Mesajı Okuyun
Old 14-05-2007, 10:57   #3
Av. Şehper Ferda DEMİREL

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.ayselyildiz
Müvekkilim içinde kiracısı olan belediye sınırları içindeki bir daireyi satın almıştır. Satın alınmadan sonra aysal süresi içinde kiracıya ihbarname göndermiş, sözleşmeyi feshettiğini, kiralanan yeri boşaltmasını ve bu arada kira bedelini banka şubesine yatırmaısnı söylemiştir. Kiracı kira bedelini yatırmamıştır. Bu takdirde feshettiği sözleşmeye dayalı olarak -özel hükümlerde muacceliyet şartı var- kira döneminin sonuna kadar olan kira bedelini takibe koyabilir mi? Bu konuda yaptığım araştıtrmalardan tatmin edici sonuç alamadım... Çalışmalarınızda başarılar dilerim


Sayın Yıldız,

Yeni malikin de kira bedellerini isteyebileceğinde tartışma yok. Yalnız kiracıyı akdin sonunda veya satın almadan itibaren en geç 6 ay içinde taşınmazdan tahliye etmek istiyor ve 6570 s.lı yasa m.7/d çerçevesinde ihtarınızı gönderip, tahliye iradenizi ortaya koyuyor ve eski akitle bağlı bulunmadığınızı kiracıya bildirmiş oluyorsunuz. Buraya kadar da sorun yok.

Kiracı kira bedelini yatırmadığı için, eski malikle olan sözleşmedeki muacceliyet şartını işler kılarsanız, -bana göre-, eski akdi tanıdığınızı ortaya koymuş oluyorsunuz ve eğer temerrüt konusu muacceliyet kesbeden miktarı, kiracı 30 gün içinde yatırırsa, -yine bence- 6 ayın sonundaki m.7/d de öngörülen ve yalnızca yeni satın alan malik için öngörülen tahliye nedeninizi kaybeder, eski akitle bağlanırsınız diye düşünüyorum.

Ödemezse yine sorun yok, o zaman temerrüt nedenine dayalı olarak dava açabilirsiniz. Ama öderse, bence bilahare 7/d 'ye dayalı olarak dava açamamalısınız.

Burada kiracının temerrüt konusu miktarı ihtar veya icrayla talep etmeniz halindeki tavrı seyri etkileyecek diye düşünüyorum. Eğer temerrüdü kabul eder ve yasal süresi içinde toplu ödemesini yaparsa, "tamam, eski sözleşme dedin, eski sözleşmeyi ben de tanıyorum" demiş olacak, "hayır, sen bana 7/d ye göre ihtar gönderdin, ancak ödemediğim ayların kira parasını isteyebilir, eski malikle olan sözleşmemdeki muacceliyet özel şartını işletemezsin" derse, işlemiş olan ayların kirasını alıp, yine 7/d ye göre süre geldiğinde dava açabilirsiniz, diye düşünüyorum. Bu konuya uygun düşecek lehe veya aleyhe bir karar bulamadığımı da belirtmeliyim.

Saygılarımla...