Mesajı Okuyun
Old 21-05-2007, 23:41   #8
Ayşe BİLGİÇ TAHTACI

 
Varsayılan

Sayın DOĞANEL;
HUMK'undaki yargılamanın yenilenmeis ile ilgili hükümleri aynen aktarıyorum:


İadei muhakeme

Madde 445 – Katiyen verilen veya katiyet iktisap etmiş olan kararlar hakkında aşağıdaki sebeplere binaen iadei muhakeme talep olunabilir:

3 – Hükme esas ittıhaz olunan bir ilam hükmü fesih ve nakzolunarak kaziyei muhkeme teşkil etmek suretiyle külliyen mürtefi olması,

5 – Ehlihibrenin kasten hilafı hakikat ihbaratta bulunduğunun hükmen tahakkuk etmesi,

(Ek: 16/7/1981 - 2494/33 md.) Birinci fıkranın 4, 5 ve 6 ncı bentlerindeki hallerde yargılamanın iadesinin istenebilmesi, bu sebeplerin kesinleşmiş bir ceza mahkümiyet kararı ile belirlenmiş olması şartına bağlıdır. Delil yokluğundan başka bir sebeple ceza kovuşturmasına başlanamamış veya karar verilememiş ise, ceza mahkemesi kararı aranmaz. Bu takdirde yargılamanın iadesi sebeplerinin varlığının, yargılamanın iadesi davasında öncelikle ispat edilmesi gerekir.

Madde 447 – İadei muhakeme müddeti, yeni vesaikın elde edildiği veya hilenin keşif olunduğu ve yalan yere şahadet veya yemin veya ehlihibre ihbarları veya sahtelik hakkında verilen hükümlerin katiyet iktisabettiği ve hükme esas ittihaz olunan ilam hükmünün fesih ve nakzolunarak kaziyei muhkeme suretiyle külliyen mürtefi olmasından haberdar olunduğu ve 445 inci maddenin 8 ve 9 uncu hallerinde hükmün mahkümunaleyhe veya hakiki vekil veya mümessile tebliğ tarihinden itibaren üç ay ve alacaklı veya mahkümunaleyh makamına kaim olanların hükümden usulen haberdar oldukları günden itibaren bir aydır.


Madde 453 – İadei muhakeme talebinde bulunacak kimse hasmın zarar ve ziyanını tediye edeceğine dair mahkemece takdir olunacak teminatı iraeye mecburdur. Devlet ve müzahareti adliyeye nail olan kimseler teminat iraesine mecbur değildir.

Bilirkişinin ceza almış olması gerekliliği bir yana yatırılacak olan teminatın miktarı bizi zorlamakta. Çünkü genelde %10-15-40'larla yetinilmemekte, %100 teminat istenmektedir.Dava değeri oldukça yüksek.Maalesef hasta olmak gibi hakkını aramak da lüks ülkemizde.

İstanbuldan bir kitap siparişi verdik. Gelmesini bekliyoruz. Özellikle zamanaşımı üzerinde duruyoruz. Bir de miras sebebiyle istihkak davalarında yasa sürekli zilyetlikten sözediliyor. Olayımızda zilyetlik sözkonusu değil.

İzlenecek her yolun riski var. Zoru severiz, zoru başarmak da ayrı bir güzellik.

Saygılar.