Mesajı Okuyun
Old 21-05-2007, 19:34   #5
av.fundasin

 
Varsayılan

T.C.
YARGITAY
3. HUKUK DAİRESİ
E. 2006/3
K. 2006/531
T. 6.2.2006
• NAFAKA ARTIRIM DAVASI ( Tarafların Gerçekleşen Sosyal ve Ekonomik Durumlarına Önceki Takdir Edilen İle Bu Dava Tarihi Arasında TEFE Oranlarına Göre Hükmedilenin Fazla Olduğu - Hakkaniyet İlkesine Aykırılığı )
• BOŞANAN TARAFLARIN SOSYAL VE EKONOMİK DURUMLARI ( Gözönüne Alındığında Önceki Takdir Edilen Nafaka İle Bu Dava Tarihi Arasında TEFE Oranlarına Göre Hükmedilenin Fazla Olduğu - Nafaka Artırım Davası )
• HAKKANİYET İLKESİNE AYKIRILIK ( Nafaka Artırım Davası - Tarafların Gerçekleşen Sosyal ve Ekonomik Durumlarına Önceki Takdir Edilen İle Bu Dava Tarihi Arasında TEFE Oranlarına Göre Hükmedilenin Fazla Olduğu )
• NAFAKA ARTIŞ ORANLARI ( Gelecek Yıllardaki Artış Oranının Belirlenmesinde ÜFE Oranlarının Esas Alınması Gerekirken TÜFE'nin Esas Alınmış Olmasının Doğru Bulunmadığı )
4721/m. 4
ÖZET : Tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumlarına, nafakanın niteliğine ve özellikle önceki nafaka takdiri ile bu dava tarihi arasında Toptan Eşya Fiyat Endeksindeki artış oranlarına göre hükmedilen ( artırılan ) nafaka miktarı fazla olup, TMK'nun 4. maddesinde vurgulanan "hakkaniyet" ilkesine uygun değildir.

Ayrıca, yerleşik Yargıtay uygulamalarına göre gelecek yıllardaki artış oranının belirlenmesinde ÜFE oranlarının esas alınması gerekirken TÜFE'nin esas alınmış olması da doğru değildir.

DAVA : Taraflar arasında görülen nafaka davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

KARAR : Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, sair temyiz itirazları yerinde değildir.

Ancak, tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumlarına, nafakanın niteliğine ve özellikle önceki nafaka takdiri ile bu dava tarihi arasında Toptan Eşya Fiyat Endeksindeki artış oranlarına göre hükmedilen ( artırılan ) nafaka miktarı fazla olup, TMK'nun 4. maddesinde vurgulanan "hakkaniyet" ilkesine uygun değildir.

SONUÇ : Ayrıca, yerleşik Yargıtay uygulamalarına göre gelecek yıllardaki artış oranının belirlenmesinde ÜFE oranlarının esas alınması gerekirken TÜFE'nin esas alınmış olması doğru değilse de; bu hususların düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden,

SONUÇ : Hüküm fıkrasının 1. bendinde yer alan " ... 125 YTL ( 125.000.000 TL ) artırılarak 325 YTL ( 325.000.000 TL )'na çıkarılmasına..." ibaresinin hükümden çıkartılarak, yerine "...75 YTL ( 75.000.000 TL ) artırılarak, 275 YTL ( 275.000.000 TL ) na çıkartılmasına..." ibaresinin yazılmasına, yine hükmün 2. bendinde yer alan "...TÜFE..." ibaresinin de çıkartılarak yerine "...ÜFE..." ibaresinin yazılarak hükmün düzeltilmesine ve düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, 6.2.2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

yarx