Mesajı Okuyun
Old 11-05-2007, 15:46   #1
Av.Özgür Özlem Öngel

 
Varsayılan İş sözleşmesinde işveren tarafını birden fazla kişi oluşturabilir mi?

Araştırmama rağmen tatmin edici bir yanıt bulumadığım bir soru.
1- Üç ayrı apartman yönetimi, bir araya gelerek, ortak olarak çalıştırmak için bir kapıcı ile hizmet sözleşmesi yapıyorlar.
2- Hizmet sözleşmesi yazılı değil.
3- Yönetimlerin karar defterlerinde ayrı ayrı kapıcının adı geçiyor, ancak diğer apartmanlarla ortak hareket edildiğine ilişkin kayıt yok. Kapıcının aynı dönemde her üç apartman için de çalıştığı, apartmanardan birinin kapıcı konutunda kaldığı karar defterlerinde kayıtlı.
4- Kapıcının hak ve alacakları bu üç apartman tarafından ortak ödeniyor. (Örneğin A apartmanı ücretin yarısını, B apartmanı kapıcı konutunu ve C apartmanı da ücretin kalan kısmı ile sigorta primi sorumluluklarını üstleniyor) Bu ortaklık kabul edilirse kapıcının hak ve alacakları tam olarak ödenmiş oluyor.
5- Yapılan işe gelince, sürekli servis hizmeti söz konusu değil, haftada bir ortak kullanım yerlerinin temizliği, sabahları servis ve kalorifer tesisatının işletilmesi söz konusu.

Kapıcı, bir süre çalıştıktan sonra, bu apartmanlardan birinden kendi isteği ile ayrılıyor ve asgari ücretin altında ücret ödendiğinden bahisle, bu apartmana karşı ücret alacağı talebiyle dava açıyor.

Sorum şu: Bu üç apartmanın tek işveren olarak kabulü ve dolayısıyla hak ve alacakların tam olarak ödenmiş olduğu sonucuna ulaşmak yasal olarak mümkün mü? (Ben buna engel bir düzenleme bulamadım...)
Konuyu şöyle de düşünebiliriz: Komşu iki avukat, ortak olarak çalıştırmak için bir katiple anlaşıyorlar. Avukatlardan biri sigorta primlerini, diğeri ücreti ödüyor. Katip sonradan bunlardan birine dava açtığında, işveren tarafın her iki avukatın birlikteliğiyle oluştuğu ve bu nedenle hakların tam olarak ödendiği savı doğru olur mu?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.