Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

ytck m.150 degerlendirmesi

Yanıt
Old 21-07-2006, 11:54   #1
oceans17

 
Varsayılan ytck m.150 degerlendirmesi

yeni turk ceza kanunu yagma sucu için m.150 de özel bir indirim sebebi düzenlenmiştir.buna göre kişi alacagını tahsil amacıyla Cebir ve siddet kullanırsa ancak tehdit veya kasten yaralama sucuna ilişkin hukumler uygulanacaktır.
hukmun dogrulugu tartısıladursun uygulayıcılar için soyle bir problem dogmaktadır:kişi alacagını tahsil amacıyla yagma sucunu bir kac kişi ile işlemeye karar verirse bu kişiler içinde indirim uygulanacak mıdır?hukuki dille anlatmak gerekirse bu indirim sebebi sahsi bir indirim sebebi midir?yoksa fiilin işlenişine baglı bir indirim sebebi midir?
kanun maddesi kişinin cebir ve tehtid kullanmasından söz etmiş.boyle bir durumda şerikler içinde indirim uygulanması gerektiği düsünülebilir.zira alacaklı kişi diger serikleride kendi fiilinde arac olarak kullanmaktır.ancak maddenin bu tarzda yorumu asıl fail ile seriklerin aynı suctan alacakları ceza ucurumu önler niteliktedir aksi halde seriklerin cezası fiili işleniş bicimine gore en az altı yıldan baslayacaktır.
tabi ki bu gorusun aksi de savunulabilir ve bu indirim sebebinin sahsın kendisine munhasır bir indirim sebebi oldugu söylenebilir.zira serikler için herhangi bir alacak yoktur ve kanun zaten ihkak ı hak kurumunu yasaklamıstır.failin davranısına ortak olaması onun ancak (fiilin işlenişine gore niteliklide olabilir)yagmadan sorumlu tutulmasını gerekli kılar.
bu konunun cevabı yargıtay içtihatlarına konu olabilecek turdendir.bu sebeple yargıtayımızın aydınlatıcı kararlar vermasi gerekmektedir.
SAYGILARIMLA.........
Old 01-09-2006, 04:08   #2
Av. Can DOĞANEL

 
Varsayılan

Alıntı:

Bağlılık kuralı
MADDE 40. - [1] Suça iştirak için kasten ve hukuka aykırı işlenmiş bir fiilin varlığı yeterlidir. Suçun işlenişine iştirak eden her kişi, diğerinin cezalandırılmasını önleyen kişisel nedenler göz önünde bulundurulmaksızın kendi kusurlu fiiline göre cezalandırılır.
[2] Özgü suçlarda, ancak özel faillik niteliğini taşıyan kişi fail olabilir. Bu suçların işlenişine iştirak eden diğer kişiler ise azmettiren veya yardım eden olarak sorumlu tutulur.
[3] Suça iştirakten dolayı sorumlu tutulabilmek için ilgili suçun en azından teşebbüs aşamasına varmış olması gerekir.

Birinci fıkraya göre uygulama yapılıp, alacaklı dışındaki iştirakçilere yağmadan ceza verilip, indirim de yapılmazsa son derece adaletsiz bir sonuç çıkacaktır. Ancak 2. fıkradaki özgü suç kavramı ile ilgili olarak madde gerekçesinde "zimmet" suçu örnek verilerek fiilin ancak kamu görevlisi tarafından işlenebileceği belirtilerek bu tip suçların özgü suç sayılacağı anlatılmıştır. Bence olayda gerçekleşen suç alacağı tahsil etmek amacıyla cebir şiddet kullanılmasıdır ki bu durumda 2. fıkra uygulanmalı ve diğerleri yardım eden sıfatıyla cezalandırılmalıdır. Çünkü burada da bence özgü suç vardır. Failin bu suçu işleyebilmesi için mağdurdan alacağı bulunması gerekmektedir. Alacaklı olan sanık bu şekilde cezalandırılıp, diğerleri de yardım eden sıfatı ile sorumlu tutulmalıdır. Ancak uygulama aksi yönde gelişir ve 1. fıkranın uygulanması söz konusu olur ise son derece adaletsiz bir sonuç çıkacaktır.
Old 23-09-2006, 16:09   #3
sehmusdolu

 
Varsayılan

gerçekten çok güzel bir konuya değinmişsin.
bu konuda bencede kanunda bir yanlışlık vardır.
bu bilinçli olarakmı yapıldı yoksa kanun koyucu bu durumu böyle takdir ettti bunu bilemeyiz.
ama seninde dediğin gibi burda haksız bir hüküm vardır ve böyle uygulanırsa haksız bir uygulama yapılmış olur.
bu konuya şu açıdan da bakmak gerekir. suçun asıl faili alacaklı suça azmettiren ve planlayan alacaklıdır. yani suçun meydana gelmesinde asıl sorumlu alacaklı olmasına rağmen kişi indirimli ceza alır. buna karşın onun suça teşvik ettiği kişiler en az 6 yıl dan başlayanlar ceza almaktadır.
bu bakımdan bu maddenin uygulanışı yanlış bir yöndedri bence.....
teşekür ederim.................
Old 28-09-2006, 17:57   #4
Brusk

 
Varsayılan

Yeni yasamızda bir çok konu bahsettiğiniz mesele gibi karmaşık ve için den çıkılmaz bir hal almıştır. BU nun asıl sebebi yasanın çok kısa sürede hazarlanmış olmasıdır. Ceza genel easlarında failin şahsından kaynaklaan hafifletici ve ağırlaştırıcı sebeler şeriklere sirayet etmez hakikaten bu konuda gerçekte bir alacağın tahsili cihetiyle salt alacaklı bulunan failin yananda hazır bulunan kişilerin hukuki durumu faile göre son derece ağır bir sonuçla neticelenecek ve bu da hakkaniyet ilkesiyle bağdaşmayacaktır..sanırım yargıtay bu konuda yakın zamanda emsal bir konuya ışık tutacak bir içtihat yayınlayacaktır
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 
Konu Araçları Konu İçinde Arama
Konu İçinde Arama:

Detaylı Arama
Konuyu Değerlendirin
Konuyu Değerlendirin:

 
Forum Listesi


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05363107 saniyede 14 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.