Mesajı Okuyun
Old 24-05-2007, 12:01   #1
Av.Ateş

 
Varsayılan Yabancıların Çalışma İznine Dair Yasa Geçti

"Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" tasarısı dün (23 Mayıs) gece Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Bişrliği'nin (TMMOB) karşı çıktığı, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olmayan mimar ve mühendislerin çalışma izninde kendi ülkelerinden aldıkları diploma ve meslek odasına kayıt belgesinin esas alınmasını öngören düzenleme metinden çıkarıldı.

TMMOB, bu maddenin mimarlık ve mühendislik hizmetlerinde kalite aramadığını, Türkiyeli mimar, mühendis ve şehir plancıları için haksız rekabete neden olacağını ve eşitlik ilkesini zedelediğini
savunuyordu.

Yasa başvuruların 45 gün içinde sonuçlanmasını öngörüyor

Yasaya göre, Türkiye'de çalışmak isteyen yabancıların başvuruları; bakanlık veya yetkili bölge müdürlükleri tarafından en geç 45 gün içinde sonuçlandırılacak. Turizm belgeli işletmelerde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca verilen izinle, yabancı uzman personel ve sanatkarlar çalıştırılabilecek.

Yabancılar, Türkiye'de en az 5 yıl ikamet etmeleri halinde bağımsız çalışma izni alabilecek.

Türkiye'ye çalışmak üzere gelen yabancı ülke vatandaşının beraberinde veya daha sonra getirdiği eş ve çocukları, 5 yıl koşulu aranmaksızın çalışma izni talebinde bulunabilecek.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve konsorsiyumlar tarafından yürütülecek projelerde çalışacak yabancılar ise izin prosedürü dışında tutulacak.

"Yabancı"nın tanımı değişti

Mevcut yasadaki ''Türk Vatandaşlığı Kanununa göre Türk vatandaşı sayılmayan kişi'' olan yabancı tanımı, ''Türkiye Cumhuriyeti devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olmayan kişi'' olarak değiştirildi.


Kaynak:http://www.bianet.org/index_root.htm