Mesajı Okuyun
Old 22-05-2007, 00:31   #7
Av.Y.Selim ÜSTÜN

 
Varsayılan

İş yeri özlük dosyasının celbi veya ibrazı davanın neticeye bağlanması için şart değildir. İş hukukunda İş akdinin varlığını, süresini , iş akdinin iş veren tarafından sonlandırıldığını veya işçi tarafından haklı sebeple sonlandırıldığını, tazminat niteliği arzeden alacakların varlığını ve miktarını; ispat yükü davacı işçinin sorumluluğundadır.

İspat yükü için iş yeri kayıtlarının celbi zorunlu değildir. SSK kayıtları, eğer maaş banka hesabı kanalıyla alınıyorsa banka kayıtları,iş yerinden veya komşu işyerlerinden SSK lı tanıkların ifadesi vs. ispat için yeterli olacaktır.

İş yeri kayıtlarının celbi işverenin kendisini savunma mekanizmasını işletebilmesi için gereklidir. Çünkü iş hukukunda; tazminat niteliğinde olmayan alacaklar talep edildiyse ( izin alacağı, ücret alacağı vs.) ispat yükü otomatik olarak davalı işverene geçer. İşveren ödemelerini, imzalı bordro ve izin defterleri ile ispat etmek zorundadır. Eğer kayıt ibraz edemezse işçinin bu konudaki talepleri her hangi bir ispata gerek olmaksızın kabul edilir.

Dolayısıyla işveren kayıtlarının celbi işveren'in kullanabileceği bir savunma aracını kendisine hatırlatmaktan ibarettir. Her delil gibi, taraf eğer bir delili ibraz etmezse, bunun tek neticesi delilin kendisine sağlayacağı faydadan yoksun olmaktır. İşverenin işyeri dosyasını ibraz etmemesi sadece bazı savunmalarını yitirmesine sonuç verir. Sanırım sayın hakimin davayı bitirmemesinin sebebi iş mahkemesi hakimi olmayıp iş mahkemesi sıfatıyla davaya bakan bir asliye hukuk hakimi olması yada iş mahkemesine yeni atanan bir hakim olmasıdır.
Saygılarımla