Mesajı Okuyun
Old 04-06-2007, 12:08   #66
Av. Şehper Ferda DEMİREL

 
Varsayılan

Alıntı:

Ayrıca bu durumda acaba bu "dokunulmazlığı" görevle ilgili ve ilgisiz durumlar için ayırd etmek gerekli değil midir? Örneğin bir hakimin ya da savcı ya da avukatın adliye koridorunda veya yazıhanesinde üstünün aranamaması bence başka bir durumdur, fakat üzerine tuttuğu takımın formasını giyip maça giden hakimin, savcının ya da avukatının (ve hatta polisin) üstünün aranması talebine kimliğini gösterip "benim üstümü arayamazsın!" demesi gene farklı bir durumdur. Bu ayrımı yapmaksızın bir kişiye sadece bir mesleğe mensup olduğu için ve mesleğin kimliğini gösterdiği her şartta görevle ilgili ya da ilgisiz ayrımı yapmadan ve istisnasız "dokunulmazlık" zırhı verirsek, hakim ve savcılarımızın kendisine trafik cezası kesen polise itiraz etmesine de o kadar şiddetle karşı çıkmamamız gerektiğini düşünüyorum.




Sayın Admin,

Eklediğim makalenin yazarı da sizinle hemfikir. O da, maça giderken, tenis oynamaya giderken vb. görev başında olmadığı açık durumlar hariç tutulmalıdır diyor makalenin devamında. (Ki altta vereceğim cafe örneği düşünüldüğünde, bu dahi tartışılabilir.)

Ancak görev başı kavramını da, adliye koridoru, mesai saati veya büro olarak da sınırlandırmıyor görüşünde. Ki katılıyorum, zira avukatlık mesleğinde her an -gece dahil- göreve çağırılabilir, size tevdi edilen özel evraklarla dönüş yolunda söz gelimi bir arkadaşınızla karşılaşıp, bir cafede oturabilirsiniz. Cafede otururken görev başında değilsiniz, ama bir saat evvel yaptığınız -çok gizli- müvekkil görüşmesine ait evraklar henüz üzerinizde..?

Yine trafik suçu işleyen hakim/savcı örneğinizin konumuzla ilgisi olmadığını düşünüyorum. Trafik suçunun işlenmesini müteakip ceza kesemezsiniz demek ile, herhangi bir suç isnadı olmaksızın salt şüpheli görünüm nedenine dayalı olarak dayanaksız aramaya karşı durmak arasında fark olduğunu düşünüyorum.

Yanı sıra, aklıma çocukken bizlere sık sık sorulan bir zeka oyunu geldi. Hani bir kurt, bir kuzu ve bir samanı, aynı anda yalnız ikisini taşıyabilen yegane sandal ile, karşıdan karşıya birbirlerine zarar vermeden nasıl geçirirsiniz sorusu... Menfaatleri zıt olan ama aynı yol üzerinde aynı anda yürüyen kişileri, birbirlerine karşı korumak gerektiğini düşünüyorum. Gerek yolcuların, gerek yolun sonunda hedeflenen nihai amacın selameti nedeniyle.

Saygılarımla...