Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Bekar kadınların anne olma hakkı?

Yanıt
Old 23-03-2007, 01:01   #121
Ayşegül Kanat

 
Varsayılan

"EVLİLİKTEN BİR ZAMAN SONRA EŞLERDEN BİRİ BEN ARTIK FARKLI BİR CİNSİYET TAKINMAK İSTİYORUM DİYEBİLİRDİ. ÖBÜR EŞ YANMIŞTI TABİ BU SEFER." demişsiniz.

Neden "yanmıştı" açıklayabilir misiniz?

Saygılar.
Old 24-03-2007, 14:01   #122
calikusu_kamuran

 
Acil

Alıntı:
Yazan Ayşegül Kanat
"EVLİLİKTEN BİR ZAMAN SONRA EŞLERDEN BİRİ BEN ARTIK FARKLI BİR CİNSİYET TAKINMAK İSTİYORUM DİYEBİLİRDİ. ÖBÜR EŞ YANMIŞTI TABİ BU SEFER." demişsiniz.

Neden "yanmıştı" açıklayabilir misiniz?

Saygılar.

O yaştan sonra yeni bir eş bulmak kolay mı?

Saygılar
Old 13-04-2007, 15:34   #123
Cest la vie

 
Varsayılan

Kemik iliğinden sperm hücresi elde edildi
Almanya’da kemik iliğinden alınan kök hücrelerle olgunlaşmamış sperm üretildi. Yöntem başarıyla uygulanırsa eşcinsel kadın çiftler de çocuk sahibi olabilir. Yöntemin hayata geçmesi için 3-5 yıllık çalışma gerekiyor...
Erkekler bebek yapmada devre dışı mı kalacak?

NTV-MSNBC VE AJANSLAR
Güncelleme: 14:49 TSİ 13 Nisan 2007 Cuma

İSTANBUL - Bilim adamları, kemik iliğinden olgunlaşmamış sperm hücreleri elde etti. Bu hücrelerin tam olarak gelişmiş spermlere dönüştürülmesi halinde, erkeklerde kısırlık tedavisi için önemli bir adım atılmış olacak. Ancak bu gelişmenin etik tartışmalara yol açan bir yanı daha var. Zira, bu gerçekleşirse gelecekte kadınların erkekten alınan sperme gerek duymadan hamile kalması mümkün olabilecek ve yöntem erkekleri çocuk yapmada devre dışı bırakabilecek...

Almanya’da yürütülen kök hücre çalışmalarında, kısırlık tedavisi için önemli bir adım atıldı. BBC ve Daily Mail’in internet sitelerindeki habere göre, Göttingen ve Münster üniversiteleri ile Hannover Tıp Okulundan araştırmacılar, kemik iliğinden alınan kök hücrelerin, testislerde bulunan ve spermleri oluşturan hücrelerin benzerlerine dönüşmesini sağladı.

Bu olgunlaşmamış sperm hücrelerinin, tam gelişmiş spermelere dönüştürülebilmesi halinde, kısır ya da kemoterapi sonucu sperm üretemeyen erkekler için umut ışığı doğacak.

Araştırmanın çok tartışılan bir yanı da var. Zira, bu yöntemle kadınlar da teorik olarak erkeklere ihtiyaç duymaksızın çocuk yapabilecek.

Ancak, bu hücrelerde sadece erkekte bulunan “Y” kromozomu olmadığından kadınlar sadece kız çocuk sahibi olabilecekler.

Üstelik yöntemi sadece lezbiyen çiftlerin değil, tek başına çocuk sahibi olmak isteyen kadınların da kullanması yani kendi vücutlarından alınan sentetik spermlerle kendi kendilerine hamile kalmaları mümkün olabilir.

Ancak hayata geçmesi için en az 3 yıllık çalışma gereken yöntem için, öncelikle bu sentetik sperm hücrelerinin tam gelişip, insan yumurtasını başarılı biçimde döllemesinin sağlanması gerekiyor. Daha sonraysa en büyük engel etik kurullar.

Mevcut yasaların çoğu bu tekniklerin insanlar üzerinde kullanılmasını yasaklıyor.

http://www.ntvmsnbc.com/news/405440.asp
Old 15-04-2007, 10:33   #124
üye15905

 
Varsayılan

Sakın kimse beni yanlış anlamasın biz annesi babası olmayanları kesin öldürün demiyoruz. Tabiki böyle insanlarda var sonuçta kader dedimiz birşey var fakat biz tutup tamam sen çocuk istiyorsun kızım sen git istediğinle birlikte ol hadi yavrucum gidin dersek sonuç ne olacak lütfen biraz daha düşünelim

Yukarda Nurten Hanım yazmış.

Sevgili Nurten Hanım,
somut ve rasyonel önereceğiniz çözüm yolları var mıdır?
Old 15-04-2007, 11:22   #125
nurten çakmak

 
Varsayılan slm

Bekar kadınların anne olmalarını hiç bir zaman onaylamıyorum. Dünyaya getirdiğimiz çocuğun hayatını karartmaya hakkımız yok. Aile anne,baba ve çocuktan oluşan küçük bir toplumdur. Babasız dünyaya gelen çocuk babasını övgüyle anlatan bir arkadaşını dinlerken onun ne gibi ruhsal bir duruma düştüğünü tahmin etseniz sizde bana hak verirsiniz sanırım . saygılar
Old 15-04-2007, 11:58   #126
üye15905

 
Varsayılan

Size hak veremiyorum.
Ayrıca bu mantıkla toplumlar uygar olamaz.
Gelışmıs toplumlarda bu yer almaz.
Baba veya anne cesıtlı sebeplerle aıleden ayrılabılır.
Bu noktada elbette çocuk bundan etkılenebılır.
Ama bu toplumu temelınden sarsmaz.
Tanıdıgım örnek kişiler var.
Önemlı olan çocuğu topluma kazandırmaya çalışmaktır.
Old 15-04-2007, 12:11   #127
nurten çakmak

 
Varsayılan slm

Evlenmekte boşanmanmakta Allah'ın emri ben onu kastetmedim ki bekar kadınların anne olma haklarında yazmıştım. Benimde tanıdığım çok kişi var psikolojik tedavi gören
Old 15-04-2007, 12:15   #128
üye15905

 
Varsayılan

ben dul kavramını begenmıyorum.evlı olmayan ınsanlar sonucta bekar.
Old 13-05-2007, 13:36   #129
av.sevdacan

 
Varsayılan

-Anne olmak kadın için bir haksa, bir babaya sahip olmak da çocuk için bir haktır. Bu haklardan birine üstünlük tanınacaksa, doğmamış olana öncelik tanınmalıdır. Çünkü onun seçme hakkı yoktur.

Sn. Demirel mesajının son maddesi ile durumu özetlemiş.

Annelik duygusunun tatmini için; bilinçli bir şekilde bir çocuğu babasız dünyaya getirmek ve "baba" şefkat ve sevgisinden yoksun büyütmek bencilliktir. O çocuk, büyüdüğünde hep bir yanı eksik olacak ve telafisi güç psikolojik travma içinde olacaktır.

Belki de baba sevgisini yanlış ilişkilerinde arayacaktır. Kimbilir...

Bilinçli olarak babasız çocuk dünyaya getirme düşüncesi olmayan, boşanma veya ölüm gibi nedenlerle eşlerinden ayrılan "Ben ona hem analık hem babalık yaparak büyüttüm" diyen kadınlar için bile işin aslı öyle değildir.

"Annelik ve babalık" birbirinin ikamesi olamayacak kadar farklı olup çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişiminde bir bütün olduğunda anlam ifade edebilen kavramlardır.

Saygılarımla.
Old 13-05-2007, 14:33   #130
Ahmet Turan

 
Varsayılan

Sayın Av.Sevda Can,

Daha önce benimde katıldığım fikirleri öz, açık ve anlaşılır biçimde yazdığınız için teşekkür ederim.

İş budur bundan başkası hiçtir!
Old 14-05-2007, 00:05   #131
Cest la vie

 
Varsayılan

Sayin Ahmet Yildirim,
Gecmis mesajlara baktim ama bu konuda yazilmis bir mesajiniza rastlayamadim. Daha once belirttiginiz fikirleri bu forumda mi belirtmistiniz acaba?

Ayrica kendi savundugunuz gorusler disindakileri 'hic' olarak nitelendirmenizi de hic begenmedigimi, hatta gorus sahiplerine yapilan saygisizlik olarak nitelendirdigimi belirtmek isterim.

Saygilarimla
Old 14-05-2007, 00:09   #132
Ahmet Turan

 
Varsayılan

Sayın Ahu,
Yaşlandığımı yüzüme vurmanıza gerek yoktur
Bu konuyla ilgili düşüncelirim sayın sevdacanınki ile aynıdır.

Başkalarının görüşlerine hiç demiyorum aman aman ha..

Bu söz farsça bir beytten alınma mısradır.

İş budur bundan başkası hiçtir demek yapılan işin önemine vurgudur..

İlle de sayın sevdacan haklıdır
Old 07-11-2009, 15:19   #133
Av. Filiz Sözen

 
Varsayılan

dna testi, babalık vs. madem teknoloji herşeyi hallediyor o zaman aile olmaya neden ihtiyaç duyulsun. çocuklar baba sevgisinden yoksun büyüsün, model alacak bir erkek ortada olmasın... sonra suça sürüklenen, topluma ve devlete hayırsız evlatlar yetişsin.bu sadece sahih nesep meselesi değil. ahlak her boyutta düşünülmeli. kadın ve erkek, her ikisi içinde namus korunması gereken bir unsurdur.
Old 07-11-2009, 15:32   #134
Nur Deniz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Filiz Sözen
dna testi, babalık vs. madem teknoloji herşeyi hallediyor o zaman aile olmaya neden ihtiyaç duyulsun. çocuklar baba sevgisinden yoksun büyüsün, model alacak bir erkek ortada olmasın... sonra suça sürüklenen, topluma ve devlete hayırsız evlatlar yetişsin.bu sadece sahih nesep meselesi değil. ahlak her boyutta düşünülmeli. kadın ve erkek, her ikisi içinde namus korunması gereken bir unsurdur.

Sn Filiz Sözen..Yazdıklarınıza kısmen katılıyorum, bir çocuk aile ortamında büyümeli bence.. Peki bu aile ortamı önce çocuğa zarar veriyorsa, bu ortamın yerine daha iyisini koymak mantıklı ise ne olacak?

Baba modeli olmadan büyüyen çocukların tamamına birden kötü yetişmiş damgası vurmamız gerekir mi?

''Erkeğin elinin kiri'' ''Aslan oğlum, biri gider biri gelir'' ''Benim oğlum erkek, ona bir şey olmaz.'' cümlelerini kadınlarda çok kullanıyor, kendi kocaları kendilerini aldatınca bile hiç sesini çıkarmayan kadınlar vardır mutlaka..

Cinsellik kadın ve erkek için eşit bir hak ise bunu ''namus cinayetleri'' gibi kavramlardan uzak tutup ahlak kavramı içerisinde tartışmaya hazır henüz bir toplumumuz yok malesef..

Cinselliğini yaşayan kadınlara ise ahlaksız demek doğru mu? Düşünmek gerekli..
Old 07-11-2009, 17:13   #135
Nur Deniz

 
Varsayılan

Bir önceki mesajım için özür dilemek istiyorum.Çünkü ben o mesajımı ''Namus Nedir? Namussuzluk Nedir? '' forumu için yazdığımı düşünerek yazmıştım..Çünkü bir önceki okuduğum konu oydu..

Bekar kadınların anne olma hakkına gelince..

Her evli ve çocuğu olan kadın, bir gün bekar kalma riski (ya da güzelliği) taşır..

Ben bu tercihe saygı duyuyorum ama benim tercih etmeyeceğimi de ifade ediyorum..

Saygılarımla..
Old 07-11-2009, 17:41   #136
Av. Filiz Sözen

 
Varsayılan

eğer iki tercih varsa: aile ile vayahut tek . bunlardan hangisi insan için efdaldir ona bakmak lazım. kadın veya erkek ayrım yapmadan konusuyorum .bence iki cinste insan olarak aynı katagoridedir. eğer cinselliğin illaki yaşanması gerekiyorsa bunun meşru yollardan yapılması daha doğru bir davranıştır. bugün birine aşık oldum beraber oldum yarın küstüm ayrıldım. bir kaç ay sonra başkası çıktı vs.vs... bu hep böyle mi sürecek bunun sonu olmayacak mı! bunun namusla alakası olmadığını söylersek bu en başta insan onuruna yakışmaz. bilmiyorum başınızı yastığa koyup vicdan azabı çekmiyorsanız ben bu konuda zaten tartışmam. ama ortada namus olarak atfedilen konu, muhalifleride, savunucularıda haklı çıkartabilecek bir konu.hangi köşesinden tutsan ayrı bir mevzu açılır. ama namus için işlenen cinayettir,işkencedir her türlü fiilin karşısındayım.zira bu insanın kendi tasarrufunda olan bir eylemdir.

eğer bozuk ailede yetişen çocukları soruyorsan onlar içinden pırlanta gibi çocuklarda çıkıyor. mutlaka tüm babalar iyi aile babası olmayabilir. içinden mutlaka çürükleri çıkacak ancak yavaş yavaş toplumun nikahsız yaşamaya sürüklenmeye başlaması gelecek nesilleri fazlasıyla etkileyecektir.
Old 07-11-2009, 18:25   #137
Nur Deniz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Filiz Sözen
eğer bozuk ailede yetişen çocukları soruyorsan onlar içinden pırlanta gibi çocuklarda çıkıyor. mutlaka tüm babalar iyi aile babası olmayabilir. içinden mutlaka çürükleri çıkacak ancak yavaş yavaş toplumun nikahsız yaşamaya sürüklenmeye başlaması gelecek nesilleri fazlasıyla etkileyecektir.

Aileyi kutsal bir kurum olarak görüyorum..

Toplumun en küçük yapı taşıydı hani.. Toplumun her yerinden yaşayanlara baktığımızda, kadınlar ezilmeye devam ediyor..Ve ne yazık ki nikah ne kadınları ne erkekleri bağlıyor artık..

Bir insan için iyi bir anlam ifade eden resmi evlilik hukuksal açıdan adeta işkenceye çevrilirse, kişiler yeniden resmi nikah düşünebilirler mi? Yapılan iyi ve ahlaki bir şey ceza olarak geri dönerse bir daha insanlar o iyi şeyi yapmaktan vazgeçebilirler..

Çocuk mevzusuna yeniden dönelim..İnsanlar sevebilir aşık olabilir, evlenebilir yada evlenmeyebilir..Her aşık olunan kişiyle evlenilmeyecekse kişilerrin duygularını ahlaksız diye niteleyebilir miyiz?

Ya da bir diğer örnek vereyim..Bir kadın birini sevdi, birlikte oldular, ve kadın hamile kaldı, kadının ekonomik durumu, psikolojisi yerinde ve kendinde ve bebeğini doğurmak istiyor.Buna kim engel olabilir? Yada bu çocuk bu kadın tarafından büyütüldüğü zaman ''kötü'' çocuk olacağını kim söylüyor?

Diyelim ki, bu bebeğin babası kadın hamile iken öğrendi ve kürtaja zorladı, kadın bebeğini kürtaj mı ettirmek zorunda? Hani hakların eşitliği? Birlikte yapılan bir eylemin sonucunda neden kadın kendi hakkı olan % 50 den vazgeçmek zorunda kalsın?
Old 22-01-2015, 13:23   #138
Av.Habibe YILMAZ KAYAR

 
Varsayılan

AİHM kararı: Doğurmasa da annesi odur

Evlat edindiği çocuğun nüfus cüzdanında biyolojik anne yerine kendi isminin yazılmasını isteyen kadın, AİHM’de açtığı davayı kazandı. Gerekçe: Anne, oğluyla aile hayatı bağlamında ıstırap verici bir belirsizlikle karşı karşıya bırakıldı!

N.G., Üsküdar Aile Mahkemesi onayıyla 22 Mayıs 2007’de, 5 Kasım 2003 doğumlu bir erkek çocuk evlat edindi. Kanun gereği, çocuğun kimlik kartındaki soyadı bölümüne o dönemde bekâr olan ‘G.’, anne ismi kısmına ise ‘N. yerine biyolojik annenin ismi yazıldı. G, 23 Kasım 2007’de mahkemeye başvurarak anne bahsine kendi isminin yazılmasını talep etti. Başvuruda G., uygulamanın ayrımcı ve anayasaya aykırı olduğu, yasada bekâr ebeveynler açısından boşluk bulunduğu tezini işledi. İlk başvurusu reddedilince temyize gitti.

YASA ÇIKTI AMA...
Temyiz başvurusu karar beklerken, 15 Mart 2009’da yapılan yasal düzenlemeyle, evlat edindiği çocuğun annesi olarak kaydedilmesine imkân tanındı. Yargıtay ise 5 Kasım 2009’da aldığı kararda yasal düzenlemeyi görmezden gelerek G.’ün talebini reddetti.

Bu karar üzerine konu 12 Ocak 2010’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşındı. G., Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) özel hayata ve aile hayatına saygıyı garanti altına alan 8, ayrımcılığı yasaklayan 14 ve adil yargılanmayı düzenleyen 6’ncı maddelerin Türkiye tarafından ihlal edildiğini savundu.

VE MUTLU SON
AİHM’ye başvurduktan sonra 9 Kasım 2010’da nüfus müdürlüğüne başvuran G.’ün, çocuğun annesi olarak kaydedilme talebi kabul edildi ve tüm kimlik belgeleri buna göre yeniden düzenlendi.

AİHM yaptığı incelemede bu tür davalarda karar vermenin zorluğuna dikkat çekerek çocuğun çıkarının en önemli unsur olduğunun ve yasadaki boşluğun doldurulmasına yönelik adım atılmadığının altını çizdi. Türk mahkemelerinin değerlendirmesinin eksik, gerekçeden yoksun ve kabul edilebilir manevra alanı dışında olduğu tespitinde de bulunan AİHM, kararın G.’ü özel hayatı ve oğluyla aile hayatı bağlamında ıstırap verici bir belirsizlikle karşı karşıya bıraktığı yorumunu yaptı. AİHM, Türkiye’nin AİHS’nin 8’inci maddesini ihlal ettiğine hükmetti .

Hürriyet
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Dayıdan Anne Aracılığıyla Mahfuz Hisse Olur mu? Av.Mücahit Meslektaşların Soruları 14 09-05-2011 12:13
Boşanan anne-baba çocuğu istediği şehirde görecek Av.Suat Ergin Hukuk Haberleri 1 19-12-2006 12:10
Aile Mahkemelerinde Bekar Hakimler De Görev Yapabilecek Armağan Konyalı Hukuk Haberleri 0 18-04-2004 09:42
4 Yıllık Fakülte Mezunlarına Tanınan Öğretmen Olma Hakkı İptal Kararı İptal Davası hacım Hukuk Soruları Arşivi 0 25-02-2003 11:17


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05864310 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.