Mesajı Okuyun
Old 22-06-2007, 11:01   #2
HÜLYA ÖZDEMİR

 
Varsayılan

Müvekkilim hakkında Vergi Dairesindeki mükellefiyet kaydını sildirmesine rağmen, Lastikçiler Odasının bu sürelere ait birikmiş aidat borcu için açtığı icra takibine itirazımız sonrasında, açtıkları itirazın iptali davası lehimize sonuçlandı. İtiraz ve savunmalarımız mahkemece aynen kabul edilerek davanın red gerekçesini oluşturdu.

Karar gerekçesi:

Esnaf Odası Ana sözleşmesinin 7. maddesinde üye olma şartları belirtilmiş ve aynı sözleşmenin 8.maddesinde ise, üyeliğin son bulma halleri belirtilmiştir.8. maddenin (d ) bendinde;

Vergi mükellefiyetini sildirenlerin 6 ay içinde tekrar vergi mükellefiyeti tesis ettirmedikleri takdirde, üyeliklerinin kendiliğinden sona ereceği " belirtilmiştir.

Vergi dairesi yazısına göre davalının vergi kaydını .......tarihinde sildirdiği, bu tarihten sonra tekrar vergi kaydı oluşturmadığı anlaşılmakla, üyeliğin sözleşmenin 8. maddesine göre kendiliğinden sona erdiği ve böylece takip konusu yapılan dönem için üyelik aidatı borcu olmadığı tespit edilerek davanın reddine,

Müvekkilinizin durumu ise , Esnaf ve Sanatkarlar Kuruluş Kanunun 7. maddesinde düzenlenen üyelik şartlarına ilişkin d bendindeki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki odalara kayıtlı olmamak şartına uyduğundan ( limited şirketi ortağı olması sıfatı ile Ticaret ve sanayii odasına kayıtlı bulunduğundan bu süre için esnaf ve sanatlarlar odasının üyelik şartlarını taşımadığından ) bu gerekçenin kaydın geçmişe etkili olarak ( Ticaret odası kayıt tarihinden itibaren ) iptali mümkün diye düşünüyorum.

Yine üyeliğin son bulmasını düzenleyen 8. maddenin b bendi de 7. maddede belirtilen şartlardan herhangi birini kaybedenler veya bu şartlardan herhangi birine sahip olmadığı sonradan anlaşılanlar hükmü de durumunuza uygundur.

Aynı gerekçe, icra yolu ile sizden talep edilecek birikmiş aidat alacağı için de itiraz / itirazın iptali davasına karşı savunma gerekçelerinizi ve dayanağını da oluşturacaktır.