışın durdurulmasına dair bir karar ibraz etmediği takdirde kıymet takdirinin kesinleşmesini bekleme süresi içerisinde haczin düşmesini nasıl önleyeceksiniz. Bu nedenle ben kıymet takdiri yaptırılmadan satış istenilemeyeceği görüşüne katılmıyorum. Zira kıymet takdirinin istenilmesi ile ilgili kanunda bir sürede yoktur. mesajımda açıkladığım gibi ve bu hususta T.Uyarın ihale adlı kitabı incelendiğinde de benim uygulamalarımı destekler yargıtay kararlarınında mevcudiyeti görülecektir. Burada önemli olan alacaklının satış isteme iradesi ve şartlarını ( Masrafları yatırma) yerine getirmesidir. saygılarımla
Old 09-04-2007, 16:16   #29
AV.SANEM

 
Varsayılan

Sayın Av. Ayşe Erol,
2 sene içinde satış istenmediğinden haciz düşecektir. Dolayısıyla talep ettiğiniz haciz yeniden sıraya alınacaktır.
Old 22-04-2007, 11:55   #30
Suç ve Ceza

 
Varsayılan

Sayın İcra22'ye katılıyorum. İki yıl içerisinde satış istenmediği taktirde haciz düşer , gerek 2 yıl dolmadan gerekse 2 yıl dolduktan sonra dahi olsa yeniden aynı gayrimenkul için haciz istendiğinde eski sıra baki kalmaz ve yeni sıra alınır. Maaş hacizlerinde durum farklı , maaş haczinin düşmesi sözkonusu olamaz çünkü zaten sıraya girmiş ve sıra geldiğinde maaş kesilip gönderilecektir.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Hacizli Araba Satışı - Haciz ile Satışın Aynı Günde Olması - Saat Farkı avmetin Meslektaşların Soruları 6 07-04-2007 22:50
Hacizli araba satışı hakkında bir soru! av.egemen Meslektaşların Soruları 11 20-03-2007 12:02
Reddi Mirasta Haczedilen Gayrimenkulun Mülkiyeti Kimde? Av. Mehmet Demirezen Meslektaşların Soruları 5 18-03-2007 11:54
hacizli gayrimenkulun satışında vergi dairesinin haczinin etkisi NAZ80 Meslektaşların Soruları 2 12-02-2007 11:04
Kamulaştirilan Gayrimenkulun Bedeli metin Hukuk Soruları Arşivi 2 07-03-2002 23:56


THS Sunucusu bu sayfayı 0,07408500 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.